• Business

    Υγεία και φάρμακο: Μεγάλη η δυναμική τους για την ελληνική οικονομία


    Στον αναπτυξιακό άξονα της φαρμακευτικής πολιτικής  αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Το φάρμακο αύριο», που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την Υγεία», στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

    Στο πλαίσιο αυτό και παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η δυναμική του φαρμάκου, αλλά και της υγείας, συνολικά και παρουσιάστηκαν προτάσεις για την αξιοποίησή της.

    «Το φάρμακο είναι μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι το πρόβλημα», σημείωσε κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος  (ΣΦΕΕ), κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τονίζοντας ότι είναι το δεύτερο σε εξαγωγές βιομηχανικό προϊόν της χώρας, μετά τα πετρελαιοειδή, εξάγοντας σε 141 χώρες, εντός και εκτός ΕΕ  και εισάγοντας από 67. Παρά το γεγονός ότι, οι εισροές – εκροές δεν είναι αντίστοιχες, καθώς τα φάρμακα που εισάγουμε είναι ακριβότερα από αυτά που εξάγουμε, τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της δυναμικής του κλάδου, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα ξεφύγουμε από τη λογική των οριζόντιων μέτρων και θα εφαρμοστούν οι κατάλληλες δομικές μεταρρυθμίσεις.

    Όσον αφορά στην υγεία συνολικά (συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου), τα έσοδά της ξεπερνούν αυτά που προέρχονται από τις «ιερές αγελάδες» της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και την ναυτιλία. «Τα έσοδα από τον τουρισμό ανέρχονται στα 15 δις ευρώ, ενώ η υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής δαπάνης, φτάνει τα 16 δις ευρώ» , τόνισε ο κ. Αποστολίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί η προσήκουσα σημασία και προσοχή στον κλάδο.

    εσδυ

    Παρουσιάζοντας τους στρατηγικούς στόχους της βιομηχανίας του φαρμάκου, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις κλινικές μελέτες. Η φαρμακοβιομηχανία επενδύει κάθε χρόνο περίπου 35 δις στην Ευρώπη για κλινικές μελέτες, από τα οποία η Ελλάδα απορροφά μόνο 80 εκατ. ευρώ.  «Με τα κατάλληλα κίνητρα και λύσεις στο πρόβλημα της  γραφειοκρατίας , η Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό σημείο διεξαγωγής κλινικών μελετών και μέσα σε 1-2  χρόνια, τα 80 εκατ. που λαμβάνουμε σήμερα να γίνουν άκοπα 200 εκατ. και σε βάθος 10ετίας να φτάσουμε τα 2 δις που παίρνει το Βέλγιο, το οποίο έχει ισάξιο πληθυσμό μ’ εμάς κι εμείς έχουμε ισάξιους επιστήμονες με το Βέλγιο, εξασφαλίζοντας παράλληλα θέσεις εργασίας στη χώρα για τους επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό».

    Ο κ. Αποστολίδης δεν παρέλειψε, να αναφερθεί στον τουρισμό Υγείας, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει  να αποτελέσει σημαντικό προορισμό ιατρικού τουρισμού και  διεξαγωγής σημαντικών ιατρικών συνεδρίων, με πάνω από 10.000 συμμετέχοντες.

    «Είναι γνωστό ως δεδομένο, ότι οι σύνεδροι γιατροί αφήνουν στις τοπικές οικονομίες περίπου 700 ευρώ την ημέρα. Με τρεις μέρες παραμονή και 15 χιλιάδες συνέδρους, τα έσοδα για τη χώρα φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.

    IMG_0997[1]

    Να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της χώρας

    Την ανάγκη να περάσουμε από την δημόσια πολιτική βούληση, στην πράξη και να δουλέψουμε για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της χώρας (ισχυρή παραγωγική βάση, καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ευκαιρίες),  τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων.

    «Η ελληνική βιομηχανία διαθέτει τεχνογνωσία για παραγωγή γενοσήμων και πολύ καλό ερευνητικό τμήμα, άρα ένας συνδυασμός κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη και στοχευμένων κινήσεων και εξειδίκευσης από την ελληνική βιομηχανία και παραγωγή, μπορεί να παράγει όχι μόνο γενόσημα, αλλά και φάρμακα με πατέντα, φάρμακα τα οποία θα έχουν και μεγάλη εξαγώγιμη αξία σε πολλές χώρες του εξωτερικού», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι αρκετές ελληνικές βιομηχανίες εργάζονται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την επόμενη δεκαετία, μεταλλάσσοντας εν μέρει την ελληνική βιομηχανία σε βιομηχανία καινοτομίας.

    Η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, κ. Ζωή Δέδε, με τη σειρά της, έκανε λόγο για μια εθνική στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει πολιτικές και μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής επί ελληνικού εδάφους, όπως φορολογία της καινοτομίας η οποία είναι χαμηλότερη και ασφαλιστικά κίνητρα για την απασχόληση του εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο.  Όσον αφορά στην ασφάλιση και τη χορήγηση φαρμάκων, «θα πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα από τον ΕΟΠΥΥ, που θα πριμοδοτεί την εγχώρια παραγωγή και θα διασφαλίζει την εγχώρια προστιθέμενη αξία, χωρίς ωστόσο να θίγεται ο ανταγωνισμός», ανέφερε η κ. Δέδε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Roland Berger: Επενδύσεις 180 εκ. ευρώ, με Πάρκο Υγείας Αθήνας και Ιslamic Insurance Group

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα: Στο Σικάγο ανοίγει ο διάλογος μετά το Μόντρεαλ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαγωνισμός Καινοτομίας από την APIVITA – Υποτροφία στο «Βιοεπιχειρείν» το έπαθλο



    ΣΧΟΛΙΑ