• Business

    Γιατί παραμένει ακέφαλο το ΤΧΣ – Το παρασκήνιο της επίσκεψης της Ντάνιελ Νουί στην Ελλάδα

    Ντανιέλ Νουί

    Ντανιέλ Νουί. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,


    Ακέφαλο και δέσμιο των επιδιώξεων του «ανεξάρτητου» selection panel, εξακολουθεί να είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο αν και είναι μεγαλομέτοχος στις 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες, στην πράξη δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του, να διαφυλάξει δηλαδή τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.

    Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της κας Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα από την ατζέντα της έλειπε κάποια συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΧΣ.

    Τυχαία, συναντήθηκε μόνο με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Γιώργο Μιχελή, ο οποίος ως καλεσμένος του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, παραβρέθηκε στο γεύμα που παρέθεσε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης προς τιμήν της επικεφαλής του SSM.

    «Χαίρομαι που σε βλέπω Γιώργο», ήταν η μοναδική ατάκα της κας Νουί προς τον κ. Μιχελή. Αυτό τουλάχιστον λένε πηγές «με καλή γνώση του θέματος».

    Ωστόσο, η κα Νουί είχε στείλει σαφές μήνυμα προς το ΤΧΣ, μέσα από δηλώσεις της στο off αλλά και on the record: Οι τράπεζες έχουν κάνει τεράστια βήματα από πέρυσι στα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης, είπε και η «καμπάνα» κτύπησε για το ΤΧΣ που κάνει διαγωνισμούς, προσελκύει πλήθος βιογραφικών από ενδιαφερόμενους για τη θέση του CEO, αλλά δεν βρίσκει κατάλληλο διευθύνοντα σύμβουλο, από το περασμένο καλοκαίρι.

    Τον περασμένο Ιανουάριο κατατέθηκαν 75 βιογραφικά και το selection panel τα έβγαλε όλα σκάρτα -και ας λένε κάποιοι ότι ορισμένα από αυτά ήταν διαμάντια. Στη δεύτερη προκήρυξη για τη θέση του CEO, σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν περίπου 50 βιογραφικά και στην τελική λίστα επιλογής (short list) περιλαμβάνονται περίπου 10-15 ενδιαφερόμενοι.

    Ακόμα και κύκλοι του ΤΧΣ χαρακτηρίζουν ως «περίεργη» την επιμονή του κ. Χ Στράτου -που είναι μέλος του selection panel και έχει διατελέσει αναπληρωτής CEO- να θέλει «σώνει και καλά» να προκριθεί ως διευθύνων σύμβουλος.

    Την ίδια αγωνία φαίνεται να έχει και ο κ. Eρικ Τουρέ, ο νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, που θέλει να προβιβασθεί σε CEO.

    Το δυστύχημα είναι, όπως λέει καλά πληροφορημένη πηγή ότι η επιτροπή επιλογής «κόβει στελέχη που διαθέτουν τα προσόντα» και κάνει αναφορά στον κ. Σπύρο Παντελιά, ο οποίος κρίθηκε ότι δεν πληροί το feet and proper.

    Εμείς για την ιστορία αναφέρουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών με πρόσφατη τροπολογία προσπαθεί να βάλει χαλινάρι στο selection panel, το οποίο έχει αποκλειστική αρμοδιότητα αξιολόγησης και επιλογής των στελεχών του Ταμείου. Και συγκεκριμένα υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που η Επιτροπή  Επιλογής αδυνατεί να επιλέξει υποψηφίους τότε «υποβάλει στον υπουργό Οικονομικών σχετική έκθεση για τους λόγους της ως άνω αδυναμίας, η οποία συνοδεύεται από δεσμευτικό γι’ αυτήν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας προεπιλογής εντός του απολύτως αναγκαίου χρόνου».

    Και ότι η Επιτροπή μετά την αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου, μπορεί να προτείνει την ανανέωση της θητεία των μελών, εφόσον αυτή λήγει σε λιγότερο από έξι μήνες. Δηλαδή το υπουργείο βάζει «κόφτη» στις βουλές του Selection Panel το οποίο πέρσι το καλοκαίρι είχε εξαναγκάσει και τα τρία μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου (διευθύνων σύμβουλος, αν. διευθύνων σύμβουλος και μέλος- εκπρόσωπος ΤτΕ) σε παραίτηση με την απειλή ότι επικείμενη αξιολόγηση θα τους βαθμολογούσε κάτω από τη βάση.

    Υπενθυμίζουμε ότι το selection panel του Ταμείου αποτελείται από 6 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εγνωσμένου κύρους και ακεραιότητας, εκ των οποίων οι 3, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αντίστοιχα, οι 2 από τον Υπουργό Οικονομικών και 1 από την Τράπεζα της Ελλάδος. Και αυτό σημαίνει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να τραβήξουν τα λουριά, στους ανεξάρτητους εκπροσώπους τους, όπως χαρακτηριστικά λένε τραπεζικοί κύκλοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ευρωπαίος αξιωματούχος: Κανένα deal με Ελλάδα χωρίς συμφωνία για τη ΔΕΗ – Χάνεται ο Απρίλιος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευ. Τσακαλώτος: «Εφικτός στόχος η οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου – Υπό όρους η ένταξη στο QE»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρειος Πάγος: Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη και τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ



    ΣΧΟΛΙΑ