• Τράπεζες

    Bloomberg: «Χείρα βοηθείας» από Κομισιόν στις ελληνικές τράπεζες για να πουλήσουν μαζικά «κόκκινα» δάνεια

    • NewsRoom


    «Σανίδα σωτηρίας» στις ελληνικές τράπεζες και στις ιταλικές τράπεζες, ώστε να απαλλαγούν από το «βουνό» των κόκκινων δανείων αναμένεται να δώσει σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το σχέδιο οδηγίας που αποκαλύπτει το Bloomberg.

    Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα βοηθήσει τις τράπεζες ώστε να πουλήσουν μαζικά «κόκκινα» δάνεια σε funds χωρίς να υποστούν μεγάλες ζημιές, που δέχονται συνήθως όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ζημιά για τις ίδιες. Αρχικά θα υποστηρίξει τις ιταλικές τράπεζες, που βαρύνονται με προβληματικά ανοίγματα 174 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα ωφελήσει και τις ελληνικές τράπεζες, σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές αρχές αναζητούν λύσεις για να μην επηρεασθεί δραματικά η κεφαλαιακή επάρκεια από την ταχύρρυθμη μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων με πωλήσεις σε επενδυτές.

    Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που μνημονεύει το Bloomberg, το σχέδιο της Κομισιόν χαλαρώνει τους λογιστικούς κανόνες για τη μεταχείριση των προβλέψεων που είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν οι τράπεζες όταν πωλούν δάνεια σε επενδυτές σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που εγγράφονται στα βιβλία τους.

    Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, η κάθε τράπεζα πρέπει να προσαρμόζει τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, προκειμένου να μετρήσει τον κίνδυνο των περιουσιακών της στοιχείων όταν πουλάει ένα πακέτο κόκκινων δανείων με μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που έχουν προβλέψει τα μοντέλα. Οι προσαρμογές/ρυθμίσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο κεφαλαικό πρόβλημα σε μια τράπεζα.

    Το νέο πλαίσιο θα δίνει στις τράπεζες επιλογές να αποφεύγουν τέτοια κεφαλαιακά σοκ, όταν πουλάνε με ζημιά χαρτοφυλάκια με πολλά συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια.

    Το νέο μέτρο, εφόσον εφαρμοστεί, θα ισχύσει για πωλήσεις κόκκινων δανείων που έγιναν μετά τις 23 Νοεμβρίου 2016, και θα πάψει να ισχύει τρία χρόνια αφότου μπει σε εφαρμογή, σύμφωνα με το έγγραφο.

    Η προϋπόθεση που πρέπει να πληροί μια τράπεζα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό, είναι να πουλήσει περισσότερο από 20% του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της υπό το νέο πλαίσιο.

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει φυσικά να υπογράψουν το νέο αυτό πακέτο κανόνων, και θα το συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς, αφού το όριο που τίθεται μεταφράζεται πολύ μεγάλα deal πώλησης «κόκκινων» δανείων της τάξεως των 17 δισ. ευρώ συνολικά για τις τέσσερις συστημικές.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ντανιέλ Νουί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ δεν εγκρίνει το σχέδιο, θεωρώντας ότι χαλαρώνουν υπερβολικά οι λογιστικοί κανόνες. Πάντως, το σχέδιο θα συζητηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Eurogroup και, εάν εγκριθεί, θα προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι αντιδράσεις των διεθνών οίκων στα σχέδια Στουρνάρα για τις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Η Ελλάδα προσπαθεί εναγωνίως να βρει τρόπο να σώσει τις τράπεζές της. Πάλι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι ζημιές των ισχυρών στις τράπεζες: Μέχρι… 96% χάνουν Γουάτσα, Πόλσον, εμίρηδες του Κατάρ και ίδρυμα Λάτση



    ΣΧΟΛΙΑ