• Business

    Νέες διώξεις για Folli Follie: Και για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ως συνιδρυτές μιας εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την αγορά κατηγορούνται πλέον ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Οι νέες κακουργηματικές διώξεις σε βάρος της οικογένειας που ίδρυσε την Folli Follie είναι πλέον γεγονός. Πατέρας και γιος κατηγορούνται συνολικά για τρία κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, χειραγώγηση) ενώ η σύζυγος Κατερίνα Κουτσολιούτσου για ένα (χειραγώγηση αγοράς).

    Συνολικά, 16 πρόσωπα διώκονται για το δεύτερος σκέλος της μεγάλης υπόθεσης που διερευνά ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

    Οι διώξεις

    Με παραγγελία του κ.Δραγάτση, που ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση και για αυτό το κομμάτι της δικογραφίας, ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις πρώτες κακουργηματικές διώξεις για απάτη και δέκα μήνες μετά τις ανωμοτί εξηγήσεις που έδωσαν ως ύποπτοι οι εμπλεκόμενοι για αυτό το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας.

    Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε είναι:

    · Για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση διώκονται ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης και ακόμα 4 πρόσωπα.

    Πρόκειται για τον επικεφαλής, την υπεύθυνη οικονομικών και έναν υπάλληλο στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία (όλοι τους κατάγονται από το Χονγκ Κονγκ) και τον Ελληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας.

    · Για κακουργηματική πλαστογραφία διώκονται 6 άτομα (οι 3 αλλοδαποί, ο Ελληνας οικονομικός διευθυντής, ένα μέλος του ΔΣ της Folli Follie και ένας υπάλληλος της εταιρείας.

    · Για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία διώκονται ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    · Για χειραγώγηση διώκονται 13 πρόσωπα. Πατέρας, γιος αλλά και η σύζυγος και πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κατερίνα Κουτσολιούτσου. Επιπλέον όλα τα μέλη του Δ.Σ., την περίοδο 2016-2017, τα οποία φέρονται να ενέκριναν τις ενοποιημένες ψευδείς οικονομικές καταστάσεις.

    Η επίδικη περίοδος είναι από το 2009 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.

    Στο δεύτερο σκέλος της εισαγγελικής έρευνας για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση της και την εξαπάτηση των επενδυτών της, σε βάρος του πρώην προέδρου, του πρώην διευθύνοντα συμβούλου αλλά και του οικονομικού διευθυντή της Folli Follie φέρεται να προέκυψαν ενδείξεις ότι έδρασαν ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης, που με πλαστογραφίες, δημιούργησαν μετοχές-“φούσκες”, χειραγωγώντας την αγορά και οδηγώντας στο οικονομικό “κραχ” την άλλοτε κραταιά εταιρεία και σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομετόχους της.

    Κατά την εισαγγελική έρευνα, οι πλασματικοί οικονομικοί ισολογισμοί της εταιρείας, οι οποίοι φέρονται να στηρίχθηκαν και σε πλαστογραφημένες βεβαιώσεις τραπεζών σε Ελλάδα και Ασία (για τόκους καταθέσεων και υπόλοιπα δήθεν υψηλότερων καταθέσεων σε λογαριασμούς) προσκομίστηκαν και στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα για οικονομική ευρωστία της εταιρείας, να ανέβει η τιμή της μετοχής της και να ζημιωθούν όσοι επέλεξαν να την αγοράσουν.

    Αρχές Δεκεμβρίου του 2018, σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμα 11 εμπλεκομένων, είχε ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Στο υπ’ αριθμόν 4632/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες και τίτλοι χρηματοπιστωτικών προϊόντων του Δημήτρη, του Γιώργου και της Κατερίνας Κουτσολιούτσου και 5 μελών του Δ.Σ. της Folli Follie, υιοθετήθηκε η πρόταση του διενεργούντα την έρευνα επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα.

    Σε αυτή αναφέρεται ότι υπάρχουν “πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία επί σειρά ετών, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές, μία παραπλανητική εικόνα για τις δυνατότητες της εταιρείας.”

    Τώρα, η δικογραφία αυτή διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια που χειρίζεται και την πρώτη δικογραφία της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ