• Business

    Νάσος Ζαρκαλής (Wind): Νέα θυγατρική στην οπτική ίνα- Επένδυση 150 εκατ. ευρώ για 600.000 γραμμές

    wind Νάσος Ζαρκαλής

    Νάσος Ζαρκαλής, CEO Wind


    Με στόχο την ανάπτυξη δικτύου 600.000 γραμμών οπτικών ινών και επένδυση 150 εκατ. ευρώ, η Wind προχωρά στην ίδρυση μιας ανεξάρτητης θυγατρικής εταιρείας στην οπτική ίνα, που θα της ανήκει 100%.

    Ειδικότερα, η Wind προχωρά σε μερική διάσπαση του κλάδου σχεδιασμού, υλοποίησης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του ενεργού εξοπλισμού του δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (NGA Network) καθώς και του σχετικού παθητικού εξοπλισμού (υποδομές και καλώδια οπτικών ινών) των δικτύων κορμού, διανομής και πρόσβασης τον οποίο θα εισφέρει στη θυγατρική υπό την ονομασία Hellenic Openfiber.

    Αυτό είπε χθες  επικεφαλής της Wind κ. Νάσος Ζαρκαλής, μιλώντας στο συνέδριο Infocom. “Στη Wind θα προχωρήσουμε στη λειτουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας, που θα έχει αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή, λειτουργία και χονδρική διάθεση υπηρεσιών σε δίκτυα οπτικών ινών. Θα μεταφερθεί σε αυτή την εταιρεία αυτή όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που έχουν σχέση με την οπτική ίνα. Θα αναπτύξει ένα δίκτυο 600.000 γραμμών FFTH κάνοντας μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.”

    “Η εταιρεία θα είναι χονδρικής και ανοιχτή σε όλους τους παρόχους. Κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε για να συμβάλουμε στη γεφύρωση του χάσματος και να ενισχύσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό”, τόνισε.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στο Σχέδιο Μερικής Διάσπασης που δημοσιοποίησε χθες, «ακολουθώντας τη διεθνή τάση στις τηλεπικοινωνίες και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εν λόγω πράξη εταιρικού μετασχηματισμού και τη σύσταση της θυγατρικής επιδιώκεται η ομαλή, έγκαιρη και αποτελεσματική μετάβαση από το παραδοσιακό δίκτυο χαλκού στα δίκτυα νέας γενιάς». Σημειώνεται, ότι η δημιουργία εταιρειών με τηλεπικοινωνιακές υποδομές αποτελεί τα τελευταία χρόνια διεθνή πρακτική.

    Η Wind διαθέτει σήμερα 3.379 χιλ. υποδομής οπτικών ινών, συμπεριλαμβανομένων 595 χιλ. υποδομής οπτικών ινών σε φάση σχεδιασμού και 170 χιλ. ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, αποκλειστικά μισθωμένα. Οι συνδέσεις νέας γενιάς που θα έχει υλοποιήσει στο τέλος του 2021 είναι 496 χιλ. και μέχρι στιγμής διαθέτει περίπου 110 χιλ. ενεργούς πελάτες χονδρικής στην υπηρεσία NGA.

    Πολυπαραγοντική εξίσωση η ανάπτυξη υποδομών

    “Η ανάπτυξη υποδομών απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση και ο πρώτος και σημαντικότερος είναι η ζήτηση, αν όχι η σημερινή η βεβαιότητα για μια μελλοντική ζήτηση”, σημείωσε ο κ. Ζαρκαλής.

    “Τη δεκαετία που πέρασε η ζήτηση ήταν ανύπαρκτη ή αβέβαιη”, σημείωσε. “Η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι επίσης σημαντικός παράγοντας και παγκοσμίως η ανάπτυξη υποδομών συνδέεται με δανειακά κεφάλαια. Στην Ελλάδα όμως, τόνισε το τραπεζικό σύστημα ήταν κλειστό για μια δεκαετία. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη υποδομών, έχουν να κάνουν με την πολιτική και πολιτειακή στήριξη ή μη στήριξη, είπε και με την κοινωνική απαίτηση για υποδομές.

    Γι αυτό παρατήρησε, αν και στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι πολύ ανεπτυγμένη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, στα δίκτυα σταθερής έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω, στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, στην εξάπλωσή τους και στην αξιοποίησή τους από τους καταναλωτές.

    Ωστόσο, σημείωσε, “έχουμε κάνει ένα άλμα στις υποδομές. Δεν μπορούμε να κλείσουμε την απόσταση 15 ετών σε δύο τρίμηνα. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουμε 3,5 εκ. γραμμές οπτικών ινών, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μέσω του vectoring, σε σύνολο 5 εκατ. γραμμών. Και αν και 800.000 από τα 3,5 εκατ. θα είναι Fiber to the Home, μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως μόνο το 15% έχει αξιοποιηθεί από καταναλωτές”.



    ΣΧΟΛΙΑ