• Business

    Νάσος Ζαρκαλής (WIND): Επενδύουμε στα δίκτυα νέας γενιάς για να πάμε τη χώρα μπροστά

    Νάσος Ζαρκαλής. CEO WIND

    Νάσος Ζαρκαλής CEO WIND


    Στο ρόλο των ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, αλλά και για τον κομβικό ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει σε αυτήν τη διαδικασία η WIND, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νάσος Ζαρκαλής, από την Καλαμάτα όπου η διοίκηση της WIND παρουσίασε τα αποτελέσματα του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών που δοκιμάζεται εδώ και πέντε μήνες στην πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας.

    Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρκαλής, η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φορές ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς, και επομένως αποτελεί μία ευκαιρία που η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει να πάει χαμένη, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα μας διαθέτει, όπως είπε, όλες τις προϋποθέσεις για να προλάβει το “τρένο” της νέας ψηφιακής επανάστασης και να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που αυτή παρουσιάζει.

    Ποιος όμως είναι ο ρόλος της WIND σε αυτήν τη μετάβαση προς την ψηφιακή οικονομία; Ο Νάσος Ζαρκαλής υπογράμμισε ως προς το θέμα αυτό ότι η εταιρεία συνεχίζει τον στρατηγικό της μετασχηματισμό σε πάροχο υποδομών, διαθέτοντας πλέον τόσο την τεχχνογνωσία, όσο και την οικονομική επιφάνεια για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της, προς όφελος όχι μόνο της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, αλλά εν τέλει και της ίδιας της Ελλάδας.

    Σε αυτόν τον σχεδιασμό η πόλη της Καλαμάτας έχει κομβική σημασία, καθώς στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας (αλλά και στη Νέα Σμύρνη) δοκιμάζεται εδώ και λίγους μήνες πιλοτικά το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών υπερ-υψηλών ταχυτήτων ως και 1Gbps της WIND, με 100 χρήστες να δοκιμάζουν τις εντυπωσιακές δυνατότητες του δικτύου αυτού, με προοπτική η πλήρης εγκατάσταση του δικτύου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

    Όταν το δίκτυο θα έχει ολοκληρωθεί, τότε οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα μπορούν να απολαμβάνουν ταχύτητες που θα ξεκινούν από τα 100 Mbps κατ’ ελάχιστον και θα φτάνουν ως και το 1 Gbps, με μέσο όρο γύρω στα 250 Mbps – όταν σήμερα η μέγιστη ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 50 Mbps, ενώ για τους περισσότερους περιορίζεται κάτω από τα 24 Mbps. Και με τον τρόπο αυτό, η Καλαμάτα θα γίνει η πιο “γρήγορη” ελληνική πόλη και η πρώτη ελληνική πόλη στην οποία θα εφαρμοστεί το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσβαση ποσοστού άνω του 50% των νοικοκυριών κάθε πόλης σε ταχύτητες άνω των 100 Mbps έως το 2020.

    Όμως η Καλαμάτα είναι μόνο η αρχή, καθώς η WIND σχεδιάζει να κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών επίσης σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει το ΟΚ από την ΕΕΤΤ.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ζαρκαλής παρατήρησε πως η Ελλάδα βρίσκεται πίσω όσον αφορά την ψηφιακή οικονομία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως η απόσταση μπορεί να καλυφθεί, “αρκεί να πρυτανεύσουν υγιείς δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας”, όπως τόνισε, εφιστώντας την προσοχή σε τέσσερις παράγοντες: ενίσχυση των υποδομών, λειτουργικό ρυθμιστικό πλαίσιο, κοινωνική υποστήριξη-αποδοχή των υποδομών, και επενδυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλαλούμ με το κενό ασφαλείας στη Βουλή: Πώς πέρασε τον έλεγχο ο φάκελος που έστειλαν στον Λουκά Παπαδήμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανία: Μέρκελ και Σουλτς υπέρ μιας ισχυρότερης Ευρώπης, μετά το G7



    ΣΧΟΛΙΑ