• Ο Τανισκίδης και το «τάμα» για την Οptima, ποιοι στηρίζουν τον Προκοπίου στον πόλεμο με τον Κούστα, οι μεγάλες ευθύνες της Λαζαράκου, ο γάμος της τραπεζίτισας και 3 hot quiz

    Η πανέμορφη, φινετσάτη και δυναμική Αλεξάνδρα Φατσέα «κλέβει» πάντα τις εντυπώσεις…

    image

    Helikon: Πουλάει… και ΔΕΗ

    Η αγορά την Παρασκευή έδειξε να παίρνει σημαντικές ανάσες, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι βγήκαμε από το αδιέξοδο.

    Ήδη ξεκίνησε το 4ο τρίμηνο για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και θα πρέπει να περιμένουμε πως θα κινηθούν τις επόμενες 15 ημέρες.

    Την Παρασκευή, πάντως, ολοκληρώθηκε το buy back της Τράπεζας Πειραιώς.

    Όμως το ιταλικό fund Helikon συνεχίζει τις πωλήσεις μετοχών της Πειραιώς και της ΔΕΗ.

    Την Παρασκευή πέρασε μια εντολή 250.000 μετοχών της ΔΕΗ προς πώληση, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε.

    Προφανώς η ίδια εντολή (αφού αφαιρεθούν οι μετοχές που πουλήθηκαν στην Παρασκευή) θα ενεργοποιηθεί και σήμερα στο σύστημα από τους ανθρώπους του Helikon.

     

    Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη

    Ακόμα την Παρασκευή, αίσθηση δημιούργησε στην αγορά το +6,3% της Ideal, λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Eurobank που προσδιορίζει την πραγματική τιμή της πέριξ των 8 ευρώ. Η μετοχή ΙΝΤΕΚ 1,45% 6,29 έκλεισε στα 5,42 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 112.000 χαρτιά.

    Εξαιρετική εικόνα είχαμε και για τις TITAN, JUMBO, ΑΒΑΞ και ΜΥΤΙΛ, που έκλεισαν ανοδικά.

    Είναι σαφές ότι και στις 5 μετοχές τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οι διοικήσεις τους «δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη».

     

    Η Λαζαράκου, ο Μαθιός και ο εισαγγελέας

    Φυσικά για μια ακόμα φορά η ΜΑΘΙΟΣ κατρακύλησε ακόμα πιο χαμηλά, με πτώση 2,83% στα 1,03 ευρώ.

    Με όγκο συναλλαγών μόλις 1.811 μετοχές.

    Εμείς θα καλέσουμε ακόμα μια φορά την διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να δημοσιοποιήσει τι κινήσεις έχει κάνει απέναντι στα αφεντικά της ΜΑΘΙΟΣ και για την ακρίβεια στον κ. Γιάννη Μαθιό, που δεν είπε στο επενδυτικό κοινό και στα ΜΜΕ, την αλήθεια σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στην εταιρεία του.

    Διότι δεν μπορεί η χώρα ολόκληρη, να ανέχεται κερδοσκοπικές, όπως φαίνεται, συμπεριφορές από τα αφεντικά εισηγμένων εταιρειών.

    Διότι αγαπητοί αναγνώστες ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Μαθιός;

    Δεν τον ακουμπάει τίποτα;

    Από πού «κρατάει» τις ανεξάρτητες αρχές της χώρας ένας CEO μιας εταιρείας με μόλις 10 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση;

    Θα πρέπει ταχύτατα η Επιτροπή  να στείλει τον φάκελο της έρευνας που έχει κάνει στον εισαγγελέα.

    Και ας αποφασίσει αυτός εάν υπάρχει κάποιο αδίκημα.

    Δεν είναι  δυνατόν οι μέτοχοι να χάνουν τα λεφτά τους, επειδή υπάρχει ελλιπής νομοθεσία.

    Τάχιστα η κ. Λαζαράκου να εισηγηθεί ΤΩΡΑ τη θεσμοθέτηση και επίσημα στην Ελλάδα την υποχρεωτική (από προαιρετική που είναι σήμερα) διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης στο επενδυτικό κοινό, σε περίπτωση απότομων διακυμάνσεων των μεγεθών μιας εταιρείας από τρίμηνο σε τρίμηνο.

    Όπως συμβαίνει σε όλες τις κανονικές χώρες του πλανήτη.

     

    H Optima στο Χ.Α. και το τάμα του Τανισκίδη 

    Στην Κωνσταντινούπολη πήγε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Optima, Γιώργος Τανισκίδης αφότου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

    Όπως με ενημέρωσαν, ο κ. Τανισκίδης, που φέρει το οφίκιο του Άρχοντος του Πατριαρχείου,  μετέβη στη «Βασιλεύουσα», όπως αποκαλεί ο ίδιος την Πόλη, εκπληρώνοντας τάμα που είχε κάνει… για να πετύχει η αύξηση.

    Είναι πρόδηλο ότι αύξηση ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχής, καθώς η υπερκάλυψη έφθασε τις 3,7 φορές (οι επενδυτές προσέφεραν 548,6 εκατ. Ευρώ, έναντι των 150,9 εκατ. Ευρώ που ήθελε να αντλήσει) και η τιμή διαμορφώθηκε στα 7,2 ευρώ, το οποίο ήταν και το ανώτατο όριο της 

    Μετά ταύτα τα μάτια όλων είναι στραμμένα την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου οπότε θα γίνει η πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης της μετοχής.

    Δεν ξέρω αν θα χρειαστεί κάποιο άλλο τάμα για να πάει καλά η μετοχή, όμως, από τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει είμαι μάλλον αισιόδοξος. 

    Καταρχήν, όπως μου μετέφερε φίλος χρηματιστής, στην ΑΜΚ έχουν μπει αρκετοί σοβαροί ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι διακρίνονται για τις μακροχρόνιες τοποθετήσεις τους.

    Ονόματα και διευθύνσεις δεν πήρα, καθώς υπάρχει και το confidentiality agreement που οφείλει να τηρήσει ο συνομιλητής μου.

    Παραταύτα, επηρεασμένος ίσως από την υφέρπουσα φημολογία των ημερών, η οποία θέλει την μετοχή της Optima να είναι ακριβή, καθώς η τιμή εισαγωγής είναι περίπου 1,2 φορές τη λογιστική της αξία (P/BV), επέμεινα ακόμη περισσότερο.

    Όπως μου εξήγησε λοιπόν η σύγκριση του λόγου P/BV της Οptima με αυτόν των άλλων συστημικών τραπεζών είναι παρελκυστική. 

    Για δύο κυρίως λόγους:

    Πρώτον, η Οptima έχει δεσμευτεί για μία μερισματική απόδοση 5,2%.

    Δεύτερον, η Οptima διαθέτει μία απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της τάξεως του 25% έναντι 11% με 12% που έχουν οι συστημικές τράπεζες.

    Επομένως με τα δεδομένα αυτά όπως επέμεινε η πηγή μου η μετοχή μάλλον φθηνή θα πρέπει να χαρακτηριστεί και όχι το αντίθετο.

    Ίδωμεν λοιπόν τι θα αποφανθεί το ταμπλό.

     

    Στο «περίμενε» οι μέτοχοι του Cairo mezz, χαμόγελα σε αυτούς του Sunrise mezz

    Κάτι δεν πάει καλά με την Cairo Mezz την εταιρεία που κατέχει τις ενδιάμεσες ομολογίες της ομώνυμης τιτλοποίησης.

    Μετά από μία ζημιογόνο χρήση το 2022 (1,318 εκατ. ευρώ) και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 147.000 ευρώ.

    Nα σας θυμίσω ότι μετοχές της εταιρείας είχε διανείμει δωρεάν η Eurobank στους μετόχους της το 2020 με αναλογία 1 μετοχή της Cairo Mezz δωρεάν για κάθε 12 μετοχές της Eurobank που κατείχαν.

    Η εταιρεία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης τιτλοποίησης Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, με την οποία η Eurobank κατάφερε να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Η  μοναδική πηγή εσόδων της Εταιρίας είναι οι απαιτήσεις από τις Ομολογίες, οι οποίες συνδέονται με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιλαμβάνονται στο Χαρτοφυλάκιο τιτλποιημένων κόκκινων δανείων Cairo.

    Στην ουσία, δηλαδή, τα τα έσοδα προέρχονται από τις  ανακτήσεις από την διαχείριση των προβληματικών δανείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο Cairo.

    Όμως, τα συνολικά έσοδα των Εκδοτών κατανέμονται σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της κατανομής των εσόδων.

    Έτσι πληρωμές στους κατόχους ομολογιών υψηλής εξασφάλισης προηγούνται των πληρωμών στους κατόχους ομολογιών μεσαίας εξασφάλισης και οι τελευταίες προηγούνται των πληρωμών στους κατόχους ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης.

    Επιπλέον, οι πληρωμές στους κατόχους ομολογιών έπονται άλλων υποχρεωτικών πληρωμών, όπως πληρωμών για φόρους, τέλη και έξοδα κ.λπ.

    Δεδομένου ότι η ικανοποίηση απαιτήσεων από τις Ομολογίες έπεται της πλήρους αποπληρωμής των απαιτήσεων από ομολογίες υψηλής εξασφάλισης, η Εταιρία δεν είχε έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του έτους που έληξε στις 30.06.2023.

    Πάντως η εύλογη αξία των ομολόγων της αποτιμάται από τον ορκωτό στα 56,4 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο με discount καθώς η χρηματιστηριακή της αξία κυμαίνεται στα 31 εκατ. ευρώ.

    Tώρα όσον αφορά τους μετόχους της Sunrise Mezz – η οποία δημιουργήθηκε από την ομώνυμη τιτλοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς – η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη καθώς μετά από μία ζημιογόνο χρήση, η εταιρεία έβγαλε κέρδη  2,9 εκατ. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο.

    Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 1,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική άνοδο από τα 0,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στα 2,9 εκατ. ευρώ έναντι των 0,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώθηκε στα 27,3 εκατ. ευρώ έναντι των 24,6 εκατ. ευρώ.

    H Εταιρεία έχει ως κύρια δραστηριότητα την κατοχή και διαχείριση του 44% των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας και του 44% των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Sunrise, οι οποίες εισφέρθηκαν από την Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. στην Εταιρεία.

    Δεδομένου ότι για το 1ο εξάμηνο 2023 εφαρμόστηκε η σειρά προτεραιότητας προ της επιτάχυνσης, η εταιρεία έχει λάβει κουπόνια  12,4 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τις Ομολογίες που κατέχει. Επιπλέον, μετά τις 30 Ιουνίου 2023, η εταιρεία έλαβε κουπόνια 3,7 εκατ. Ευρώ.

    Σας θυμίζω ότι η Γενική Συνέλευση προχώρησε στη μείωση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 10,5 εκατ., ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,14 σε 0,0812 ευρώ ανά μετοχή.

    Ως αποτέλεσμα θα διανεμηθεί στους μετόχους της Εταιρείας μέσω επιστροφής μετρητών, ποσού 0,0588 ευρώ ανά μετοχή. Η διαδικασία μείωσης και διανομής κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου του 2023.

     

    Σπύρος Λάτσης: Ακίνητα στο Ελληνικό

    Το ποσό των 8,9 εκατομμυρίων βγήκε από τη μία τσέπη της οικογένειας Λάτση και μπήκε στο Ταμείο του Ελληνικού, το πρώτο εξάμηνο, καθώς τα μέλη της οικογένειας επένδυσαν σε αγορές διαμερισμάτων στην υπό ανάπλαση έκταση του πρώην αεροδρομίου.

    Αν και δε διευκρινίζεται για ποια μέλη της οικογένειας Λάτση πρόκειται (εικάζεται από του Σπύρου Λάτση), οι ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της Lamda Development δείχνουν πως έχουν αγοραστεί ακίνητα αξίας 21,9 εκατομμυρίων.

    Πιθανολογείται ότι πρόκειται για ένα από τα οικόπεδα που θα χτιστούν οι βίλες, όπως επίσης και ένα διαμέρισμα στο Marina Tower. 

    Ποσό λιγότερο του ημίσεος έχει εισπραχθεί εντός του 2023.

    Θυμίζουμε ότι τα παιδιά της Μαριάννας Λάτση, Φίλιππος και Εριέττα, έχουν επενδύσει σε άλλη πλευρά του παραλιακού μετώπου, στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

     

    Οι κακοί γείτονες της Μπλε Κέδρος

    Κάτω από το μισό υποχώρησε η αξία του περιβόητου ξενοδοχείου της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι.

    Η αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε από 30,35 σε 19,5 εκατομμύρια λόγω της μειωμένης δυναμικότητας και της μη λειτουργίας του ξενοδοχείου για ένα έτος προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναδιαμορφώσεις.

    Έπειτα από την επιβολή προστίμων από το δήμο Αθηναίων, η αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε περεταίρω κατά τα κόστη αναδιαμόρφωσής και κατά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για να προκύψει τελική αξία για το ακίνητο 11,6 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία έχει περάσει στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας τους γείτονές της: στις 5 Δεκεμβρίου εξετάζεται αίτηση ακύρωσης της άδειας δόμησης για γειτονική πολυκατοικία επί της οδού Τσάμη Καρατάση 5 – 7, αφού είχε ήδη εκδικαστεί αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας νέας επταώροφης πολυκατοικίας επί της Φαλήρου 7 (το επίμαχο Athens Cocomat BC βρίσκεται στη Φαλήρου 5).

    Σα να μην έφταναν αυτά, η εταιρεία έχασε τρία ακίνητα που είχε αποκτήσει στη Λεύκη Ελαφονήσου, αφού ακυρώθηκε οριστικά ο πλειστηριασμός με τον οποίο τα απέκτησε.

    Εν τω μεταξύ, κερδοφόρο μεν, με σημαντική μείωση των καθαρών της αποτελεσμάτων, ήταν το πρώτο εξάμηνο για την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη.

     

    Ο Ζαρκαλής πάει γραφείο – γραφείο

    Όπως άπαντες έχετε ενημερωθεί προ ημερών, τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος στην Εθνική Ασφαλιστική.

    Πρόκειται για το πρώην αφεντικό της WIND, Νάσο Ζαρκαλή (ή αλλιώς ο Mr 40 millions euros).

    Όπως με πληροφορούν πηγές μου, ο έμπειρος Ζαρκαλής τις τελευταίες ημέρες, συζητεί για ώρες ολόκληρες κατ’ ιδίαν με πολλά στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής σε μια προσπάθεια να καταλάβει μεταξύ άλλων ποια είναι τα προβλήματα της εταιρείας, και πως μπορούν όλοι μαζί να πάνε μπροστά.

    Αυτό δε που άπαντες λένε, είναι ότι ο Ζαρκαλης δεν τους καλεί στο γραφείο του, αλλά ο ίδιος πάει στα δικά τους γραφεία.

    Νομίζω ότι ο Ζαρκαλής έχει υιοθετήσει τις διαδικασίες του συγχρόνου management…

    SUPERBE για τον πρόεδρο και για το αφεντικό του CVC (μέτοχο της Εθνικής Ασφαλιστικής) Άλεξ Φωτακίδη που έκανε την επιλογή!!!

     

    Κούστας – Προκοπίου: Η εφοπλιστική ναυμαχία

    Τη μεγάλη εφοπλιστική διαμάχη «Κούστας VS Προκοπίου» την έχετε παρακολουθήσει εξαιτίας των πολλαπλών δημοσιευμάτων του mononews.gr.

    Ο Κούστας θέλει να χτίσει ένα σπίτι 800 τ.μ. και ο Προκοπίου αντιδρά έντονα, επειδή ισχυρίζεται ότι θα χτιστεί εντός προστατευόμενης περιοχής της Παναγιάς της Αρμάτας.

    Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό.

    Σε φωτογραφία που δημοσίευσε, χθες το πρωί, το monοnews.gr αποδεικνύεται ότι το νέο σπίτι – μεγαθήριο του Κούστα, θα χτιστεί σχεδόν μπροστά από το σπίτι του Προκοπίου και θα του «κλείνει» την θέα.

     

    Η περιοχή του Παλιού Λιμανιού στις Σπέτσες με τις ιδιοκτησίες Κούστα, Προκοπίου και Λεβέντη
    Η περιοχή του Παλιού Λιμανιού στις Σπέτσες με τις ιδιοκτησίες Κούστα, Προκοπίου και Λεβέντη

    Όμως, στην κόντρα εμπλέκονται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και άλλοι εφοπλιστές.

    Τα ονόματα των εφοπλιστών που ακούγονται ότι συντάσσονται με τον Δημήτρη Προκοπίου είναι του Σταφυλοπάτη (χωρίς να διευκρινίζεται εάν είναι ο Μάριος η ο αδελφός του Φραγκίσκος), Δαυίδ και Δημητριάδη.

    Ανεξάρτητα από τηδιαμάχη των δυο εφοπλιστών, πρέπει να σας ενημερώσω ότι όσο ο Κούστας και η σύζυγος, Δήμητρα λατρεύουν τη δημοσιότητα (χωρίς φυσικά αυτό να είναι μεμπτό) άλλο τόσο ο Δημήτρης Προκοπίου είναι ένας εφοπλιστής που δεν θέλει να ακούγονται πολλά πράγματα για αυτόν.

    Σε αντίθεση φυσικά με τον αδελφό του Γιώργο Προκοπίου που έχει μεγάλη αδυναμία για τα media.

    Για τον Δημήτρη Προκοπίου υπάρχουν λίγες φωτογραφίες στον τύπο, και όπως έχω πληροφορηθεί αυτός και η γυναίκα του κυκλοφορούν με μικρά αυτοκίνητα για να μην προκαλούν.

     

    Ο Φαφαλιός και ο Seat

    Μιας και αναφέρομαι στους low profile εφοπλιστές, πρέπει να σας ενημερώσω ότι άλλος ένας εφοπλιστής που δεν του αρέσουν τα πολλά πολλά είναι ο Χαράλαμπος Φαφαλιός.

    Πρόσφατα εξελέγη επανεξελέγη,  για 6η συνεχομένη φορά στην προεδρία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου – Greek Shipping Co operation Committee.

    Το Σάββατο το μεσημέρι τον είδα στο Νέο Ψυχικό να οδηγεί ένα 10ετιας SEAT LEON…

     

    Οι… μπηχτές Λιανού για τον Σκρέκα 

    Ανεβάζει τους τόνους ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός, με αφορμή τη στελέχωση της Αρχής. 

    Στρέφει τα βέλη κατά της πολιτείας γιατί δεν προχωρούν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2021-2022 καλώντας την μάλιστα να ασχοληθεί με τα σοβαρά.

    Όπου Πολιτεία, βλέπε Σκρέκα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για το θέμα της ακρίβειας και την έρευνα για τις τιμές του γάλακτος στην Ελλάδα, που συμπεριέλαβε στο τελευταίο της ενημερωτικό δελτίο η Επιτροπή, είπε ότι  «την Επιτροπή Ανταγωνισμού την έχουμε για να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα και όχι για να κάνει διαπιστώσεις». 

    Η απάντηση του Γ. Λιανού προς την… Πολιτεία ήρθε λίγη ώρα αργότερα μέσω X (πρώην Twitter) και ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρή. 

    «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι πρωταθλήτρια ελέγχων πανευρωπαϊκά την περίοδο 2019-2023 (στατιστικά κάτω).

    Επίσης, το 2022 επιβάλλαμε περισσότερα πρόστιμα και από τη Γερμανική αρχή ανταγωνισμού…

    Κάποια στιγμή πρέπει να παύσει η παραπληροφόρηση και να ασχοληθεί η πολιτεία σοβαρά με την υποστελέχωσή μας…

    Ακόμα περιμένουμε να λυθούν προβλήματα που έχουμε θέσει με επιστολές μας εδώ και μήνες για προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για τις προσλήψεις που ήταν προγραμματισμένες το 2021 και το 2022…

    Με αυτά τα ουσιαστικά θα πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τη δουλειά μας».

     

    Είμαστε η 4η ακριβότερη χώρα στη χονδρική ρεύματος

    Η λεγόμενη «τριάδα» του ΥΠΕΝ (Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου και Γενικός Γραμματέας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης κράτησαν σταθερές στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα τις επιδοτήσεις  για το ηλεκτρικό ρεύμα και τον Οκτώβριο.

    Η Ελλάδα είχε στους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 την τέταρτη ακριβότερη τιμή χονδρικής πανευρωπαϊκά, μετά την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας, γι΄αυτό και η επιδότηση θεωρείται απαραίτητη.

    Να δούμε πως θα πάει η κατάσταση μετά την Πρωτοχρονιά που οι επιδοτήσεις θα είναι στο στυλ του πετρελαίου θέρμανσης: πολύ επιλεκτικές και για λίγους.

    Ο κος Δαγούμας είπε  ότι η υψηλή κατάταξη οφείλεται κυρίως στην ακριβή τιμή του Ιανουαρίου που έφτασε τα 201 ευρώ/MWh ως αποτέλεσμα της μεταχρονισμένης εφαρμογής της τιμής φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

    Έτσι, τα 119 ευρώ/MWh που στοίχιζε το αέριο το Δεκέμβριο του 2022 επηρέασαν τη χονδρική ρεύματος τον ίδιο μήνα στις άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα ένα μήνα μετά, τον Ιανουάριο 2023, όταν οι τιμές στις υπόλοιπες αγορές είχαν αρχίσει να πέφτουν. Εκείνο το μήνα μάλιστα η ελληνική αγορά ήταν και η ακριβότερη της Ευρώπης.

    Πάντως  τον Ιούνιο και Ιούλιο 2023 η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 15η θέση από σύνολο 32 χωρών…

     

    Θέλουμε κόσμο στη ΡΑΑΕΥ, λέει ο Δαγούμας, αλλά ποιος αντιδρά;

    Όπου σταθεί και όπου βρεθεί πάντως ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ λέει δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό, για να δουλέψει σωστά η Αρχή και τονίζει ότι «περιμένουμε τις πολιτικές αποφάσεις γιατί χάσαμε έμπειρο προσωπικό».

    Ως προς τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει η ΡΑΑΕΥ, ο κ. Δαγούμας λέει ότι «πάντα ο ρυθμιστής θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και τους καταναλωτές» και ότι «ο μετασχηματισμός του ρυθμιστή είναι καινοτόμος, αλλά έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».

    Την ίδια στιγμή διαρροές από τη ΡΑΑΕΥ μας δίνουν να καταλάβουμε ότι κάποιος «φρενάρει» τις προσλήψεις, ώστε να μην μπορεί να κάνει επαρκείς ελέγχους σε κρίσιμες αγορές η Ρυθμιστική Αρχή.

     

    O γάμος της Αλεξάνδρας Φατσέα

    Η πανέμορφη, φινετσάτη και δυναμική Αλεξάνδρα Φατσέα, επικεφαλής του τομέα Recovery Ιδιωτών, Μικρών Επιχειρήσεων και Αγροτών της Intrum Hellas, «κλέβει» πάντα τις εντυπώσεις.

    Όμως την καρδιά της, την «έκλεψε» ο Νίκος Γρηγοράκης, ο CFO των Blue Hotels της Τζίνας Μαμιδάκη, που είναι και ξαδέρφη του.

    Η όμορφη Αλεξάνδρα παντρεύτηκε πριν από λίγες μέρες τον Νίκο.

    Η Αλεξάνδρα Φατσέα, αν και σπούδασε  νομικά, είναι κάτοχος και  MSc in Management από το Reading University του Ην. Βασιλείου την κέρδισε η τραπεζική και έχει στην εποπτεία της περισσότερα από 600 χιλιάδες δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων.

    Ο Νίκος Γρηγοράκης που τα τελευταία 10 χρόνια είναι ο CFO των Bluegr Hotels, πριν τον κερδίσει ο τουριστικός κλάδος είχε εργαστεί για 15 χρόνια στην Τράπεζα Κύπρου, στον τομέα του  credit risk  και προηγουμένως στην Εγνατία Τράπεζα.

    Η στήλη τους εύχεται βίο ανθόσπαρτο…

     

    QUIZ 1

    «Επαναστατική γυμναστική ή κάτι άλλο;»

    Λοιπόν, πράγματι εάν γίνει αυτό, δεν θα είναι και το πιο συνηθισμένο.

    Ποιες εταιρείες συζητούν να προσφύγουν σε διαιτησία, εξαιτίας της άρνησης του Υπουργείου και κατ’ επέκτασιν και του υπουργού, να ικανοποιήσει «δίκαια» αιτήματα τους;

     

    QUIZ 2

    Τον τελευταίο καιρό, μαθαίνω ότι στο Μέγαρο Μάξιμου (MM) μια κυρία, με μεθοδική και σκληρή δουλειά, έχει πείσει ότι αξίζει να της ανατεθούν περισσότερες αρμοδιότητες…

    Not bad at all!

     

    QUIZ 3

    Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά προ ημερών συνελήφθη στην ΙΟ, ο διευθυντής της Αστυνομίας του νησιού, καθώς φέρεται να έλαβε 30.000 ευρώ από ντόπιο επιχειρηματία.

    Το περιστατικό δεν θα είχε και τόση σημασία, αλλά με πληροφόρησαν, ότι οι φίλοι του συγκεκριμένου αστυνομικού φτάνουν πολύ ψηλά.

    Ερωτώ λοιπόν:

    Ποιος τοποθέτησε τον συγκεκριμένο αστυνομικό στην θέση αυτή;  Ποιανού φίλος είναι;

    Γιατί οι εσωτερικές υποθέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αυτή και συνέλαβαν τον αστυνομικό διευθυντή απέφυγαν να ενημερώσουν νωρίτερα…τον φίλο;

    Χμχμχμχ!!!

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.