• Business

    Ν. Παπαθανάσης στο mononews: «Πότε θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια και τα malls»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

    Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    «Επιδίωξή μας είναι να λειτουργήσει η εστίαση, η οποία είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας, με βιώσιμο τρόπο ώστε και οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν». Αυτό το μήνυμα στέλνει μέσω του mononews.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τονίζοντας πως το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους του κλάδου για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις.

    Ξεκαθαρίζει πάντως πως «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επαναλειτουργία της εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο», το οποίο έχει ορισθεί για την 1η Ιουνίου και προσθέτει πως όλα θα αποφασισθούν έπειτα από την αξιολόγηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων και τις αποφάσεις ειδικών επιστημόνων. Με παρόμοια στρατηγική αντιμετωπίζεται και το θέμα της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων (malls). Όπως λέει ο κ. Παπαθανάσης αναμένεται η λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα αποφασισθεί εάν τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν όπως έχουν προγραμματιστεί την 1η Ιουνίου ή νωρίτερα.

    Ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία της εστίασης;

    Βρισκόμαστε κοντά στο 2ο στάδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και είναι σημαντικό να κρατήσουμε χρονικά με επιτυχία και τα 7 στάδια όπως τα έχουμε ανακοινώσει. Η εστίαση απασχολεί το 30% των εργαζομένων των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή με κρατική εντολή. Αντιλαμβάνεστε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει ο Πρωθυπουργός στην στήριξη του κλάδου. Έχουμε πάρει εντολή να στηρίξουμε την εστίαση και είμαστε κοντά και σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους του κλάδου για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Έχουμε ορίσει την 1η Ιουνίου ως το κατάλληλο χρονικό σημείο για την επανεκκίνηση της εστίασης και μελετάμε τους κανόνες που θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε ακόμη στο 1ο βήμα του σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας κι επομένως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επαναλειτουργία της εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Σαφώς θα θέλαμε να επιταχύνουμε, αλλά αρχικά θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι τα δύο πρώτα στάδια πήγαν καλά και να αναμένουμε τις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων έπειτα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Ανάλογα με τις εξελίξεις και με τις υποδείξεις των ειδικών, το σχέδιο επανεκκίνησης υπόκειται σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις. Η κυβέρνηση είναι δίπλα στους καταστηματάρχες προκειμένου να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.

    Έχετε καταλήξει τι θα ισχύσει για τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικούς χώρους; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα δοθεί περισσότερος χώρος;

    Όπως σας είπα, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους της εστίασης. Μελετάμε τον τρόπο να ανοίξουν με τη μέγιστη δυνατή χωρητικότητα έτσι ώστε να αγγίξουν τουλάχιστον το 80% της αρχικής -προς κρίσης- χωρητικότητας. Όσον αφορά στον εξωτερικό χώρο, θα υπάρχει αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που θα προσφέρουν οι Δήμοι, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να αξιοποιηθεί μεγαλύτερη επιφάνεια στην οποία θα μπορούν, τηρουμένων των αποστάσεων να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα, χωρίς βεβαίως να παρεμποδίζεται η διέλευση πεζών και Ατόμων με Αναπηρία. Παραδείγματα της χρήσης οδοστρώματος για τραπεζοκαθίσματα μπορούμε να δούμε με πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Για τον εσωτερικό χώρο, η προσπάθεια μας εστιάζεται στο να δώσουμε όσο πιο πολύ ζωτικό χώρο είναι εφικτό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τον φυσικό φωτισμό και αερισμό, ώστε να λειτουργήσουν ως ημιυπαίθριοι χώροι χωρίς κλιματισμό. Σαφώς, υπάρχουν καταστήματα που δεν έχουν δυνατότητα λειτουργίας σε εξωτερικό ή υπαίθριο χώρο, τα οποία όμως θα ανοίξουν κι αυτά εντός του Ιουνίου. Σκοπός μας είναι να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα.

    Ποιες ελαφρύνσεις σκοπεύετε να θέσετε σε εφαρμογή για την επανεκκίνηση του κλάδου; Τι θα γίνει με την μείωση του ΦΠΑ που είναι το φλέγον ζήτημα αλλά και για τους εργαζομένους που ενδέχεται να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας;

    Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις εστίασης τη δυνατότητα να μπορούν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών. Η κατάσταση είναι δύσκολη παντού και προέχει η δημόσια υγεία, η οποία είναι και ο δείκτης εκείνος που θα κρίνει την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση της οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει όμως  ότι θα κάνουμε ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μελετάμε τους τρόπους για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις εστίασης και να τις διευκολύνουμε, ώστε να επιβαρυνθούν όσο γίνεται λιγότερο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλες οι δυνατότητες και τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν επίσημα, καθότι το δίχτυ προστασίας ισχύει για τον μήνα Μάιο. Επιδίωξή μας είναι να λειτουργήσει η εστίαση, η οποία είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας, με βιώσιμο τρόπο ώστε και οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν.

    Πως σκοπεύετε να κινηθείτε στο κομμάτι των ενοικίων καθώς πολλοί στην αγορά προβλέπουν «χείμαρρο εκκρεμοδικιών»;

    Για κάθε πληττόμενη εταιρεία έχουν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης συμπεριλαμβανομένων και των ενοικίων, με ορίζοντα 31 Μαΐου αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία με μακρύτερο χρονικό ορίζοντα. Εντός του μηνός θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για τον Ιούνιο. Να περιμένουμε την ανακοίνωση των μέτρων συνολικά, για τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουν αρκετά τις επιχειρήσεις.

    Τεράστιο ζήτημα αποτελούν και οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι εάν δεν επιλυθεί θα συμπαρασύρει την οικονομία σε ένα ατελείωτο φαύλο κύκλο. Θα υπάρξει κάποια μέριμνα επ’ αυτού;

    Αναμένοντας τις νέες ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, μπορώ να σας πω ότι αυτά θα καλύψουν όλες τις ανάγκες λειτουργίας και βιωσιμότητας τους. Η κυβέρνηση έχει πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Το έχουμε αποδείξει με πολλές δέσμες μέτρων μέχρι τώρα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία μας. Οι ρυθμίσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές είναι σε ισχύ και σίγουρα και το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί στις νέες ανακοινώσεις.

    Στις πρόσφατες ανακοινώσεις σας δεν αναφέρεστε στο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, τα οποία περιλαμβάνουν πολλά καταστήματα και απασχολούν πολλούς εργαζόμενους. Τι σχεδιάζετε γι’ αυτά;

    Τα στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας έχουν προσδιοριστεί χρονικά, αφού πρώτα μελετήθηκαν πάρα πολύ καλά. Ο χρονικός προσδιορισμός έχει σχέση με τον τρόπο που θέλουμε να παρακολουθήσουμε: αφενός ως Υπουργείο Ανάπτυξης την εφαρμογή του μέτρου λειτουργίας και αφετέρου να δώσουμε τον χρόνο στους ειδικούς επιστήμονες να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στη διασπορά του ιού. Ανοίγοντας λοιπόν τα μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα στις 11 Μαΐου, ορισμένα από τα οποία έχουν επιφάνεια χιλιάδων τμ., θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τη λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου που προσομοιάζει μεν αλλά έχει διαφορετικότητα στη λειτουργία του. Δηλαδή, μπορεί να γίνει σημείο συγχρωτισμού. Αναμένουμε λοιπόν τη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων την ερχόμενη εβδομάδα και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε εάν θα ανοίξουμε τα εμπορικά κέντρα όπως έχουν προγραμματιστεί την 1η Ιουνίου, ή θα τα φέρουμε νωρίτερα.



    ΣΧΟΛΙΑ