• Business

    Ν. Λούστας (Megas Yeeros): «Εάν θέλουμε καλό σουβλάκι, πρέπει να το πληρώσουμε λίγο παραπάνω»

    Νίκος Λούστας, επικεφαλής της Megas Yeeros

    Νίκος Λούστας, επικεφαλής της Megas Yeeros


    Επιβεβλημένη θεωρεί την αύξηση της τιμής στο σουβλάκι ο επικεφαλής της «Megas Yeeros», μετά και την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του χοιρινού κρέατος σε διεθνές επίπεδο. Ο Νίκος Λούστας σχολιάζοντας την πρόθεση των ψητοπωλών να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις επισημαίνει πως μια αύξηση της τάξης του 0,30 ευρώ με 0,40 ευρώ το τεμάχιο είναι αναπόφευκτη καθώς η επιβάρυνση που υφίστανται οι βιομηχανίες παραγωγής και τα ψητοπωλεία είναι δυσβάσταχτή και δεν μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολό της.

    «Δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη άνοδο στο χοιρινό στα 25 χρόνια που είμαι στην αγορά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λούστας, για να συμπληρώσει πως ήδη υπάρχει μια αύξηση του νωπού χοιρινού κρέατος κατά 1 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ.

    Η θανάτωση κάποιων εκατομμυρίων χοιρομάνων στην Κίνα που προσβλήθηκαν από λοίμωξη έστρεψε τους Κινέζους στα ευρωπαϊκά κρέατα. Έτσι, τεράστιες ποσότητες χοιρινού κρέατος φεύγουν προς την Κίνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη στην ευρωπαϊκή αγορά και οι τιμές να αυξάνονται.

    Την ίδια ώρα, η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί αφού είναι διαχρονικά, βαθιά ελλειμματική. Υπολογίζεται πως τα εγχώρια χοιροστάσια μετά βίας καλύπτουν το 35% με 40% των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

    Σύμφωνα με τον κ. Λούστα, τα περίπου 15.000 ψητοπωλεία της χώρας θα έπρεπε να έχουν από καιρό αναπροσαρμόσει τον τιμοκατάλογό τους, τονίζοντας πως η τιμή που πωλείται σήμερα το σουβλάκι δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα και τη διατροφική αξία που προσφέρει σε σχέση με άλλα φαγητά, όπως η τυρόπιτα και το σάντουιτς, αλλά και με την τιμή που πωλείται στον υπόλοιπο κόσμο.

    «Μια τυρόπιτα που είναι κατεψυγμένη και απλά τη βάζουν στο φούρνο τη πουλάνε 2,5 και 3 ευρώ και εννοείται δεν μας χορταίνει. Ένα τυλιχτό που περιέχει κρέας μέσα χρειάζεται 20 κινήσεις για να γίνει. Να πιάσει την πίτα να βάλει σος να βάλει το κρέας, να βάλει την ντομάτα, να βάλει πατάτες, να βάλει αλάτι, πιπέρι κτλ δεν γίνεται να θεωρούμε πως είναι ακριβό στα 3 ευρώ. Παντού στον κόσμο πωλείται από 5 ευρώ και πάνω και εμείς το εθνικό μας φαγητό το έχουμε απαξιώσει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Για τον κ. Λούστα, το αίτημα για αύξηση της τιμής στο σουβλάκι είναι δίκαιο καθώς οι ψητοπώλες θέλουν να υπερασπιστούν τα μαγαζιά και τη δουλειά τους, σημειώνοντας πως όποιος πουλάει φθηνά, χρησιμοποιεί κατά πάσα πιθανότητα αμφιβόλου ποιότητας κρέας. «Εάν θέλουμε να τρώμε καλό σουβλάκι, πρέπει να το πληρώσουμε λίγο παραπάνω», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Ο επικεφαλής της Megas Yeeros, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής γύρου στην Ελλάδα επισημαίνει πως η πλειονότητα των ψητοπωλείων στην χώρα μας αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας του υπερβολικά υψηλού λειτουργικού κόστους που βαραίνει τη λειτουργία τους: από το κόστος των πρώτων υλών, έως την ενέργεια, την προμήθεια στις δημοφιλές πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού μέσω Διαδικτύου και τους διάφορους φόρους.

    Να σημειωθεί πως η Megas Yeeros ιδρύθηκε το 2007 από τους κ. Ν. Λούστα και τον κ. Γ. Νίκα και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κρεατοσκευασμάτων στην Ελλάδα. Διαθέτει δυο μονάδες παραγωγής, μια στον Ασπρόπυργο και μια στο Nιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και απασχολεί 250 άτομα προσωπικό ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 20 χώρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μέγα Γύρος: Το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, η πρόταση Θεοδωρόπουλου και το όραμα «παγκοσμιοποίησης του γύρου»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέγα Γύρος: «Εκτόξευση» κερδών και νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ – Το μυστικό της επιτυχίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Παρέμβαση για να μην ακριβύνει το σουβλάκι



    ΣΧΟΛΙΑ