• Οικονομία

  Πού αυξάνεται από 1η Ιανουαρίου ο ΦΠΑ-Ποια προϊόντα ακριβαίνουν

  φπα


  Προς κατάργηση οδεύει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τα 32 νησιά του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, έσπευσε να καθησυχάσει με δηλώσεις του δίνοντας κάποιες ελπίδες για παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος. Οι θεσμοί από τη μεριά τους είναι κάθετα αντίθετοι στην διατήρηση αυτής της εξαίρεσης και δηλώνουν πως ό,τι έχει συμφωνηθεί θα ισχύσει κανονικά.

  Τα νησιά στα οποία ισχύει σήμερα το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ είναι:

  Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Αλίμια, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κως, Λεβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μάραθος, Νιμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαρια, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά, Ψέριμος.

  Η αύξηση του Φόρου θα συμπαρασύρει σε μία ανατίμηση σειρά προϊόντων σε αυτές τις περιοχές από την 1η Ιανουαρίου, όπως είναι τα τρόφιμα, η θέρμανση, τα καύσιμα κίνησης, ενώ το τουριστικό προϊόν, μετά την ζημιά που προκλήθηκε από το μεταναστευτικό, θα γίνει τώρα ακριβότερο και λόγω του διπλού νέου φόρου: ΦΠΑ από τη μία, φόρος διαμονής από την άλλη.

  Οι συνέπειες για τον τουρισμό

  Το χτύπημα στο τουριστικό προϊόν θα είναι διπλό. Από τη μία οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν με 13% και τα εστιατόρια με 24% και από την άλλη θα ενεργοποιηθεί ο ειδικός φόρος διαμονής που θα καταστήσει ακόμη ακριβότερη τη διανυκτέρευση. Οι μεταβολές στην τιμή δεν είναι αμελητέες ειδικά όταν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κω της Χίου και της Μυτιλήνης έχουν να αντιμετωπίσουν τις φθηνές μονάδες της Τουρκίας με το σαφώς ανταγωνιστικότερο φορολογικό περιβάλλον.

  Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα 32 νησιά:

  • Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
  • Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
  • Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.,
  • τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι «τρεις δρόμοι» των τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεπέρασαν τους στόχους για τα «κόκκινα δάνεια» οι τράπεζες

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δέκα εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων… στην ποδιά των ελληνικών τραπεζών  ΣΧΟΛΙΑ