• Business

    Στα ύψη η χονδρεμπορική ρεύματος- Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια


    Στα ύψη εκτινάσσουν οι υψηλές θερμοκρασίες τη ζήτηση ρεύματος και μαζί τις τιμές χονδρεμπορικής.

    Οι μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ενεργοποιούν τις ρήτρες των συμβολαίων, και αναμένεται να επηρεάσουν και τα τιμολόγια ρεύματος, αναδεικνύοντας ακόμη μια έλλειψη στην ελληνική αγορά ενέργειας.

    Την απουσία προθεσμιακής αγοράς  από το σύστημα ενέργειας, η οποία αν λειτουργούσε θα μπορούσε να απορροφά αυτές τις διακυμάνσεις των τιμών. Σύμφωνα με πηγές, ενώ στην Ελλάδα το σύνολο της ενέργειας  διαπραγματεύεται μέσω της αγοράς επόμενης ημέρας, στις ευρωπαϊκές αγορές από την χονδρεμπορική αγορά επόμενης μέρας προέρχεται μόνο το 20% της ενέργειας και το υπόλοιπο διακινείται μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, εξασφαλίζοντας μειωμένο ρίσκο σε περίπτωση μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών και κυρίως τα τιμολόγια προμήθειας δεν εξαρτώνται από τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.

    Αντίθετα στην ελληνική αγορά, οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνουν το κόστος  στους προμηθευτές, οι οποίοι το μετακυλύουν μέσω των σχετικών ρητρών στα τιμολόγια της λιανικής.

    Η πορεία των τιμών

    Εν τω μεταξύ ο καύσωνας συνεχίζει να πιέζει τις τιμές. Χθες η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη 1/7/2021, διαμορφώθηκε στα 105,42 ευρώ/MWh.

    Αν και η τιμή υποχώρησε 9% σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης, τα επίπεδα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.

    Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 130,00 ευρώ/MWh στις 11,12,1 και 2 το μεσημέρι ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 73,26 ευρώ/MWh στις 5 το πρωί.

    Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 386,08 GWh χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη μέρα

    Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 11%, το φυσικό αέριο 43% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 19% και οι ανανεώσιμες 22%.

    Διαβάστε επίσης

    Υπουργείο Ενέργειας: Η έντονη ζέστη εκτοξεύει την τιμή του ρεύματος παντού στην Ευρώπη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ