• Business

    Ν. Κοκλώνης: Ι’m back… Τώρα θα τα κάνω σωστά- Θα βρεθώ απέναντι στους Κινέζους

    Νίκος Κοκλώνης

    Νίκος Κοκλώνης


    Την επιστροφή του στον κλάδο των ταξιδιών με 6 ιντερνετικές εταιρείες ανακοίνωσε χθες βράδυ από το Tonight Show ο Νικόλαος Κοκλώνης πρώην CEO και ιδρυτής της Airfastickets, που έχει ιδρύσει την Koklonis Group of Companies από το Φεβρουάριο του 2015 με βάση τη Νέα Υόρκη.


    koklonis2

    Όπως είπε χθες ο κ. Κοκλώνης, η Koklonis Group of Companies έχει γραφεία στη Συγγρού και 35 άτομα προσωπικό. “Ξέρω τα λάθη μου και αυτή τη φορά θα τα κάνω σωστά. Θα βρεθώ απέναντι στους Κινέζους” είπε αναφερόμενους στους κινέζους που αγόρασαν την airfasickets. “Ξαναμπαίνω στο travel έχω στήριξη από funds, ιδέες και την εμπειρία των λαθών που έκανα για να μην τα επαναλάβω. Θέλω στα 40 μου να μπορώ να συνεχίσω την Airfastickets από εκεί που την άφησα. Έπεσα από την κορυφή του κόσμου και τώρα ξαναρχίζω από την αρχή”.

    Μετά περιέγραψε την πορεία του από το ξεκίνημα με κεφάλαια 60.000 ευρώ στην κορυφή, το στραβοπάτημα με την ΙΑΤΑ  και την αναγκαστική ουσιαστικά πώληση της εταιρείας σε Κινέζους επενδυτές που οδήγησε και στο κλείσιμο των ελληνικών γραφείων.

    Ταξίδι από την κορυφή στο μηδέν και πάλι από την αρχή

    Η εταιρεία, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είχε τζίρο 550 εκ. δολάρια και πούλαγε 17 εκ. εισιτήρια την ημέρα, είχε γραφεία σε όλο τον κόσμο και 420 άτομα προσωπικό στο γραφείο του Πειραιά.

    Λίγο πριν την ακόμη μεγαλύτερη απογείωση της Airfastickets που ετοιμαζόταν να μπει στον Nasdaq και να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση  όταν η ΙΑΤΑ στα μέσα Ιουνίου του 2014 έκλεισε την πίστωση.
    airfasttickets2

    «Εμείς τα αεροπορικά εισιτήρια τα πληρώναμε κάθε 45 μέρες – όπως λέει ο νόμος στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη. Επειδή όμως μέσα στο Μάιο διπλασιάσαμε τον τζίρο, η ΙΑΤΑ άρχισε να πανικοβάλλεται, βλέποντας πως το ρίσκο από εμάς είναι τεράστιο, αν κάτι δεν πάει καλά. Μου ζήτησαν αρχικά να δουν τα οικονομικά στοιχεία και εξήγησα πως μόλις είχα περάσει από ελέγχους για Νasdaq. Και μου λένε “Επειδή ανεβαίνεις με ρυθμούς 2.000% ανά έτος, για να κρατήσεις την πίστωση που σου έχουμε, πρέπει ή να μας προκαταβάλεις τα χρήματα ή να μας δώσεις 17 εκατομμύρια ευρώ”. Μου φάνηκαν πολύ λογικά τα 17 εκατομμύρια και τα έδωσα. Μετά από δέκα μέρες όμως μου ζήτησαν άλλα 60 εκατομμύρια. Αυτό έγινε την ίδια εβδομάδα που έπρεπε να αποδώσω και τα 128 εκατομμύρια για τα εισιτήρια.  Ζήτησα, λοιπόν, παράταση τρεις εβδομάδες για να πληρώσω πρώτα τα 128 εκατομμύρια και να προλάβω να μαζέψω τα 60 εκατομμύρια για την εγγυητική, αλλά δεν μου την έδωσαν. Μέσα Ιουνίου μου έκλεισαν τις άδειες».

    nikolaos_koklonis

    Κόβοντας την πίστωση της Airfast Tickets, η εταιρεία δεν είχε πια cash flow. Μπορούσε βέβαια να πουλά μέσω τρίτων, αλλά έπρεπε να προπληρώνει, γιατί τα συνεργαζόμενα γραφεία δεν είχαν τα ίδια πιστωτικά όρια που είχε η Airfast Tickets.

    Βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. “Δεν έβλεπα φως στο τούνελ. Είχα αρχίσει να πουλάω ό,τι είχα και δεν είχα. Είχα 420 άτομα προσωπικό, μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας ήταν 1,5 εκατομμύριο το μήνα. Αν η εταιρεία έσκαγε, όχι μόνο δεν θα έβρισκα επενδυτή, θα χάνονταν όλα”.

    Όμως το παραμύθι, δεν έχει μόνο δράκους αλλά και καλές νεράιδες…

    EKATERINI-PRINCES-OF-SERBIA-44-620x350

    Η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με τις οποίες είχε συνεργαστεί για χορηγίες τον έψαξαν, τον βρήκαν και τον βοήθησαν. Η πριγκίπισσα Αικατερίνη πήγε μάλιστα να  τον επισκεφτεί στο γραφείο του. «Έχει το Lifeline στη Νέα Υόρκη και ήταν εκεί. Μου λέει “Νίκο, κάτσε κάτω, με έχουν ενημερώσει για τα προβλήματα. Θέλω να μου εξηγήσεις τι έχει γίνει και να μου πεις πώς μπορώ να σε βοηθήσω γιατί δεν το αξίζεις όλο αυτό”. Άρχισα λοιπόν να της εξηγώ και εκείνη μου λέει “θα πάρω τηλέφωνο τον Stephen Schwarzman-CEO της Blackstone να του μιλήσεις”.

    Μετά από διαπραγματεύσεις με πολλούς υποψήφιους επενδυτές, κατέληξε  τον Ιανουάριο σε μια ομάδα Κινέζων και πούλησε το 45% της εταιρείας της Αμερικής για 180 εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει.Όπως εξήγησε το καλοκαίρι τον… απέλυσαν οι Κινέζοι γιατί δεν δέχτηκε το κλείσιμο  του ελληνικού γραφείου και επειδή συμβούλεψε τους εργαζόμενους να κάνουν επίσχεση εργασίας.

    Σήμερα, με προίκα τα λάθη και τη γνώση που απέκτησε προχωρά μπροστά στα νέα του εγχειρήματα. “Οι Έλληνες επιχειρηματίες είμαστε οι καλύτεροι, μπορούμε και ξεκινάμε από το μηδέν, όπως το έκανα θα το ξανακάνω και αυτή τη φορά σωστά”.



    ΣΧΟΛΙΑ