Business

Mytilineos: Επενδύσεις 1,5 δισ. την επόμενη 5ετία σε φωτοβολταϊκά και μονάδα αλουμίνας

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


Στις επενδύσεις 1,5 δισ. που σχεδιάζει η Mytilineos την επόμενη πενταετία, στην  πρόβλεψη για διπλασιασμό κερδών το 2022 και στα σημαντικά περιθώρια κέρδους  από την πορεία της τιμής του αλουμινίου και τον τομέα ενέργειας, έδωσαν έμφαση οι αναλυτές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Mytilineos.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος προγραμματίζει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στην πενταετία, για τη νέα μονάδα αλουμίνας για την οποία σύντομα θα λάβει επενδυτική απόφαση, και για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών 1,5 GW αλλά και έργων προς πώληση στο εξωτερικό.

Επίσης, για το 2022 αύξησε την πρόβλεψη κερδών στα 260 εκατ. ευρώ, πάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις των αναλυτών.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον των αναλυτών επικεντρώθηκε στο ισχυρό growth outlook του 2022. Η κερδοφορία  το 2022 αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω ωθούμενη από τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας, τις προβλέψεις για υψηλότερες τιμές και παραγωγή Αλουμινίου, καθώς και από το υψηλό ανεκτέλεστο έργων και τις νέες συμβάσεις και την εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας.

  Wood: Μεγάλα περιθώρια κέρδους από την ενέργεια

Μετά από μια χρονιά σταθερότητας που ήταν το 2021 η Wood αναμένει ότι θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης μεγεθών το 2022.
Σχετικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σημειώνει ότι ο κύριος θετικός μοχλός ήταν ο τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Αερίου και η σημαντική βελτίωση στα περιθώρια κέρδους.  Οι προοπτικές για το 2022  παραμένουν θετικές, λόγω της αύξησης των τιμών του αλουμινίου, των υψηλότερων τιμών στα premia, της μεγάλης αύξησης των φωτοβολταϊκών έργων και της λειτουργίας της νέας μονάδας CCGT.

Στις τρέχουσες προβλέψεις της η Wood αναμένει το 2022 EBITDA 520 εκατ. ευρώ (+45% σε ετήσια βάση) , με καθαρά κέρδη 243 εκατ. ευρώ (+44%). Η μετοχή διαπραγματεύεται με   EV/EBITDA 6,8x και P/E 8,5x με βάση τις εκτιμήσεις του 2022.
Όσον αφορά τα μέταλλα, το όφελος από τις υψηλότερες τιμές LME ήταν εμφανές το 4ο τρίμηνο του 2021, αλλά το EBITDA ήταν χαμηλό σε τριμηνιαία βάση, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για το 2021, στον τομέα του αλουμινίου, υπολογίζει την τιμή αλουμινίου  στα 2.400 USD/τόνο (+24% σε ετήσια βάση).

Οι προοπτικές για τις τιμές είναι θετικές στο μέλλον, με τις τιμές  να κινούνται πλέον κοντά στα 4.500 USD/τόνο.
Για τον τομέα ενέργεια και φυσικό αέριο, σημειώνει ότι το 2021 το EBITDA από την παραγωγή διαμορφώθηκε στα 155 εκατ. ευρώ (+36% σε ετήσια βάση), λόγω των υψηλότερων περιθωρίων  λόγω της αύξησης των τιμών χονδρικής (το DAM το 2021 έφτασε το μέσο όρο 116 ευρώ/WMh, αυξημένο κατά 157% ετησίως, με αιχμή 235 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο). Τα υψηλά περιθώρια ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη παραγωγή, λόγω της προγραμματισμένης συντήρησης της Korinthos Power και των απωλειών στον κλάδο εφοδιασμού.

Eurobank: Έτος ρεκόρ το 2022

Στις καλές επιδόσεις του ομίλου στον τομέα παραγωγής θερμικής ενέργειας, αναφέρθηκαν και οι αναλυτές της Eurobank, λόγω των αυξημένων τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, αυξημένη ήταν η συμβολή  της Μεταλλουργίας εν μέσω εξαιρετικά ευνοϊκών τιμών αλουμινίου. Τα EBITDA του Ομίλου ήταν αυξημένα κατά +46% σε ετήσια βάση στα €117,8 εκατ. ξεπερνώντας 4,6% τις προβλέψεις της. “Τα αποτελέσματα ενισχύουν τις προσδοκίες μας για ένα ακόμη έτος ρεκόρ το 2022 με εκτιμώμενα EBITDA στα €493 εκατ.” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με την τηλεδιάσκεψη, δίνει έμφαση στην εκτίμηση της εισηγμένες  για διπλασιασμό των καθαρών κερδών το 2022 έναντι του 2020, δηλαδή κοντά στα €260 εκατ.,  υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα έκτακτα γεγονότα (όπως η ενεργειακή κρίση ή η παραλλαγή Omicron).

Alpha: Ισχυρές επιδόσεις

Τις ισχυρές και ανθεκτικές επιδόσεις της Mytilineos για το 2021 αναφέρει η έκθεση της Alpha, παρά τα προβλήματα όπως ο Covid-19, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και οι τιμές της ενέργειας. Από την τηλεδιάσκεψη έδωσε έμφαση στην πρόβλεψη της διοίκησης   για καθαρή κερδοφορία στα €260 εκατ. για το 2022.

BETA: Στο τρίτο τρίμηνο η νέο μονάδα ενέργειας

Πολλά υποσχόμενη χαρακτήρισε η Beta την προοπτική για το επόμενο έτος, ενώ όπως αναφέρει η Μυτιληναίος διαπραγματεύεται  στις 9,3 φορές τα κέρδη του έτους 2022.
Τονίζει ότι στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση είπε ότι στοχεύει σε €260 εκατ. καθαρή κερδοφορία το 2222 και ότι θα συνεχίσει την επαναγορά μετοχών, ενώ αναμένεται ότι οι τιμές του αλουμινίου για το 2022 και το 2023 θα κινηθούν υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.
Σημειώνει ότι ο Τομέας  Ανανεώσιμες Πηγές & Ανάπτυξη Αποθήκευσης (RSD) σημείωσε το 2021 τζίρο 365 εκατ. ευρώ (13,7% του κύκλου εργασιών του Ομίλου), έναντι 263 εκατ. ευρώ το 2020. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 21 εκατ. ευρώ, από 15 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 41%. Η συνολική ισχύς των ώριμων έργων BOT ανέρχεται σήμερα σε 1.963 MW. Ο κύκλος εργασιών του Τομέα Βιώσιμης Ανάπτυξης αυξήθηκε στα 370 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 116% σε σύγκριση με το 2020.
Αναφέρει ότι ο καθαρός δανεισμός του 2021 ήταν  €803 εκ. (έναντι €538 εκ. στο τέλος του 2020 με μόχλευση 2,2x. Το Capex διαμορφώθηκε σε ρεκόρ €380 εκ., με €309 εκ. να σχετίζεται με την ανάπτυξη της μονάδας θερμικής ενέργειας, και των ΑΠΕ.
Σημειώνει ότι η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας CCGT ισχύος 826 MW, αναμένεται το 3ο τρίμηνο του 2022 και ότι μετά  την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας CCGT με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 826 MW, ο όμιλος θα διαθέτει τις πιο αποδοτικές θερμικές μονάδες στην ελληνική αγορά, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ, άνω των 2,3 GW.

NBG : Μετοχή αξίας και ανάπτυξης

Έμφαση δίνει και η έκθεση της NBG, στην πρόβλεψη για το 2022 για διπλασιασμό των κερδών του ομίλου το 2022 σε σύγκριση με το 2020, στα 260 εκατ. ευρώ και την εκτίμηση ότι το 2022 αναμένεται να είναι πιο επιτυχημένο από το 2021. Για την πορεία της μετοχής, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η εταιρεία έχει γίνει ο ιδανικός συνδυασμός μετοχής αξίας και μετοχής ανάπτυξης, γεγονός ασυνήθιστο και σπάνιο για τις παγκόσμιες αγορές. Τόνισε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών σχεδιάζεται να συνεχιστεί.

Πειραιώς : 1,5 δισ. επενδύσεις
Στην έκθεσή της αναφέρει ότι ο όμιλος σχεδιάζει περίπου 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις για τα επόμενα 5 χρόνια στη μονάδα αλουμίνας και νέα φωτοβολταϊκά έργα. Τονίζει ότι η σταθερή απόδοση στο 4ο τρίμηνο του 2021 αντικατοπτρίζει την ισχυρή θέση του ομίλου στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας την υψηλή απόδοση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη στρατηγική βελτιστοποίησης κόστους φυσικού αερίου.

Επίσης, το ανταγωνιστικό μείγμα πωλήσεων και τη δομή κόστους της επιχείρησης αλουμινίου, που υπερβαίνουν τις προσδοκίες. Αναφέρεται και στις ισχυρές ταμειακές ροές και τον υγιή ισολογισμό (600 εκατ. ταμειακά αποθέματα + δεσμευμένα πιστωτικά όρια 0,9 δισ. ευρώ) παρά τις αυξανόμενες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Παντελάκης : Νέο ράλι

Η Παντελάκης αναφέρει ότι παρότι η μετοχή της εισηγμένης γνώρισε ισχυρή πορεία το 2021, πιστεύει ότι το ράλι θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο: το πρώτο μέρος βασιζόταν στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά τώρα θα υποστηριχθεί από επενδυτές που προεξοφλούν την σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών, από την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας των τρεχόντων έργων. Σημειώνει ότι  το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της εταιρείας αποδεικνύει τη δύναμή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Καταλήγει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς μετά τη δημοσίευση EBITDA γύρω στα €300 εκατ. τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η λειτουργική της κερδοφορία θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2023 πριν υπερβεί το όριο των 600 εκατ. ευρώ το 2024.

Optima : Υψηλή απόδοση

Η Optima αναφέρει στις συνθήκες που εξασφάλισαν καλές αποδόσεις στον τομέα ενέργειας και φυσικού αερίου στο τέταρτο τρίμηνο, την υψηλή απόδοση, διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των μονάδων της Mytilineos σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να προμηθεύονται φυσικό αέριο σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, λόγω της πρόσβασής του σε ευέλικτες πηγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών μέσω απευθείας συμβάσεων με μεγάλους παγκόσμιους παραγωγούς και προμηθευτές.

 Για την τηλεδιάσκεψη αναφέρει ότι η διοίκηση προβλέπει ισχυρότερες επιδόσεις το 2022, και ότι εκτιμά  ότι η πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους σε επενδυτική βαθμίδα θα είναι επωφελής για την εταιρεία. Τέλος, σημειώνει ότι η Μυτιληναίος δήλωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της.ΣΧΟΛΙΑ