• Business

    Mytilineos: Κέρδη 260 εκατ. ευρώ το 2022, νέα έργα 500 εκατ. – Κοντά στην επενδυτική απόφαση για τη μονάδα αλουμίνας

    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ MONONEWS100

    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ


     Με ανθεκτικότητα στις αναταράξεις και με φιλόδοξο σχεδιασμό για περαιτέρω ανάπτυξη ο όμιλος Mytilineos προβλέπει ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά καλύτερη από το 2021 με κέρδη τουλάχιστον στα 260 εκατ. ευρώ, διπλάσια δηλαδή από το 2020.

    Με ένα μοναδικό διπλό επενδυτικό πλεονέκτημα, η Mytilineos ξεχωρίζει διεθνώς, καθώς είναι ταυτόχρονα ασφαλής επενδυτική επιλογή μηδενικού ρίσκου αλλά και μεγάλης απόδοσης λόγω της μεγάλης ετήσιας ανάπτυξης και των  μεγάλων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προοπτικών.

    Ταυτόχρονα, σύντομα θα ανακοινώσει νέα έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει στον τομέα βιώσιμων έργων, ενώ επίκειται η επενδυτική απόφαση για την επένδυση στη νέα μονάδα παραγωγής αλουμίνας.

    Όπως είπε χθες στους αναλυτές ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, αν και το περιβάλλον παραμένει ρευστό,   επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διπλασιασμό των κερδών το 2022 σε σχέση με το 2020, ενώ όπως τόνισε, “εργαζόμαστε όλοι ακόμα και για να ξεπεράσουμε αυτό το ποσό”. Χαρακτήρισε τη μετοχή της Μytilineos, τον ιδανικό  συνδυασμό εταιρείας αξίας αλλά και ανάπτυξης ( combination of growth and value stock), γεγονός ασύνηθες και σπάνιο για τις παγκόσμιες αγορές. Όπως εξήγησε συνήθως οι εταιρείες είναι είτε Growth –  με προοπτική ανάπτυξης, εταιρείες που επανεπενδύουν τα κέρδη τους και αναπτύσσονται συνέχεια και ταχέως – είτε  stock value , δηλαδή εταιρείες χαμηλότερου ρίσκου, που δίνουν μέρισμα στους μετόχους τους, σαν να έχεις ομόλογο που σου αποφέρει συνεχώς απόδοση και δε χάνει την αξία του.

    Νέες συμφωνίες 500 εκατ. ευρώ

    Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, επενδύει σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης όπως τα energy from waste ( όπως αυτό που ανέλαβε στην Αγγλία για την Protos) αλλά και αυτά που έχουν να κάνουν με solid & waste management, μέσω της θυγατρικής zeologic. Ως προς το πρώτο σκέλος, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε νέες συμφωνίες οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν και είναι της τάξεως των 500 εκατ.ευρώ.

    Στα παραδοσιακά έργα και στην κατασκευή μονάδων, η εταιρεία έχει πλέον μοναδική τεχνογνωσία  και το απαραίτητο μέγεθος για να διεκδικήσει μεγάλα έργα. Η ζήτηση αερίου και ενέργειας από μονάδες αερίου κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης θα αυξηθεί κάνοντας απαραίτητες τις υποδομές φυσικού αερίου και ειδικά τα CCGTs   ακόμα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δημιουργώντας μια εν δυνάμει πηγή νέων έργων για την εταιρεία.

    Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι  αν και πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη κλείνουν λόγω του ενεργειακού κόστους, η Mytilineos θωρακίζεται και παραμένει αποτελεσματική.

    Εξετάζει νέα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης στα Βαλκάνια

    Όσον αφορά τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, σημείωσε, “χωρίζουμε τη δραστηριότητά μας σε δύο σκέλη:  σε αυτά τα έργα που παραμένουν στο portfolio της εταιρείας και στην πώληση έργων, όταν τα περιθώρια κέρδους είναι καλά. Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις έργων μας ήταν πολύ ικανοποιητικές”. Τα έργα που διατηρεί η εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία ενώ όπως είπε εξετάζονται και νέα έργα στα Βαλκάνια.

    Στον κλάδο της ενέργειας, σημείωσε ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν γεμάτη προκλήσεις ενώ τόνισε ότι και το μέλλον θα έχει αναταράξεις. “Η πράσινη μετάβαση θα είναι ακριβή και θα διαρκέσει αρκετά. Μόνο οι εταιρείες που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών θα επιβιώσουν και η Mytilineos απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στη μεταλλουργία, ανέφερε, ότι οι τιμές φαίνεται  θα είναι υψηλές και τα επόμενα χρόνια και γι αυτό είναι κοντά στη λήψη επενδυτική απόφαση για την επένδυση σε μια νέα μονάδα αλουμίνας. “Κινούμαστε πάντα με σύνεση, ενώ επενδύουμε σημαντικά στην παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου. Παράλληλα, είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική απόφαση για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας”, τόνισε. 

    Σχετικά με τα ESG, τόνισε, ότι η εταιρεία απολαμβάνει υψηλές διακρίσεις σε επίπεδο, αλλά υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο μέτρησης σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό θα βοηθήσει επιχειρήσεις και επενδυτές. Επίσης, ο κ.Μυτιληναίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχιστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ