• Business

    Morgan Stanley: Πρόστιμο 5,4 εκατ. στερλίνων για τα διαγραμμένα μηνύματα του WhatsApp

    • Bloomberg
    James Gorman, CEO Morgan Stanley

    James Gorman, CEO Morgan Stanley Photographer: Simon Dawson/Bloomberg


    Πρόστιμο 5,4 εκατ. στερλίνων (6,9 εκατ. δολ.) επιβλήθηκε σε μονάδα της Morgan Stanley για αδυναμία διατήρησης μηνυμάτων που εστάλησαν από traders της μέσω WhatsApp, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Η Morgan Stanley & Co. International απέτυχε να καταγράψει και να διατηρήσει ηλεκτρονικές επικοινωνίες που πραγματοποιήθηκαν από traders ενέργειας σε ιδιωτικά τους τηλέφωνα το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Μαρτίου 2020 και στα οποία συζητούσαν για συναλλαγές, ανέφερε η Ofgem σε δήλωσή της την Τετάρτη.

    Η Morgan Stanley έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν, σύμφωνα με την Ofgem, η οποία ρυθμίζει τις αγορές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Hugh Fraser, εκπρόσωπος της τράπεζας, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Το πρόστιμο είναι το πρώτο που επιβάλλεται από την Ofgem βάσει νομικών απαιτήσεων για την καταγραφή και τη διατήρηση των επικοινωνιών που σχετίζονται με το χονδρικό εμπόριο ενέργειας. Ακολουθεί επίσης μια σειρά ενεργειών από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τον περιορισμό της χρήσης του WhatsApp σε χώρους συναλλαγών σε όλο τον κόσμο.

    Η Ofgem διαπίστωσε ότι οι κανόνες της Morgan Stanley απαγόρευαν τη χρήση της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων για θέματα trading, ωστόσο η εταιρεία απέτυχε «να λάβει επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις ίδιες της τις πολιτικές», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Ο διακανονισμός που επεδίωξε η τράπεζα στην υπόθεση οδήγησε σε μείωση κατά 30% του προστίμου, το ποσό του οποίου θα καταλήξει στο κρατικό ταμείο του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής μέσω email.

    Οι υπηρεσίες ιδιωτικών μηνυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται υπό έλεγχο το τελευταίο διάστημα. Η FCA εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο τον Ιανουάριο του 2021 σχετικά με την ανάγκη παρακολούθησης των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

    Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε στοιχεία από τις τράπεζες σχετικά με τη χρήση του WhatsApp πέρυσι, αν και δεν υπήρχε πλήρης έρευνα εκείνη την εποχή και η εποπτική αρχή δεν έχει ακόμη αποκαλύψει επιβολή κάποιων προστίμων.

    Συνολικά πρόστιμα 2,5 δισ. δολάρια

    Στις ΗΠΑ, τα συνολικά πρόστιμα που αφορούν τέτοιου είδους έρευνες έχουν πλέον ξεπεράσει συνολικά τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2021, καθιστώντας τη συγκεκριμένη μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες επιβολής χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων της τελευταίας δεκαετίας.

    Αυτόν τον μήνα, τρεις μονάδες της Wells Fargo συμφώνησαν να πληρώσουν συνολικά 125 εκατομμύρια δολάρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, ενώ η BNP Paribas θα καταβάλει 35 εκατομμύρια δολάρια.

    Wall Street's WhatsApp, Recordkeeping Fines Jump | Firms have agreed to pay more than $2.5 billion
    Οι εταιρείες στις ΗΠΑ συμφώνησαν να πληρώσουν περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια

    Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες πρέπει να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν τις επικοινωνίες που αφορούν την επιχείρησή τους για να αποτρέψουν την ανάρμοστη συμπεριφορά.

    Όταν δεν το κάνουν, οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να διερευνηθούν τυχόν αδικοπραγίες. Το έργο τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν εργαλεία ανταλλαγής μηνυμάτων που διαγράφουν αυτόματα τις επικοινωνίες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Morgan Stanley: Φρέσκα κεφάλαια 168 εκατ. δολάρια στην Τράπεζα Πειραιώς

    MSC: Δημιουργεί νέο κόμβο Logistics στη Σαουδική Αραβία

    EcoLog (Πίτερ Λιβανός): Προτεραιότητα η δέσμευση άνθρακα ακόμη και εκτός Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ