• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Φρέσκα κεφάλαια 168 εκατ. δολάρια στην Τράπεζα Πειραιώς

    James Gorman, CEO Morgan Stanley

    James Gorman, CEO Morgan Stanley


    H αμερικανική επενδυτική τράπεζα «πέτυχε διάνα» επί των αποφάσεων του οίκου MSCI, προβλέποντας τόσο την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς όσο και την πιο «δύσκολη» διαγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

    Η εγχώρια αγορά μετοχών δεν κατάφερε να πείσει τους υπεύθυνος του οίκου MSCI Greece ότι αξίζει να έχει περισσότερες από δέκα μετοχές στο βασικό δείκτη χώρας. Ωστόσο, το πρόσημο είναι θετικό, σε κάθε περίπτωση, καθώς η στάθμιση της χώρας στους δείκτες MSCI Emerging Markets και MSCI EMEA θα είναι αυξημένη.

    Πιο ειδικά, οι αναλυτές του οίκου, Regiane Yamanari, Marina Zavolock και Matthew Nguyen εκτιμούν ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προσθέσει περαιτέρω βαρύτητα στον δείκτη MSCI Greece Standard και θα αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες της διαγραφής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

    Η προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς θα προσθέσει 0,04% στον βασικό δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets και θα αφαιρέσει 0,01% από την διαγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Συνολικά, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι αλλαγές θα αυξήσουν τη στάθμιση της χώρας στις αναδυόμενες αγορές από 0,46% σε 0,47% ή μεταβολή +0,02%. Στο δείκτη που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρας μας, τον δείκτη της περιοχής μας MSCI EMEA, η στάθμιση της χώρας θα αυξηθεί σε 3,8% από 3,6% ή 0,2%.

    Αναφορικά με την πολυαναμενόμενη προσθήκη της Τράπεζα Πειραιώς, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι παθητικές εισροές κεφαλαίων στη μετοχή θα είναι της τάξεως των 168 εκατ. δολαρίων ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα. Για την διαγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αναμένει παθητικές εκροές ύψους 63 εκατ. δολαρίων ή αντίκτυπο στις συναλλαγές 18 ημερών για την κάλυψη της προσφοράς. Όλες οι αλλαγές του οίκου θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου (κλείσιμο στις 31 Αυγούστου).

    Επισημαίνει ότι βάσει των στοιχείων των δεικτών MSCI στις 31 Ιουλίου, οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece Standard είναι η Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,31%, η Mytilineos στο 14,08%, η Alpha Bank στο 12,67%, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 11,92%, η Jumbo στο 10,89%, ο ΟΠΑΠ στο 10,09%, ο ΟΤΕ στο 9,72%, η ΔΕΗ με ποσοστό 7,85%, η Motor Oil στο 5,31% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο 3,16%.

    H αποτίμηση των δέκα μετοχών σε όρους κερδοφορίας Ρ/Ε είναι 7,89 φορές και 8,38 φορές σε όρους forward Ρ/Ε, ενώ η μερισματική απόδοση του δείκτη είναι 2,52% φορές. Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/BV είναι στις 1,23 φορές. Το μέσο discount από τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών προσεγγίζει το 33% σε όρους Ρ/Ε και το 27% σε όρους λογιστικής αξίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Στον MSCI Greece Standard η Τράπεζα Πειραιώς – Εκτός η Τέρνα Ενεργειακή

    Jefferies για Coca Cola Hellenic: Τα τρία σενάρια για την αποτίμηση της μετοχής και η επίδραση της Ρωσίας

    Αμοιβαία: Ποιες προμήθειες αρχίζουν να παίρνουν την… ανηφόρα



    ΣΧΟΛΙΑ