• ESG Today

    EcoLog (Πίτερ Λιβανός): Προτεραιότητα η δέσμευση άνθρακα ακόμη και εκτός Ευρώπης

    Peter Livanos- Πρόεδρος Gaslog

    Πήτερ Λιβανός, Πρόεδρος Gaslog


    Έμφαση στο να πετύχει το στόχο για μηδενικές εκπομπές το 2050 πρέπει να δώσει η Ε.Ε αναφέρει η EcoLog, συμφερόντων Πίτερ Λιβανού, συμμετέχοντας στη διαβούλευση για τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα που είναι ανοιχτή από την Κομισιόν.

    Και τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίζει ισότιμα τις επενδύσεις δέσμευσης άνθρακα εντός και εκτός Ευρώπης γιατί συμβάλλουν το ίδιο στην προσπάθεια των βιομηχανικών επιχειρήσεων για μηδενικές εκπομπές.

    Η EcoLog είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που συμμετείχε -ως τώρα- στη διαβούλευση για τη δέσμευση και χρήση άνθρακα, που ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα στις 31 Αυγούστου.

    Η διαβούλευση αφορά τις τεχνολογίες που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας της ΕΕ έως το 2030, 2040 και 2050, αντίστοιχα, και τα μέτρα που απαιτούνται για τη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 σε όλη την ΕΕ.

    Η EcoLog, σημειώνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της μπορούν να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους της Ένωσης για καθαρό μηδενικό κλίμα έως το 2050.

    H δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τα καυσαέρια / απαέρια της βιομηχανίας ή της ηλεκτροπαραγωγής είναι ο ταχύτερος τρόπος για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των συγκεκριμένων τομέων, τουλάχιστον έως την ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνολογιών βασισμένων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το υδρογόνο. Το δεσμευόμενο διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιείται για σύνθεση συνθετικών καυσίμων έως το 2040 σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ (ώστε να μειωθεί η χρήση νέων ορυκτών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών).

    Ναι στη δέσμευση άνθρακα εντός και εκτός Ευρώπης

    Η ελληνική εταιρεία υποστηρίζει ότι εκτός από την επέκταση της χρήσης της τεχνολογίας αφαίρεσης άνθρακα στην Ευρώπη, πρέπει  επίσης  η Κομισιόν να υποστηρίξει την επέκταση CCS (αποθήκες δέσμευσης άνθρακα) που χρησιμοποιούνται εκτός της Ένωσης.

    Η EcoLog, εξηγεί ότι η ΕΕ δεν διαθέτει ακόμη επαρκή χωρητικότητα αποθήκευσης εσωτερικά για να παραιτηθεί από τη χρήση ασφαλών και ισοδύναμων τοποθεσιών εκτός ΕΕ. Όταν η CCS εκτός ΕΕ συμμορφώνεται με τα ίδια πρότυπα με εκείνα που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ (οδηγία CCS), η ΕΕ πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να αναγνωριστούν σύμφωνα με την ισχύουσα Οδηγία ETS.

    Η εταιρεία καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, να καταθέσουν μια τροπολογία στη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πιστοποίηση της απομάκρυνσης άνθρακα, ζητώντας στοχευμένη τροποποίηση της Οδηγίας 2009/31/ΕΚ (οδηγία CCS) που θα διασφαλίζει ότι οι άδειες αποθήκευσης εκτός του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, αναγνωρίζονται ως συμμορφούμενες. Αυτό θα δώσει στους δύσκολους ευρωπαϊκούς τομείς την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις αυξημένες επιλογές CCS, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι τομείς θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους στην επίτευξη των φιλοδοξιών της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές.

    Ποια είναι η EcoLog

    Η EcoLog  είναι μια εταιρεία δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS- Carbon capture, utilisation and storage ),  που σχεδιάζει να γίνει μια κορυφαία παγκόσμια επιχείρηση διαθέτοντας εικονικό αγωγό 60 πλοίων,  τα οποία μαζί με συνδεδεμένα τερματικά εισαγωγής και εξαγωγής, θα μπορούν να μεταφέρουν 50 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως μέχρι το 2035.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της EcoLog, τα πλοία της θα είναι σε κλίμακα που θα κυμαίνεται από 20.000 κυβικά μέτρα για τις περιφερειακές συναλλαγές και 85.000 κυβικά μέτρα ικανότητα μεταφοράς φορτίου για εμπορικές συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων, και το καθένα θα μεταφέρει πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως μεταξύ των εισαγωγών του και τερματικά εξαγωγής.



    ΣΧΟΛΙΑ