• Business

    Moody's: Πιστωτικά θετική για την Πειραιώς η πώληση του Amoeba

    Moody's

    moodys


    Πιστωτικά θετική κρίνει την πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων «Amoeba» της Τράπεζας Πειραιώς ο οίκος αξιολόγησης Moody’ s καθώς, όπως σημειώνει, μειώνει κατά 1,5 δισ. ευρώ το αποθεματικό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε σχέση με τον ισολογισμό και βοηθά την τράπεζα να επιτύχει το στόχο της μείωσης των NPEs του 2018.

    Η Moody’s αναφέρει ότι είναι η πρώτη πώληση επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις και εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Το αντίτιμο, περίπου 30% της αξίας όπως αυτή είχε καταγραφεί στον ισολογισμό κρίνεται οριακά κερδοφόρα και αποτελεί βάση για ανάλογες συμφωνίες.

    Υπενθυμίζει ότι από το 1,95 δισ. ευρώ των δανείων που πωλήθηκαν στην Bain μόνο περί το 1,5 δισ. βρίσκονταν στον ισολογισμό της τράπεζας. Σημειώνει επίσης ότι σε αντίθεση με προηγούμενες συμφωνίες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, η Πειραιώς δεν θα έχει έλεγχο για την εξυπηρέτηση του πακέτου και έτσι δεν θα κερδίσει προμήθειες από δυνητικές ανακτήσεις. Η τράπεζα αναμένει να προσθέσει περίπου 20 μονάδες βάσης στα εποπτικά της κεφάλαια και να αυξήσει τον pro forma δείκτη CET1 στο 14,2%, έναντι 14% στα τέλη Μαρτίου.

    Στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι παρότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς παραμένει μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως, από το Σεπτέμβριο του 2015 μειώνεται σταδιακά. Αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το β’ εξάμηνο του έτους και εκτιμά ότι από την πώληση του Amoeba καλύπτεται κατά το ήμισυ ο στόχος μείωσης των NPEs για τη φετινή χρονιά, σε περίπου 25,9 δισ. ευρώ ως το Δεκέμβριο, έναντι 30,8 δισ. τον περασμένο Μάρτιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χρήστος Μεγάλου: Πώς ο πολύπειρος τραπεζίτης μεταμορφώνει την Τράπεζα Πειραιώς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Τα 37 ακίνητα που βγάζει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης από 8.000 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Γεωργακόπουλος (Πειραιώς): To Amoeba δημιουργεί «οικοσύστημα» για την πώληση NPEs



    ΣΧΟΛΙΑ