• Business

    Μυτιληναίος: Η επένδυση των 400 εκατ. ευρώ, η αγωνία των Ελλήνων τραπεζιτών και τα κινεζικά κεφάλαια

    Αλουμίνιο


    Η 22η  Δεκεμβρίου, είναι μια κρίσιμη ημέρα για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Ως εκείνη την ημέρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση για την κατασκευή του νέου εργοστασίου αλουμίνας, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 1.000.000 τόνους, από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Πρόκειται για μια θηριώδη επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ.  Η Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι ήδη η μεγαλύτερη πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη νέα επένδυση, που όπως δήλωσε προ ημερών στο Reuters ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (δείτε εδώ την πορεία της μετοχής) θα ξεκινήσει το 2018, παίρνει τα πρωτεία στην παραγωγή αλουμίνας. Η ιστορική βιομηχανία έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 820.000 τόνων αλουμίνας και 190.000 τόνων αλουμινίου με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του ελληνικού κλάδου αλουμινίου ενώ το σύνολο της παραγωγής αλουμίνας εξάγεται.

    Η νέα επένδυση έρχεται να συμπληρώσει την επέκταση, μέχρι το 2025, της συμφωνίας (αρχικά δεκαετούς διάρκειας) που είχε υπογράψει το 2008 ο όμιλος Μυτιληναίου με τον ελβετικό κολοσσό Glencore για την πώληση 5.000.000 τόνων αλουμίνας.

    Όμως η επένδυση των 400 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί χρηματοδότηση και τις τελευταίες εβδομάδες  και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες προσπαθούν να μπουν στο παιχνίδι και να κερδίσουν κάποιο κομμάτι της δανειοδότησης. Τραπεζίτης έλεγε προ ημερών στο mononews.gr ότι “οι προσπάθειες που γίνονται από όλες τις τράπεζες για να πλασαριστούν στον πλέον αναπτυσσόμενο όμιλο στην Ελλάδα είναι πολλαπλές”.

    Βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι μια δύσκολη άσκηση καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα δανείσουν τον διεθνοποιημένο όμιλο με επιτόκια της τάξης του 4% ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να δανειστεί από ξένες τράπεζες με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια.

    “Έχουμε να ανταγωνιστούμε τις ευρωπαϊκές και τις κινεζικές τράπεζες που μπορούν να δώσουν χαμηλότερα επιτόκια και δεν αποκλείεται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να προέλθει τελικώς από κινέζικες τράπεζες”, έλεγε ο ίδιος τραπεζίτης.

    Η AXIA αναβάθμισε την μετοχή

    Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του Ομίλου Μυτιληναίος προχώρησε η Axia, ανεβάζοντας τον πήχη στα 13,3 ευρώ, από 8,6 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση αγοράς (buy).

    Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι ο Μυτιληναίος έχει καταστεί κορυφαίος βιομηχανικός όμιλος στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Με όλους τους κλάδους δραστηριοποίησης σε φάση δυναμικής αύξησης κερδών, τα EBITDA του Ομίλου αναμένεται να υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2017-20, σημειώνοντας άνοδο πλέον του 60% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2009-2016.



    ΣΧΟΛΙΑ