• Business

    Mytilineos: Χρονιά μεταλλουργίας το 2024 με κέρδη ρεκόρ- Αυξημένα πράσινα EBITDA

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    “Το 2024 η μεταλλουργία θα παλέψει με τις ΑΠΕ για τη μεγαλύτερη κερδοφορία”, είπε στους αναλυτές ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, καθώς τα φετινά κέρδη του τομέα μετάλλων θα σημειώσουν ρεκόρ.

    Αν και δε δόθηκε πρόβλεψη για το που θα κινηθεί η κερδοφορία του ομίλου φέτος, με δεδομένο την ταχύτητα της ανάπτυξης του ομίλου στις ΑΠΕ και τις καλές επιδόσεις στον κλάδο ενέργειας, το δεδομένο αυτό, ότι και ο τομέας μεταλλουργίας θα σημειώσει ρεκόρ επιδόσεων φέτος μπορεί να αυξήσεις την κερδοφορία του ομίλου.

    Αξιοποιώντας καλές συμφωνίες hedging, και τη μείωση κόστους,  η διοίκηση του ομίλου βλέπει το 2024 να εξελίσσεται σε μια καλή χρονιά και για τη μεταλλουργία, αποτέλεσμα και των συνεργιών  και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η συνύπαρξη των τομέων Ενέργειας και Μετάλλων. Στρατηγική του ομίλου όμως δεν είναι μόνο τα υψηλά περιθώρια κέρδους φέτος και η διατήρηση της MYTILINEOS μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως. Αλλά και η δυνατότητα να μεγεθυνθεί η παραγωγή αλουμινίου στο μέλλον, ξεχωρίζοντας πλέον σε διεθνές επίπεδο.

    Χαμηλού κόστους ενέργεια και βωξίτης

    Η μεταλλουργία παραμένει στην καρδιά του ομίλου Mytilineos, και παρότι οι επιδόσεις στον τομέα της ενέργειας και των έργων είναι σημαντικές, η μακροπρόθεσμη και συστηματική στρατηγική του ομίλου είναι η ενίσχυση του τομέα της μεταλλουργίας, κάνοντας κάθε προηγούμενο μειονέκτημα και πλεονέκτημα. Η στρατηγική αυτή ήδη αναγνωρίζεται από τον ανταγωνισμό και όπως αναφέρθηκε, η ALCOA παραδέχτηκε ότι σήμερα η Αλουμίνιο της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο εργοστάσιο αλουμινίου στον κόσμο.

    Όταν ο όμιλος απέκτησε την Αλουμίνιο της Ελλάδος, το μεγάλο πρόβλημα της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου στην Ελλάδα ήταν το ενεργειακό κόστος. Και αυτό έγινε αφορμή για την επέκταση του ομίλου στην παραγωγή ενέργειας και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Και σήμερα, καθώς η αγορά ενέργειας ωριμάζει ο τομέας Ενέργειας του ομίλου, μέσω της Protergia μπορεί όχι μόνο να εξασφαλίσει, ανταγωνιστική τιμή ενέργειας στο εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος, αλλά τα εργαλεία του energy management που εφαρμόζει στο Αλουμίνιο της Ελλάδος να είναι έτοιμη να τα προσφέρει και σε άλλες μονάδες υψηλής τάσης, μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστος.

    Σημειώνεται εδώ ότι όλα τα εργοστάσιο πλέον στρέφονται στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο αντικαθιστώντας το μαζούτ κάτι που αυξάνει τη ζήτηση για τις νέες υπηρεσίες energy management της Protergia.

    Ταυτόχρονα, μέσω των εργαλείων διαχείρισης ενέργειας της Protergia, ήδη η ενέργεια που καταναλώνει το Αλουμίνιο είναι κατά 10% πράσινη και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσει το 20%, γεγονός, που καθιστά σε ένα βαθμό πράσινη την παραγωγή του αλουμινίου δημιουργώντας μεγάλες υπεραξίες στο παραγόμενο προϊόν.

    Ακόμη ένα μειονέκτημα που μετέτρεψε ο όμιλος σε πλεονέκτημα είναι το κόστος και η έλλειψη βωξίτη ειδικά με δεδομένα τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής αλουμινίου. Σε μια εποχή που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες οι πρώτες ύλες, δεν θα μπορούσε να είναι ασφαλής η παραγωγή αλουμινίου, αν δεν είχε εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη και χαμηλού κόστους πρώτη ύλη, δηλαδή ο βωξίτης. Η στρατηγική κίνηση του ομίλου να αποκτήσει τα ορυχεία βωξίτη στην Γκάνα, του δίνει ένα μελλοντικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά. Οι βωξίτες στην Γκάνα είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, και σε μια εποχή που η αφθονία στο βωξίτη έχει τελειώσει είναι καθοριστικό για μια βιομηχανία αλουμινίου να κατέχει καλή θέση στην αλυσίδα εφοδιασμού.

    Στην νέα αυτή συγκυρία για την παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου, η Mytilineos, έχει ένα μακροπρόθεσμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πλέον μπορεί μελλοντικά όχι μόνο να αυξήσει την παραγωγή αλουμινίου και την κερδοφορία αυτής της δραστηριότητας, μειώνοντας σημαντικά το κόστος, αλλά και να διαθέτει το βωξίτη, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το κοίτασμα στην Γκάνα, σε τρίτους.

    Κρυμμένες υπεραξίες στα πράσινα EBITDA

    Ταυτόχρονα με τη συνολική αύξηση της αποδοτικότητας, σταθερός στόχος του ομίλου είναι η αύξηση των πράσινων EBITDA.

    H Mytilineos από το 2024 θα διεκδικήσει νέες αποτιμήσεις χάρη στη μεγάλη αύξηση που αναμένει στα πράσινα EBITDA του ομίλου. Με στόχο για το 2024 το 20% των ενεργειακών αναγκών της Αλουμίνιο της Ελλάδας να καλύπτονται από πράσινη ενέργεια, το παραγόμενο αλουμίνιο θα έχει το premium χαρακτηριστικό του πράσινου, όπως και τα EBITDA που θα παράγονται από αυτή τη δραστηριότητα.

    Στόχος του ομίλου, από αυτό το πρασίνισμα, δεν είναι μόνο η εναρμόνιση της εταιρείας με τις επιταγές της ενεργειακής μετάβασης, και η συμμόρφωσή της με τους στόχους ESG. Τα πράσινα EBITDA αποτιμώνται από την αγορά με διπλάσιο πολλαπλασιαστή από τα υπόλοιπα EBITDA και μπορούν να οδηγήσουν από το τέλος του χρόνου την εισηγμένη σε ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι τα πράσινα EBITDA του ομίλου το 2023 ήταν 250 εκ. ευρώ, και ήταν τα κέρδη του τομέα των ΑΠΕ.   Το «πρασίνισμα» της παραγωγής Αλουμινίου θα ενισχύσει την πράσινη κερδοφορία του ομίλου ήδη από το 2024 που επίσης θα ενισχυθεί από τη γρήγορη ανάπτυξη στο συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ το οποίο ανέρχεται γύρω στα 14GW.



    ΣΧΟΛΙΑ