• Business

    Μυτιληναίος: Γερές βάσεις το 2019-5ετές πλάνο επενδύσεων και εξαγορών από το 2020

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Γερές βάσεις για την επιτυχή υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων και εξαγορών που προγραμματίζει από το 2020 με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, θέτει φέτος ο όμιλος Mytilienos καθώς το 2019 είναι μια χρονιά με ισχυρές ταμειακές ροές και σημαντική ανάπτυξη τζίρου είναι το 2019.

    “Σύντομα θα μιλήσουμε για εξαγορές”,  είπε εξάλλου χθες ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές, και τόνισε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικά το 2019 “θα είναι μια καλή χρονιά” με την εταιρεία “να μεγαλώνει όλο και περισσότερο”.

    Όπως είπε, «η εταιρεία πριν από 30 χρόνια αναπτύχθηκε με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Πρόσφατα μας επισκέφθηκε αμερικάνικη εταιρεία, η οποία μας ρώτησε για τον διαφορετικό τρόπο που επιλέξαμε να μεγαλώσουμε, την οργανική ανάπτυξη. Αφήνουμε την κρίση πίσω μας, έχουμε δυναμική ανάπτυξης. Σύντομα θα μιλήσουμε για εξαγορές και συγχωνεύσεις».

    Τι είπε για εξελίξεις στην ενέργεια, φ.αέριο, αλουμίνιο

    Αναφερόμενος στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, σημείωσε  ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό βήμα που πρέπει να υλοποιηθεί αποτελεσματικά αλλά και με κοινωνική ευαισθησία. Ο ίδιος επισήμανε ότι η πιο δύσκολη απόφαση σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση θα αφορά στη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία κόστισε 1,5 δισ. για ισχύ 600 μεγαβάτ.  Όπως είπε,  η ΔΕΗ με την λανθασμένη απόφαση της Πτολεμαϊδας 5 που πληρώνει ακόμα και σήμερα έχει δεσμεύσει 1,4 δις για μια λιγντική μονάδα που από μόνη της έχει πρόβλημα, ενώ με 300 εκατ θα μπορούσε να είχε κατασκευάσει μια μονάδα φυσικού αερίου με 800MW.

    Επεσήμανε  την πορεία της εταιρείας στον κλάδο του φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι η εταιρεία κατάφερε να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 35% εμπορευόμενη όχι μόνο το αέριο που καταναλώνουν οι μονάδες της, αλλά και αέριο για λογαριασμό τρίτων, χωρίς να συνυπολογίζονται ακόμη, όπως είναι λογικό, οι ανάγκες της νέας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Η συνεισφορά του κλάδου του αερίου είναι πλέον σημαντική για τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας και θα συνεχιστεί και στο β εξάμηνο.

    Για τον κλάδο του αλουμινίου, ανέφερε ότι παρά την πτώση των τιμών, έχει γίνει hedging για όλη την παραγωγή του 2019, ωστόσο για το 2020 δεν έχουν ακόμη γίνει κινήσεις.

    Σε ό,τι αφορά στη διαφορά με την ΕΛΜΙΝ, την εταιρεία από την οποία προμηθεύεται βωξίτη το Αλουμίνιο Ελλάδος, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “είναι κρίμα δύο εταιρείες που δούλεψαν μαζί 50 χρόνια, να καταλήγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τέτοια θέματα” και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφωνία θα αποδειχθεί προσωρινή για το καλό τόσο των δύο πλευρών όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικά.

    Σύντομα δε όπως είπε θα προχωρήσει στην πώληση ενός  πακέτου φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 50 μεγαβάτ και αυτήν την πρώτη πώληση, θα γίνει αντιληπτό πως εξελίσσεται και αποδίδει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, ανέφερε.

    Για την πορεία της αγοράς ηλεκτρισμού σημείωσε ότι, οι προοπτικές δείχνουν θετικές και για το δεύτερο εξάμηνο, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκονται στα 27 ευρώ ο τόνος και εκτίμησε ότι το 2020 ο ετήσιος μέσος όρος θα είναι τουλάχιστον 20 ευρώ/τόνος.

    Έρχεται χρονιά επενδύσεων

    Το επόμενο έτος είναι μια χρονιά επέκτασης και επενδύσεων για τον όμιλο που ξεκινά την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας ισχύος 826MW, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο , με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, επένδυσης άνω των  300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα   το πρώτο τρίμηνο θα λάβει και την επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα παραγωγής Αλουμίνας, για την οποία η σχετική μελέτη προχωρά με βάση τον σχεδιασμό.

    Το νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου που καταρτίζεται σήμερα περιλαμβάνει  εκτός από τις ετήσιες συντηρήσεις τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου και επενδύσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Όπως τόνισε  50 έως 60 εκατ. ευρώ θα είναι οι ετήσιες επαναλαμβανόμενες επενδύσεις, 300 εκατ. ευρώ η νέα μονάδα ενώ εφόσον ληφθεί η οριστική απόφαση το πλάνο θα περιλάβει ακόμη και τη νέα μονάδα αλουμίνας με κόστος 500 εκατ. ευρώ.

    Οι δύο αυτές επενδύσεις που ξεκινούν το 2020 και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα 2 χρόνια η πρώτη και-5 χρόνια η δεύτερη, θα αλλάξουν την κλίμακα του ομίλου, εδραιώνοντας τον στον κλάδο της ενέργειας αλλά και στον παγκόσμιο βιομηχανικό χάρτη και αποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός μεγέθυνσής του μπορεί ακόμη, να συνεχίζει να εκπλήσσει..

    Μηχανή παραγωγής κερδών

    Στα δυνατά χαρτιά του ομίλου η στρατηγική του τοποθέτηση σε συμπληρωματικές αγορές, οι τολμηρές και καλά μελετημένες κινήσεις και η δυνατότητά του να είναι μπροστά από τις εξελίξεις και τον ανταγωνισμό και βέβαια  η αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.. Έτσι απέκτησε τη δυνατότητά του να διαπραγματεύεται ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου, αύξησε το μερίδιό του στην αγορά φυσικού αερίου και στην αγορά ενέργειας.

     Οι  υψηλές καταναλώσεις φυσικού αερίου για τις ανάγκες του Τομέα Ηλεκτρισμού, αλλά και του Τομέα Μεταλλουργίας, δίνουν στον όμιλο τη δυνατότητα να πετυχαίνει ανταγωνιστικές τιμές  και αυτό αποτελεί κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα που ενισχύει τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου και τη θέση της MYTILINEOS έναντι του ανταγωνισμού. Η δραστηριότητα προμήθειας φυσικού αερίου πολλαπλασιάστηκε  στο Ά Εξάμηνο του 2019, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε  94,8 εκατ. ευρώ από  19,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Ταυτόχρονα η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και η αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης  οδήγησαν σε ιδιαίτερα θετικές λειτουργικές ροές που διαμορφώθηκαν σε  139,1 εκατ. ευρώ έναντι  59,6 εκατ.  ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 σημειώνοντας αύξηση 131,7%. Αντίστοιχα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν σε 40,6 εκατ. ευρώ από  15,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έλλειψαν οι προκλήσεις, αφού τόσο οι τιμές αλουμίνας όσο και του αλουμινίου ήταν πτωτικές κατά 17,4%. Όμως η… «συνταγή επιτυχίας» του ομίλου που βασίζεται στο πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής, τον αυστηρό έλεγχο του κόστους, αλλά και τη συνεπή και επιτυχημένη πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων που πάγια εφαρμόζει,  έφερε την υψηλή  κερδοφορία και τα υψηλά  λειτουργικά περιθώρια.

    Και η προσήλωση της εταιρείας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν σταματάει και έτσι ήδη ξεκίνησε την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος αύξησης της παραγωγικότητας, το οποίο έρχεται σε συνέχεια των ιδιαίτερα επιτυχημένων ανάλογων προγραμμάτων που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα έτη.

     Ρεκόρ κερδών στον κλάδο ενέργειας

    Ο τομέας Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου χαρακτηρίστηκε από  ισχυρή επίδοση λόγω της αυξημένης κατά 29% παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των θερμικών μονάδων της Εταιρείας που ξεπέρασαν τις 2,6 TWhrs. Συνυπολογίζοντας την παραγωγή από ΑΠΕ η συνολική παραγωγή της εταιρείας ανήλθε στις 2,8 TWhrs που αντιστοιχεί στο 10,9% της συνολικής ζήτησης.

    o Στην παραγωγή από ΑΠΕ καταγράφηκε αύξηση 79,0% καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε στα 190,3 MW, ενώ άλλα 30,2 MW βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε  13,4 εκατ. ευρώ από  7,3 εκατ. ευρώ με το EBITDA περιθώριο να διαμορφώνεται σε 70,4%.

    o Η δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)  6,5 εκατ. ευρώ το Ά Εξάμηνο του 2019 έναντι 1,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η Protergia στο Ά εξάμηνο του 2019 συνέχισε να ενισχύει τη θέση της αυξάνοντας σταθερά το μερίδιο αγοράς σε 5,1% από 4,0% στο τέλος του 2018 ξεπερνώντας πλέον τους 150 χιλ. πελάτες.

    Τα μεγέθη του α’εξαμήνου

    Την πορεία αυτή επιβεβαίωσε η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών στο Ά Εξάμηνο του έτους, στο οποίο για πρώτη φορά   η εταιρεία προσέγγισε το 1 δις. τζίρου, θέτοντας τις βάσεις για να αποδειχθεί το 2019 μια ακόμη χρονιά ρεκόρ.

    Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 38,2%  για το α΄ εξάμηνο του 2018, στα  990,8 εκατ. ευρώ έναντι  717,1 εκατ.  ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε  81,6 εκατ. ευρώ έναντι  83,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), διαμορφώθηκαν σε  0,571 ευρώ έναντι  0,587 ευρώ το Α’ Εξάμηνο του 2018.

    Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε  175,3 εκατ. ευρώ έναντι  145,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

    “Η Εταιρεία στο Α’ Εξάμηνο του 2019 επανέρχεται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τον κύκλο εργασιών για πρώτη φορά να προσεγγίζει το  1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα. “Η MYTILINEOS στηριζόμενη στις θετικές επιδόσεις και τις συνέργειες που δημιουργούνται μεταξύ των τριών τομέων δραστηριότητας κατέγραψε ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές που ενδυναμώνουν τον ισολογισμό και εγγυώνται την επιτυχή υλοποίηση των επενδύσεων που προγραμματίζει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος”, πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ