F

Business

Μυτιληναίος στη FAZ: Η διαφοροποίηση και οι συνέργειες μάς έβγαλαν αλώβητους από την κρίση

  • NewsRoom

Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO της Mytilineos


Το εγκώμιο του Ευάγγελου Μυτιληναίου «πλέκει» σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα FAZ, χαρακτηρίζοντάς τον έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ελλάδας, ο οποίος, μετά από χρόνια διαχείρισης της κρίσης, έχει επιτέλους έναν λόγο να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αποκόμισε κέρδη από το πρόγραμμα εξυγίανσης της χώρας, ενώ σε καιρούς κρίσης πολλαπλασίασε τον κύκλο εργασιών του ομίλου του, γράφει χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με την ελληνική οικονομία, τα χρόνια της κρίσης ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε σημαντική ανάπτυξη αναφέρει το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας σημειώνοντας πως:  Με την έναρξη της κρίσης το 2009 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου κυμαινόταν ακόμα σε 662 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το αντίστοιχο καθαρό κέρδος σε 14 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, το 2018 έκλεισε με κύκλο εργασιών ύψους 1,53 δισεκατομμυρίων ευρώ και καθαρό κέρδος 141 εκατ. ευρώ. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα υπήρχαν έτη με ευρεία προγράμματα λιτότητας και αναδιαρθρώσεις, ωστόσο ο όμιλος δεν παρουσίασε ποτέ ζημιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο όμιλος σώθηκε χάρη σε διαφοροποίηση και συνέργειες μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων. «Σε δύσκολες περιόδους οι μεμονωμένες δραστηριότητες αλληλοϋποστηρίζονται, ενώ σε καλές περιόδους σημειώνουν άλματα» τόνισε ο επιχειρηματίας στη γερμανική εφημερίδα.

Ο Όμιλος Μυτιληναίος περιλαμβάνει έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς κατασκευαστές αλουμινίου, με δικά του μεταλλεία βωξίτη. Την απαραίτητη ενέργεια παρέχουν οι κατασκευασμένοι από τον ίδιο τον όμιλο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, όπου το φυσικό αέριο εισάγεται επίσης από τον ίδιο τον όμιλο. Αυτό επιτυγχάνεται αφού ο όμιλος διαθέτει ταυτόχρονα το δικό του κατασκευαστή σταθμών παραγωγής ενέργειας, την εταιρεία ΜΕΤΚΑ, αναφέρει η FAZ και συνεχίζει.

«Χάρη στους ιδιόκτητους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν παράγεται ενέργεια μόνο για ίδια χρήση αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα για την ελληνική αγορά. Για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την άλλη, ο Όμιλος Μυτιληναίος εισαγάγει ο ίδιος το φυσικό αέριο που χρειάζεται, οπότε και δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε παλαιότερα κρατικά μονοπώλια. Έτσι μπορεί να πωλεί στους Έλληνες όχι μόνο ηλεκτρική ενέργεια αλλά και φυσικό αέριο το οποίο εισάγεται από τον ίδιο».

Παρουσιάζοντας το προφίλ του Έλληνα επιχειρηματίας το ρεπορτάζ αναφέρει: «o 65 ετών επιχειρηματίας δημιούργησε τον όμιλο από μια μεσαίου μεγέθους οικογενειακή επιχείρηση. Σε αντίθεση με τα παιδιά μεγάλων οικογενειακών δυναστειών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δε σπούδασε μακροχρόνια σε ελιτίστικα αμερικανικά σχολεία ούτε εργάστηκε σε διεθνείς τράπεζες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό στο London School of Economics και ανέλαβε σε ηλικία 24 ετών την ιδρυθείσα το 1908 οικογενειακή επιχείρηση. 21 χρόνια μετά, το 1995 ακολούθησε η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και, στη συνέχεια, η ανάληψη της εταιρείας κατασκευής σταθμών παραγωγής ενέργειας, το 2005 η εταιρεία αλουμινίου και την επόμενη χρονιά η είσοδος στην αγορά ανανεώσιμης ενέργειας με αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «ο Mυτιληναίος αποκόμισε πολλαπλά οφέλη από την κρίση: Από τη μία, ο ισπανικός ενεργειακός όμιλος Endesa θέλησε να αποχωρήσει το 2010 από την ελληνική αγορά και πούλησε την επιχείρηση ενέργειας. Από την άλλη, οι πιστωτές της Ελλάδας επέμειναν στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σύμφωνα με τα μέτρα εξυγίανσης».

Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η κατάργηση των συνδικαλιστικών κατεστημένων οδήγησε, στη συνέχεια, στην παροχή ανταγωνιστικότερων τιμών στην αγορά του αλουμινίου εκ μέρους της Μυτιληναίος. «Είμαστε καλοί, είμαστε οικονομικοί και διαθέτουμε γνώση»: αυτή είναι πλέον η προσφιλής φράση του επιχειρηματία.

Ακόμα και όταν –ή ειδικά όταν– οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι επιτυχημένοι δεν είναι αγαπητοί, γράφει η FAZ. Αυτό συμβαίνει επειδή μια μερίδα των Ελλήνων διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στους επιχειρηματίες για ιδεολογικούς λόγους, ενώ άλλοι θυμούνται τη λεγόμενη εποχή των «ολιγαρχών», όταν τη δεκαετία του εβδομήντα και του ογδόντα οι επιχειρηματίες συνωμοτούσαν με πολιτικούς, επιτυγχάνοντας έτσι ευνοϊκές συνθήκες για τον έλεγχο της μικρής εθνικής αγοράς.

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος δε θέλει να έχει καμία σχέση με αυτήν την επιχειρηματική εικόνα: «Είναι καλό να αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται μόνο για την τοπική αγορά. Πρέπει κανείς να προσαρμόζεται στην παγκόσμια αγορά και να προσελκύει με την εταιρεία του ξένα κεφάλαια».

Ο Mυτιληναίος αντιμετωπίζει ως θετικό το γεγονός ότι πέρα από την οικογενειακή συμμετοχή του 26% υπάρχουν και μερίδια ποσοστού 39% που ανήκουν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Για να ενδιαφερθεί καταρχήν ένας επενδυτής για μια ελληνική εταιρεία θα πρέπει πρώτα να τεθεί σε ισχύ η «εταιρική διακυβέρνηση», η δομή της διοίκησης επιχειρήσεων. Για την εταιρεία αυτό σημαίνει ότι το εντεκαμελές διοικητικό συμβούλιο δεν αποτελείται μόνο από μέλη της οικογένειας αλλά από επτά ανεξάρτητα μέλη.

Όταν ο Ευάγγελος Mυτιληναίος επισημαίνει τις αρχές του δίνει περισσότερο την εντύπωση οικονομολόγου παρά διαχειριστή που επιμένει στη λεπτομέρεια. Η διορατικότητα του επιχειρηματία γλίτωσε τον όμιλο από προβλήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν έληγε ο τραπεζικός δανεισμός, αφού έδρασε έγκαιρα. Με την ίδια επιμέλεια εντόπισε και τις παρεκκλίσεις της εν μέρει ακραίας αριστερής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Ορισμένοι από αυτούς δε συμπαθούν τις επιχειρήσεις και αισθάνονται άσχημα ακόμα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων για τη νομιμοποίηση ενός νέου εργοστασίου».

Παρόλο που κατέβαλε προσπάθειες να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Mυτιληναίος αισθάνεται πλέον ανακουφισμένος, στρέφοντας το βλέμμα του στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας: Η κρίση βοήθησε τους Έλληνες να ανοίξουν τα παράθυρα στον κόσμο. Αναγκάστηκαν να μάθουν να αναζητούν την επιτυχία όχι μόνο ως μεμονωμένα άτομα αλλά, όπου ήταν απαραίτητο, και με συλλογικές ενέργειες.

Ο επιτυχημένος Έλληνας επιχειρηματίας και ο όμιλός του βλέπουν μπροστά. Και αυτό επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα καταργηθεί πιθανότατα οριστικά το παλιό κρατικό μονοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει πλέον κάποια άλλη επιλογή, αφού ο κακομαθημένος από την Αριστερά κρατικός όμιλος κινδυνεύει πλέον από χρεωκοπία.

Ο Mυτιληναίος είναι πλέον μάλλον υποψήφιος για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ελπίδα αποτυπώνεται καθαρά στις χρηματιστηριακές τιμές της μετοχής: Από την ημέρα των Ευρωεκλογών, οι οποίες με το αποτέλεσμά τους επέσπευσαν τις βουλευτές εκλογές και χάρισαν τη νίκη στους μεταρρυθμιστές, η αξία των μετοχών της Μυτιληναίος αυξήθηκε κατά 27 %, καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ.


ΣΧΟΛΙΑ