• Business

    Μυτιληναίος: Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες ανάπτυξης για την επόμενη 5ετία

    μυτιληναίος

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου


    Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου Μυτιληναίος για την επόμενη πενταετία παρουσιάστηκε χθες από τον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο  κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, ένα σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες-αγορές  με μεγάλες προοπτικές που δημιουργούν ανάλογες δυνατότητες μεγέθυνσης για το σύνολο του ομίλου.

    Οι βάσεις για το μέλλον του ομίλου Μυτιληναίου μπαίνουν σήμερα και βασίζονται σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης που δίνει έμφαση στα ακόλουθα:

    α) την ηλεκτρική ενέργεια, με τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που πρόκειται να ξεκινήσει να χτίζεται το Σεπτέμβριο και την ανάπτυξη των ΑΠΕ,

    β) τη συνεχή ανάπτυξη στη δυναμική αγορά φυσικού αερίου όπου ήδη το μερίδιο της εταιρείας είναι 35% και θεωρείται εφικτό να φτάσει σε ένα μερίδιο 50% στο άμεσο μέλλον,

    γ) την υλοποίηση του project στην αλουμίνα, με τη δημιουργία νέα μονάδας για την οποία η επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη του έτους,

    δ) τημ επέκταση σε 5 ηπείρους της METKA EGN η οποία βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη μεγέθυνσή της.

    Η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Η παραγωγή ενέργειας παραμένει ένας σημαντικός κλάδος για τον όμιλο και στοχεύει να διευρύνει την παρουσία του στην αγορά . Στα σχέδια του ομίλου είναι η κατασκευή  μονάδας ενέργειας από φυσικό αέριο, για την οποία ήδη έχει λάβει την άδεια και την επενδυτική απόφαση. Αυτό που άλλαξε είναι η απόφαση σχετικά με την ισχύ της μονάδας, η οποία θα χρειαστεί τελικά συμπληρωματική αδειοδότηση αφού από 650MW τελικά θα είναι πολύ μεγαλύτερη, πάνω από 800MW και επομένως η μεγαλύτερης ισχύος μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Η προετοιμασία για την κατασκευή της νέας μονάδας  προχωρά γοργά,  με στόχο αρχές του φθινοπώρου να μπουν μπουλντόζες, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και ο προμηθευτής εξοπλισμού που θα επιλεγεί..

    Ταυτόχρονα προχωρά η ανάπτυξη της εταιρείας στην πράσινη ενέργεια. Στους στόχους της εταιρείας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι να βρεθεί στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας με την ολοκλήρωση επενδύσεων που υλοποιεί. Ήδη διαθέτει 200 MW σε ΑΠΕ ενώ  40MW είναι σε φάση αδειοδότησης και 60MW πρόκειται να επιχειρήσουν να ενταχθούν στην αγορά με τους επόμενους διαγωνισμούς και επομένως στον τομέα των ΑΠΕ σύντομα θα έχει συνολική ισχύ στα  300MW.

    Επιπλέον η εταιρεία έχει άλλα 200 MW σε ανάπτυξη μετά το 2020 και σχεδιάζει και ένα μεγάλο έργο Ικαρία Φούρνοι ισχύος 330 MW.

    Φυσικό Αέριο: Συνεχής αύξηση μεριδίου

    Η μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά του φυσικού αερίου, παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου, που σήμερα διακινεί το 35% του φυσικού αερίου στην αγορά και εκτιμά ότι σύντομα θα αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό του στο 50%.  Το 2019 ήταν σημαντική χρονιά για τον τομέα του φυσικού αερίου και η υπερβολική προσφορά και μια σειρά από εξελίξεις διαφοροποίησαν  τις τιμές αερίου και πετρελαίου, προωθώντας την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς.

    Ειδικότερα, η πτώση των τιμών του LNG  είχε συνέπεια το άνοιγμα της αγοράς, καθώς το LNG έγινε προσιτό σε πολλούς εισαγωγείς που δραστηριοποιήθηκαν και πήραν μερίδια. Ο όμιλος εκτιμά ότι το σημερινό μερίδιο της ΔΕΠΑ που σήμερα είναι  50%, σύντομα θα είναι ακόμη χαμηλότερο, ενώ η έναρξη λειτουργίας  του ΤΑΡ που θα πολλαπλασιάσει τις πηγές αερίου στην ελληνική αγορά αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό.

    Είναι τέτοια η δυναμική και η δυνατότητα ανάπτυξη της Μυτιληναίος στην αγορά φυσικού αερίου, που η απόκτηση της ΔΕΠΑ σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση δεν αποτελεί πλέον στόχο της εταιρείας.

    Μονάδα αλουμίνας: Θα φέρει νέα μεγέθη και νέα εποχή για τον όμιλο

    Στα τέλη του 2019 πρόκειται κατά πάσα περίπτωση, να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για τη νέα επένδυση του τομέα Μεταλλουργίας του ομίλου  για την κατασκευή του  νέου εργοστασίου αλουμίνας, που αν γίνει θα είναι η  πρώτη επένδυση  βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα που θα έχει γίνει στα τελευταία 50 χρόνια.

    Η δεύτερη μονάδα αλουμίνας του ομίλου θα είναι  δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων και αν τελικά προχωρήσει η νέα επένδυση, η συνολική δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας θα ανέλθει στο 1,8 εκατ. τόνους. Το δεύτερο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί στα Άσπρα Σπίτια και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 300 νέες θέσεις εργασίας, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια, ενώ με  τη νέα επένδυση, από το 2024, το Αλουμίνιον της Ελλάδος θα φτάσει σε κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

    Σήμερα πραγματοποιείται η μηχανολογική μελέτη, η οποία θα κρίνει αν είναι εφικτή η μεγάλη και καθοριστική για τον όμιλο επένδυση.  Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 10-11 εκατ. ευρώ, ωστόσο παράλληλα προχωρούν οι προαδειοδοτικές διαδικασίες, οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότησή της και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο τέλος του χρόνου ή στα τέλη Μαρτίου,  και τότε θα αποφασιστεί αν η μεγάλη επένδυση θα γίνει πραγματικότητα.

    Στην Αλουμίνιο Ελλάδος, εξάλλου  από 1/7/2019 ξεκινά το 4ο πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους, με στόχο τη μείωση κόστους 60 εκατ. ευρώ το χρόνο.

    Μέτκα EGN

    Η απόκτηση του 49,9% της ΜΕΤΚΑ EGN από τη Μυτιληναίος αποδεικνύει τη σημασία που έχει για τον όμιλο η εταιρεία αυτή στο πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού της MYTILINEOS που θα περιλαμβάνει πλέον και πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές.

    Όπως εξάλλου τόνισε χθες ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, η ήδη σημαντική συνεισφορά της METKA EGN που υπολογίζεται σε κάποιες εκατοντάδες εκ.  ευρώ, είναι μόνο η αρχή σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης που έχει για να αναλαμβάνει, να πραγματοποιεί και να πουλά ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο.

    Η ολική εξαγορά της METKA EGN εξασφαλίζει προφανείς συνέργειες: Στην εξαιρετική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η METKA EGN, έρχεται να προστεθεί η χρηματοοικονομική ευελιξία, η δυνατότητα εξασφάλισης των πιο επωφελών συμφωνιών με προμηθευτές και πελάτες και βέβαια το μέγεθος, ειδικά σε ό,τι αφορά την επενδυτική (BOT) δραστηριότητα της MYTILINEOS.

    Ο συνολικός συνδυασμός εμπεδώνει τη θέση της  METKA EGN ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες, σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως, αυτόν της ηλιακής παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η υφιστάμενη διοικητική ομάδα καθώς και το στελεχιακό δυναμικό της ΜΕΤΚΑ-EGN ήδη εντάσσονται πλήρως στην οικογένεια της MYTILINEOS και επικεντρώνονται στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου, αξιοποιώντας τις κεντρικές υπηρεσίες και τον Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Κατασκευών (EPC) της MYTILINEOS.



    ΣΧΟΛΙΑ