• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Πάνω από 2 δισ. τζίρος το 2019 – Θα φτιάξουμε το μεγαλύτερο εργοστάσιο ενέργειας στην Ελλάδα

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Πρόβλεψη ότι το 2019 θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά από ό,τι εκτιμούσε μέχρι σήμερα έκανε σήμερα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος του ΔΣ της Μυτιληναίος ΑΕ, κατά τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας Μυτιληναίος που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία και τη σιγουριά του για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα φέρει αναβάθμιση όλων των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, ακινήτων και επιχειρήσεων.

    “Πρέπει να κάνουμε τραγικά λάθη για να μην έρθουν πλέον οι αναβαθμίσεις” σημείωσε.

    Σχολιάζοντας την προοπτική εισόδου στον MSCI, σημείωσε ότι η εταιρεία είναι οn track χωρίς όμως να μπορεί ποτέ να γίνει πρόβλεψη.

    Ειδικότερα, για την πορεία της εταιρείας το 2019, σημείωσε ότι οι προβλέψεις που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2018, ήταν συντηρητικές. Σημείωσε ότι ο τζίρος του ομίλου το πρώτο εξάμηνο θα υπερβεί σε τζίρο το 1 δισ. ευρώ ενώ τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ακόμη υψηλότερο και, επομένως, ο τζίρος του ομίλου θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2019.

    Σήμερα εξάλλου ο όμιλος ανακοίνωσε την εξαγορά του 49% των μετοχών της ΜΕΤΚΑ EGN από την οικογένεια Παπαπέτρου ενώ τόνισε ότι προχωρά η επένδυση για τη νέα μονάδα ενέργειας από φυσικό αέριο, η οποία θα είναι πάνω από τα 650MW που αρχικά υπολογιζόταν.

    «H απόκτηση του 49% της METKA EGN, που ανακοινώσαμε σήμερα, αποδεικνύει τη σημασία που δίνουμε στην εταιρεία αυτή, που έχει μεγάλες προοπτικές, όπως και ο κλάδος των ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Ήδη από φέτος θα φανεί η μεγάλη συνεισφορά της METKA EGN που θα ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και είναι ακόμη η αρχή», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

    Αναφερόμενος στο 2018, σημείωσε ότι  ήταν μια χρονιά εδραίωσης της θέσης της εταιρείας σε μια νέα κατηγορία και έγινε και σε επίπεδο αποτελεσμάτων και οργάνωσης. Και οι 4 τομείς δραστηριότητας, μεταλλουργία, έργα υποδομής, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο είχαν πολύ καλή απόδοση και άρχισε να φαίνεται και η σημαντική δραστηριότητα της METKA EGN.

    Για τις εκλογές σημείωσε ότι εύχεται να υπάρξει πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές και να παραμείνει η χώρα στην κανονικότητα.

    Μιλώντας για την προοπτική επενδύσεων σημείωσε πως “αργά η γρήγορα, με τον ΣΥΡΙΖΑ πιο αργά με τη ΝΔ πιο γρήγορα, η φορολογία επιχειρήσεων θα πλησιάζει στο 20% και όσο γίνεται αυτό ο λόγος αλλαγής της έδρας εκλείπει. Στον βαθμό που μας αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα όπως πρέπει δεν υπάρχει λόγος μεταφοράς έδρας”.

    Επένδυση αλουμίνας: Εν αναμονή της επενδυτικής απόφασης

    Αναφερόμενος στη νέα επένδυση για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας, το πρώτο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια, σημείωσε ότι η μηχανολογική μελέτη είναι στα μισά και ότι μόνο το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 10-11 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προχωρούν οι προαδειοδοτικές διαδικασίες, οι διαπραγματεύσεις χρηματοδότησης και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο τέλος του χρόνου ή στα τέλη Μαρτίου,  και τότε θα αποφασιστεί αν η μεγάλη επένδυση θα γίνει πραγματικότητα.

    Όσον αφορά τη μονάδα ενέργειας από φυσικό αέριο, σημείωσε ότι προχωρά με στόχο αρχές του φθινοπώρου να μπουν μπουλντόζες, ενώ σύντομα θα ανακοινώσει συμφωνία για προμηθευτεί εξοπλισμού. Όπως σχολίασε τελικά θα είναι μεγαλύτερο από 650 MW και θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Στην Αλουμίνιο Ελλάδος σημείωσε ότι από 1/7/2019 ξεκινά το 4ο πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους, με στόχο τη μείωση κόστους 60 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι αγορές των πρώτων υλών έχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες διακυμάνσεις λόγω των διαπραγματεύσεων Αμερικής -Κίνας και τόνισε ότι αν αρχίσει ο πόλεμος των δασμών, τότε το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να χάσει 1-2%.

    Φυσικό αέριο

    Μιλώντας για τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου σημείωσε: “Το 2019 ήταν σημαντική χρονιά για τον τομέα του φυσικού αερίου και η υπερβολική προσφορά, διαφοροποίησε τις τιμές αερίου και πετρελαίου. Κάτι τέτοιο το περιμέναμε από το 2017, αλλά έγινε το 2019, για μια σειρά από λόγους.

    Η αγορά άνοιξε φέτος λόγω της πτώσης της τιμής του LNG  που το έκανε προσιτό σε πολλούς εισαγωγείς. Έχουμε 35% της αγοράς, όλοι οι άλλοι έχουν το 15% και η ΔΕΠΑ κάτω από 50% και τον επόμενο χρόνο θα μειώσει κι άλλο το μερίδιό της.

    Η μεγάλη καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει στραβώσει το εγχείρημα καθώς η εταιρεία έχει τιμολόγηση αερίου συνδεδεμένο με πετρέλαιο, μια δέσμευση που απομειώνει την αξία της αφού αυξάνει τα ρίσκα για την εταιρεία. Η ΕΠΑ Αττικής από μόνη της ενδιαφέρει τους πάντες γιατί έχει 350.000 στο αέριο που εν δυνάμει είναι και πελάτες στον ηλεκτρισμό. Τα συμβόλαια όμως της ΔΕΠΑ είναι σε υψηλή τιμή και με ρήτρα take or pay. Με δεδομένο ότι η εταιρεία ήδη έχει 35% και η ΔΕΠΑ 50% μια τέτοια συνένωση θα είχε πρόβλημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού”.

    ΔΕΗ: Η κυβέρνηση την έχει αφήσει και η αντιπολίτευση…δε λέει το έτοιμο σχέδιο

    Μιλώντας για τη ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τη ΔΕΗ. “H διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει και χτίζει ένα εργοστάσιο στην Πτολεμαϊδα, επένδυσης  1,5 δισ. ευρώ το οποίο είναι πιθανώς να μην δουλέψει ποτέ, όταν εμείς φτιάχνουμε μια μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας με 300 εκατ. ευρώ.

    Και την ίδια στιγμή βλέπουμε και μια αντιπολίτευση, που ετοιμάζεται να γίνει κυβέρνηση και λέει ότι θα φέρει ριζικές λύσεις για τη ΔΕΗ αλλά δεν λένε το σχέδιο αυτό”.

    “Τις αποφάσεις της ΔΕΗ θα τις λάβει ο μεγαλομέτοχος που είναι το Κράτος και κάποια στιγμή θα ανακοινώσουν το πικρό χάπι. Πολλά μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς που ελήφθησαν, όπως τα ΝΟΜΕ, ήταν λάθος, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν 15 παρόχους αντί 3″, τόνισε.

    Το πρόβλημα είναι μεγάλο, με δεδομένο το πρόβλημα των δικαιωμάτων ρύπων, για τους οποίους, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η τιμή των 25 ευρώ/τόνος είναι η αφετηρία και όχι το ταβάνι.

    Και μιλώντας για τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, σημείωσε ότι “λόγω του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων ρύπων, έχουν ενδιαφέρον μόνο για τις βιομηχανίες που έχουν αντιστάθμιση ρύπων και όχι για τις εταιρείες που πρέπει να τα πληρώνουν”.

    ΑΠΕ: Στην πρώτη 5άδα σύντομα

    Στους στόχους της εταιρείας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι να βρεθεί στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας με την ολοκλήρωση επενδύσεων που υλοποιεί. Ηδη έχει 200 MW ενώ  40MW είναι σε φάση αδειοδότησης και 60MW πρόκειται να μπουν στους επόμενους διαγωνισμούς και επομένως σύντομα θα έχει συνολική ισχύ στα   300MW από ΑΠΕ αν  ενταχθούν στην αγορά  με τον επόμενο διαγωνισμό

    Επιπλέον η εταιρεία έχει άλλα 200 MW σε ανάπτυξη μετά το 2020 και σχεδιάζει και ένα μεγάλο έργο Ικαρία Φούρνοι ισχύος 330 MW.

    Εταιρική Διακυβέρνηση

    Η σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης ήταν το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ομίλου κ. Ε. Μυτιληναίος. Όπως ανέφερε, “συζητήσαμε στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ φαινόμενα κακής εταιρικής διακυβέρνησης που συμβαίνουν στην Ελλάδα και προτείναμε στα μέλη μας να κάνουν αναφορά στην εταιρική διακυβέρνηση στις Γενικές τους Συνελεύσεις. Όπου πάμε σε όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουμε την εταιρεία σε επενδυτές, η πρώτη ερώτηση είναι τι κάνουμε στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, Αν λάβουν ικανοποιητική απάντηση, τότε και μόνο ενδιαφέρονται για την πορεία της εταιρείας.

    Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τους πιο απαιτητικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης γιατί το ελληνικό επιχειρείν… “έχει ήδη λερωμένη τη φωλιά του”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας για τον όμιλο Μυτιληναίος, ανέφερε “Εμείς λάβαμε την απόφαση για τη μετατροπή του ομίλου σε μια ενιαία εταιρεία και αναδιοργανώσουμε το διοικητικό μας συμβούλιο ώστε πάνω από το 70% των μελών να είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη που εξασφαλίζουν τα εχέγγυα της σωστής λειτουργία της εταιρείας.

    Από την 1/1/2019 εφαρμόζουμε τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι αυστηρότερος από τον αμερικάνικο. Έχουμε 100% ανεξαρτησία στις Επιτροπής Ελέγχου, Αμοιβών και συνεχίζουμε σε αυτή την προσπάθεια. τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, οι αλλαγές αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο και η εταιρεία έχει μια από τις καλύτερες βαθμολογίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και με κάποια κριτήρια είμαστε το νούμερο 1.”

    Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης

    Το ΔΣ της εταιρείας πρότεινε και η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την κατάθεση αιτημάτων υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 επενδύσεων στις εγκαταστάσεις παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των μονάδων που θα ξεκινήσουν  τη διετία 2019 και 2020 και έχουν προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και αφορούν την επέκταση της παραγωγής και τη βελτίωση του εξοπλισμού. Με την λήξη των επενδύσεων αυτών θα φτάσει σε 250.000 τόνους αλουμινίου.

    Επίσης εγκρίθηκε η δημιουργία λογαριασμού ειδικού αποθεματικού μέχρι 13 εκατ. ευρώ, από ανάλυση φορολογηθέντων αποθεματικών για την κάλυψη ίδιας συμμετοχής στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου κατασκευής αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αρχικής ισχύος 13,8 MW.

    Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε επίσης τη διανομή μερίσματος ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό μετά φόρων 0,32 ευρώ)  με ημερομηνία αποκοπής 26/6/2019 και ημερομηνία διανομής την 2/7/2019.

    Κατά την ίδια Συνέλευση εγκρίθηκαν οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2018 και εγκρίθηκε και η συνολική διαχείριση και η απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών λογιστών για τη χρήση 2018. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης την αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας από MΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ σε MYTILINEOS SA με λατινικούς χαρακτήρες.



    ΣΧΟΛΙΑ