• Business

    Μικροτσίπ: Μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές του τεχνολογικού κολοσσού ASML στην Κίνα

    • Bloomberg
    Peter Wennink CEO ASML (Πηγή: asml.com)

    Peter Wennink CEO ASML (Πηγή: asml.com)


    Ακύρωσε τις αποστολές ορισμένων εξαρτημάτων για ημιαγωγούς στην Κίνα ο ολλανδικός τεχνολογικός κολοσσός ASML, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εβδομάδες πριν τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις εξαγωγών στον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ υψηλών προδιαγραφών.

    Η ολλανδική κατασκευάστρια εταιρεία, είχε άδειες για την αποστολή τριών κορυφαίων συστημάτων λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας σε κινεζικές εταιρείες μέχρι τον Ιανουάριο, το μήνα που τίθενται σε πλήρη ισχύ οι νέοι περιορισμοί.

    Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επικοινώνησαν με την ASML για να τους ζητήσουν να σταματήσουν αμέσως τις προκαθορισμένες αποστολές ορισμένων μηχανημάτων σε Κινέζους πελάτες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

    Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος

    Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν μπλοκάρει γενικά τις προσπάθειες του Πεκίνου να δημιουργήσει τη δική του προηγμένη βιομηχανία ημιαγωγών, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμποδίζουν την πρόσβαση στην εισαγόμενη τεχνολογία.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η κινεζική Huawei παρήγαγε ένα smartphone για να ανταγωνιστεί το iPhone της Apple πέρυσι, χρησιμοποιώντας κορυφαία τσιπ, κατασκευασμένα με μηχανές λιθογραφίας της ASML.

    Η ASML επιβεβαίωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση πρόσφατα ανακάλεσε μερικώς τις άδειες για την αποστολή ορισμένων συστημάτων λιθογραφίας στην Κίνα, επηρεάζοντας έναν μικρό αριθμό πελατών εκεί.

    «Η άδεια για την αποστολή των συστημάτων λιθογραφίας NXT:2050i και NXT:2100i το 2023 ανακλήθηκε πρόσφατα μερικώς από την ολλανδική κυβέρνηση, επηρεάζοντας έναν μικρό αριθμό πελατών στην Κίνα», ανέφερε η εταιρεία.

    Δήλωσε ακόμη ότι δεν αναμένει η ανάκληση ή οι τελευταίοι περιορισμοί ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις οικονομικές προοπτικές της για το 2023.

    Κυρίαρχη στην Ευρώπη

    Όπως ανέφερε η ASML μετά την έκθεση του Bloomberg, έχει πραγματοποιήσει πρόσφατες συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το εύρος και τον αντίκτυπο των κανονισμών ελέγχου των εξαγωγών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η ASML είναι κυρίαρχη εταιρεία στην αγορά των συστημάτων λιθογραφίας, τα οποία χρησιμοποιούν λέιζερ για να βοηθήσουν στη δημιουργία κυκλωμάτων τσιπ.

    Επίσης, τα προϊόντα της στη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, κεντρίζουν το ενδιαφέρον της Κίνας και των ΗΠΑ, εντείνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

    Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της ASML μετά την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, ωστόσο, ήταν η μεγαλύτερη το τρίτο τρίμηνο του 2023, με 46% των πωλήσεων της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Μεταφέρθηκαν 13 τόνοι προϊόντων από τα λιμάνια με 400 πλοία

    Ζελένσκι: Η αντίληψη ότι η Ρωσία νικά δεν είναι παρά εντύπωση

    Δένδιας από Λήμνο: Μαζί με αυτούς που αποδεικνύουν με την καθημερινή τους πράξη ότι η ανεξαρτησία και η εδαφική μας ακεραιότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη



    ΣΧΟΛΙΑ