• Ναυτιλία

    Ουκρανία: Μεταφέρθηκαν 13 τόνοι προϊόντων από τα λιμάνια με 400 πλοία

    • NewsRoom


    Η Ουκρανία, σύμφωνα με επίσημες κρατικές ναυτιλιακές πηγές, πραγματοποίησε εξαγωγές περίπου 13 εκατομμυρίων τόνων προϊόντων με περίπου 400 πλοία από τότε που δημιούργησε έναν ναυτιλιακό διάδρομο για να αποκρούσει τις ρωσικές απειλές, δήλωσε το Σάββατο ένας υπουργός της κυβέρνησης.

    Περίπου 13 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων έχουν εξαχθεί μέσω του ουκρανικού διαδρόμου από 400 πλοία σε 24 χώρες από τον Αύγουστο του 2023, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov το Σαββατοκύριακο.

    Το Κίεβο δημιούργησε τον διάδρομο για να επιτρέψει τη μεταφορά κρίσιμων εμπορευμάτων, ειδικά σιτηρών, από τα λιμάνια του, αφού η Μόσχα τον Ιούλιο απέσυρε την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» στους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας «για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Διαδρόμου σε συνθήκες στρατιωτικής επίθεσης».

    «Παρά τις συστηματικές επιθέσεις στη λιμενική υποδομή, τα λιμάνια δέχτηκαν 430 πλοία για φόρτωση μέσω του ουκρανικού διαδρόμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Η Μπρίτζετ Μπρινκ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη μετακίνηση φορτίων «σημαντικό επίτευγμα καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να τροφοδοτεί τον κόσμο παρά τις καθημερινές και συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας σε ολόκληρη τη χώρα».

    Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών έχουν διαταραχθεί σοβαρά.

    Για περισσότερους από τέσσερις μήνες, ρωσικά στρατιωτικά σκάφη απέκλεισαν τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

    Μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουλίου 2023, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας και της Ρωσίας για να επιτραπούν οι εξαγωγές μέσω ενός ασφαλούς θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα (Πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας).

    Πάνω από 1.000 πλοία γεμάτα σιτηρά και άλλα τρόφιμα έφυγαν από την Ουκρανία από τρία ουκρανικά λιμάνια (Chornomorsk, Odesa και Yuzhny/Pivdennyi) κατά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

    Στις 17 Ιουλίου 2023, η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

    Η ΕΕ είναι σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας σιταριού.

    Υπολογίζεται ότι η ΕΕ εξήγαγε 31 εκατομμύρια τόνους σίτου κατά την περίοδο εμπορίας 2022/2023. Οι χώρες προορισμού περιλαμβάνουν την Αλγερία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και τη Νιγηρία.

    Διαβάστε επίσης:

    2024: Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει πολύ

    Τα συνδικάτα της Δανίας εξασφάλισαν αμοιβές για ναυτικούς των πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα

    Χαλκίδα: Προσέκρουσε τουρκικό δεξαμενόπλοιο – Συνελήφθη ο πλοίαρχος



    ΣΧΟΛΙΑ