• Business

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Το Payzy θα μας φέρει στο μέλλον τόσα έσοδα όσα και οι τηλεπικοινωνίες

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Εξασφαλισμένο μέρισμα για τα επόμενα χρόνια παρά τις επενδύσεις 3 δις. ευρώ  

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Την επίσημη λειτουργία της εφαρμογής Payzy by Cosmote παρουσίασε χθες ο όμιλος ΟΤΕ, με στόχο να ανοίξει σε όλους την αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών κάνοντάς τες απλές και εύκολες, εκτιμώντας ότι μπορεί να φέρει στον όμιλο σε 10 χρόνια τόσα έσοδα όσα και οι τηλεπικοινωνίες.

    Αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της μεγάλης συνδρομητικής του βάσης των 8 εκατ. πελατών και με μια εφαρμογή καλοσχεδιασμένη ώστε να είναι ευχάριστη και προσιτή σε όλους, ο ΟΤΕ ανοίγει σε όλους το δρόμο στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η επιρροή και η αξιοπιστία του ΟΤΕ μπορεί να αυξήσει τη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών προσεγγίζοντας τους νέους αλλά και μια μεγαλύτερη γκάμα ηλικιών.

    “Πιστεύουμε πάρα πολύ στο Payzy και σε δέκα χρόνια από τώρα το προϊόν αυτό θα κάνει τον ίδιο τζίρο στον όμιλο με αυτόν που κάνουν οι τηλεπικοινωνίες”, τόνισε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ. Αναφερόμενος στη στρατηγική του ΟΤΕ, σημείωσε “επεκταθήκαμε στην τηλεόραση, στην πλατφόρμα OTT, δημιουργήσαμε κανάλια όπως το Cosmote History, μπήκαμε δυναμικά στην πληροφορική και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφόσον μπαίνουμε σε μια αγορά, στρατηγική μας είναι να γινόμαστε leader σε αυτή και μέχρι σήμερα το έχουμε πετύχει”.

    Σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ που παρουσιάστηκε, το 2021 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές  (με χρεωστικές κάρτες, πιστωτικές κάρτες και wallets) έφτασαν τα 49 δισ. ευρώ υπερδιπλάσιες από το 2018, φτάνοντας το 1,5 δισ. συναλλαγές τριπλάσιες από τα 500 εκ. συναλλαγές το 2018. Από αυτές μόλις το 3% έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα δηλαδή από wallets όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη του ευρώ, είναι 11%. Οι εκτιμήσεις λένε, σύμφωνα με τις μελέτες της ΕΚΤ ότι το 2025 το ποσοστό των ψηφιακών συναλλαγών θα διπλασιαστεί σε σχέση με το 2021.

    Η μεγάλη προοπτική ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών δημιουργούν μια μεγάλη ευκαιρία για τον ΟΤΕ, που σήμερα την αξιοποιεί.

    Μιχάλης Τσαμάζ: Βλέπουμε μπροστά και κάνουμε αλλαγές

    “Δεν είμαστε μια εταιρεία μόνο για οπτικές ίνες και 5G αλλά πολλά περισσότερα. Είμαστε ο ψηφιακός πάροχος για μια σειρά εργαλείων και λύσεων στους πελάτες μας με στόχο τη βελτίωση της ζωής τους”, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

    “Λίγοι από μας πίστευαν την εξέλιξη που μπορούσε να έχει ο ΟΤΕ στη δεκαετία. Ξεκινήσαμε με ένα φιλόδοξο σχέδιο, παρά τη δύσκολη συγκυρία εφαρμόσαμε το πρόγραμμα του μετασχηματισμού του ΟΤΕ και αλλάξαμε τα πάντα. Και κυρίως αλλάξαμε τη νοοτροπία μας εκτός από το μοντέλο εργασίας και τα συστήματα, γίναμε ευέλικτοι, πιο ψηφιοποιημένοι, μαζέψαμε θυγατρικές, δημιουργήσαμε άλλες. Αυτό που μας βοήθησε να εξασφαλίσουμε την καθιέρωσή μας στην ηγετική θέση είναι το ότι βλέπαμε μπροστά για το τί έρχεται και τολμούσαμε να κάνουμε αλλαγές” τόνισε.

    Στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου είναι η επέκτασή του στις ψηφιακές υπηρεσίες. “Την ανάγκη για  ψηφιοποίηση και για προϊόντα ψηφιακού μετασχηματισμού την είδαμε αρκετά νωρίς, και αποφασίσαμε να κάνουμε disrupt τον παραδοσιακό εαυτό μας.  Σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής είναι να μπαίνουμε σε νέες αγορές έχοντας σαν πλεονέκτημά μας την τεχνολογία και τη δυνατότητα των επενδύσεων στην τεχνολογία ώστε να δίνουμε λύσεις και αξιοποιώντας την εμπειρία μας, ενισχύουμε τα έσοδα του ομίλου καθώς μειώνονται τα έσοδα από τις τηλεπικοινωνίες.Επεκταθήκαμε στην τηλεόραση, στην πλατφόρμα OTT, δημιουργήσαμε κανάλια όπως το Cosmote History, μπήκαμε δυναμικά στην πληροφορική και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφόσον μπαίνουμε σε μια αγορά, στρατηγική μας είναι να γινόμαστε leader σε αυτή και μέχρι σήμερα το έχουμε πετύχει.

    Η Payzy είναι ακόμη ένα παιδί καθαρά δικό μας, οι υπηρεσίες πληρωμών, που αποτελεί καινοτομία και για τον όμιλο της Deutsche Telecom”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η Payzy ανήκει στην Cosmote payments τη θυγατρική του ΟΤΕ που δημιουργήθηκε το 2018 και έλαβε την άδεια ηλεκτρονικού ιδρύματος το καλοκαίρι του 2020.

      “Τον Ιούλιο του 2021 η Cosmote Payments ξεκίνησε την πρώτη εμπορική της συναλλαγή, δηλαδή την εκκαθάριση συναλλαγών, από τα ψηφιακά της κανάλια, το BOX, το Cosmote app και για τις αγορές από τα site cosmote.gr και germanos.gr. Στη συνέχεια επέκτεινε την εκκαθάριση συναλλαγών και στα φυσικά καταστήματα του ομίλου της Cosmote και της Γερμανός. Επόμενο βήμα ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmote payments κατά 18,9 εκ. ευρώ και έτσι θωρακίστηκε η κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας με αποτέλεσμα το Payzy να έχει εξασφαλίσει τους πυλώνες που θα το οδηγήσουν σε εμπορική επιτυχία”, τόνισε ο κ.Μπάμπης Μαζαράκης – Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ.

    Όπως είπε η Cosmote payments αναμένεται να έχει έσοδα της τάξης των 7 εκ. ευρώ το 2022.

    «Στον Όμιλο ΟΤΕ προσαρμοζόμαστε συνεχώς στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας είναι να μπαίνουμε σε νέες αγορές και, με τη δύναμη της τεχνολογίας, να δίνουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας. Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τον Όμιλο ΟΤΕ σε έναν digital services provider που δεν θα παρέχει μόνο τηλεπικοινωνίες και κορυφαία συνδεσιμότητα στον πελάτη, αλλά σύγχρονες λύσεις τεχνολογίας. Σε αυτό πλαίσιο κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα, και με το payzy by Cosmote μπαίνουμε δυναμικά στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στις υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

    Τα πλεονεκτήματα της Payzy

    Το Payzy απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο σε συνδρομητές Cosmote οι οποίοι αναμενόμενα έχουν κάποια επιπλέον οφέλη όπως μεταξύ άλλων απεριόριστα δεδομένα για 1 μήνα.  Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Android smartphones και iPhone, αποτελεί μια ολιστική λύση για μικροσυναλλαγές, με την όλη εμπειρία να είναι πλήρως ψηφιακή, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων:

    Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Payzy είναι ο φιλικός στο χρήστη σχεδιασμός. Χωρίς κανένα κόστος μπορεί να γίνει η φόρτιση του ηλεκτρονικού πορτοφολιού από χρεωστική κάρτα και εντελώς δωρεάν επίσης να γίνουν μεταφορές χρημάτων από χρήστη σε χρήστη.

    Στα πλεονεκτήματά της επίσης ότι όποιος γραφτεί μπορεί να αποκτήσει άμεσα IBAN λογαριασμό μέσω μιας διαδικασίας η οποία διαρκεί ελάχιστα λεπτά ενώ στη συνέχεια μπορεί να εκδώσει χρεωστική κάρτα Visa η οποία περνάει στο Apple Pay ή το Google Wallet για να πραγματοποιεί ανέπαφες πληρωμές με όλα τα συμβατά POS. Επίσης, το πρόγραμμα πιστότητας και ανταπόδοσης με την ονομασία Coins,   επιτρέπει τη μετατροπή των Coins που συγκεντρώνονται από τις αγορές σε ευρώ που επιστρέφουν στον χρήστη. Συγκεκριμένα για κάθε €1 που ξοδεύει ο χρήστης με την payzy virtual χρεωστική του κάρτα, κερδίζει 1 coin και όταν μαζέψει 100 coins μπορεί να τα εξαργυρώσει σε €1 στο πορτοφόλι του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως ισχύει και σε άλλες ελληνικές κάρτες, οι χρεώσεις που πραγματοποιεί ο χρήστης με την κάρτα της payzy δηλώνονται αυτόματα για το χτίσιμο του αφορολόγητού του.

    Δίνοντας έμφαση στις μικροσυναλλαγές, ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές λογαριασμών χρησιμοποιώντας τον RF κωδικό αλλά και να στείλει άμεσα χρήματα σε κάποιον φίλο του που χρησιμοποιεί την εφαρμογή, κατά τη διάρκεια ενός chat χωρίς επιπλέον χρέωση και με πολύ εύκολο τρόπο.

     Κάνει εύκολη την ανταλλαγή χρημάτων σε μια παρέα για την πληρωμή ενός λογαριασμού με τη λειτουργία split it αλλά και την άμεση αποστολή χρημάτων σε κάποια επαφή του χρήστη φτάνει αυτός να είναι ήδη χρήστης της εφαρμογής.

    Απλή και γρήγορη η εγγραφή

    Ιδιαίτερα απλή είναι διαδικασία εγγραφής, η οποία όπως ισχύει και σε fintech τράπεζες, είναι πλήρως ψηφιακή και ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της εγγραφής, ο χρήστης καλείται να συνδεθεί με το taxis net προκειμένου να αντληθούν από εκεί οι απαιτούμενες πληροφορίες, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια βιντεοκλήση με υπάλληλο της υπηρεσίας. Σε αυτή θα πρέπει να εμφανίσει την ταυτότητά του, μια ενέργεια που μελλοντικά δεν θα απαιτείται. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής, ο χρήστης αποκτά τραπεζικό λογαριασμό με ελληνικό IBAN και μπορεί να εκδώσει με 2 απλά βήματα χρεωστική virtual κάρτα για ανέπαφες πληρωμές.



    ΣΧΟΛΙΑ