• Business

    Μιχάλης Τσαμάζ: Το όραμα του ισχυρού άνδρα του ΟΤΕ για την επόμενη τριετία


    Για ακόμη τρία χρόνια στο τιμόνι του ΟΤΕ θα βρίσκεται ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, αναλαμβάνοντας να οδηγήσει τον ΟΤΕ στη σημαντικότερη εποχή ανάπτυξης και κερδοφορίας του.

    Ταυτόχρονα, να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ισχυρού ομίλου, για να προωθηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στη χώρα, σε 5G και οπτική ίνα που θα επιταχύνουν την ψηφιακή μετάβαση προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας.

    Η σημερινή δομή του ομίλου και οι προοπτικές του είναι έργο του κ. Τσαμάζ, που τα τελευταία 11 χρόνια έθεσε τις βάσεις για το μετασχηματισμό του ομίλου ΟΤΕ, από όμιλο τηλεπικοινωνιών σε πάροχο ενός ολοκληρωμένου τεχνολογικού οικοσυστήματος.

    Ο κ. Τσαμάζ ανέλαβε επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ τον Νοέμβριο του 2010 και υπό τη διοίκηση του ο όμιλος αφού εξυγίανε τα οικονομικά του και δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με την Cosmote ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.

    Με μεγάλες επενδύσεις και μακρόπνoη στρατηγική, την περίοδο αυτή ο ΟΤΕ αφού επεκτάθηκε με επιτυχία στην τηλεόραση, επένδυσε στο 5G, προχώρησε στην ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών και ανέπτυξε το τμήμα ICT (έργα πληροφορικής και επικοινωνιών) αναλαμβάνοντας το ρόλο του επιταχυντή  του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση αυτής της πορείας  που θα καθιερώσει τον ΟΤΕ στο τεχνολογικό οικοσύστημα διατηρώντας και αυξάνοντας τη θέση του στις αγορές που δραστηριοποιείται.

    Από εταιρεία τηλεπικοινωνιών τεχνολογικό οικοσύστημα

    Ήδη ο ΟΤΕ έχει αναμορφώσει τη δομή του, από το 2020 όταν ολοκληρώθηκε η απόσχιση των κλάδων της πρώτης γραμμής -της εξυπηρέτησης πελατών, των τεχνικών υπηρεσιών πεδίου και των καταστημάτων- σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες.

    Παράλληλα, με ένα ευρύ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 1.300 εργαζομένων στην Ελλάδα, εξασφάλισε σημαντικές εξοικονομήσεις.

    Στόχος του είναι μέχρι το 2030 ο ΟΤΕ να έχει ψηφιοποιήσει και αυτοματοποιήσει πιο πολλές λειτουργίες, να έχει αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές λειτουργίες του, να μειώσει τα επίπεδα διοίκησης και να στηρίζεται σε όλο και πιο ευέλικτες ομάδες.

    Μετατρέποντας  το μονοπώλιο του παρελθόντος, σε με μια ισχυρή, ευέλικτη σύγχρονη εταιρεία με αντανακλαστικά, στόχος είναι να προβλέπει και να προλαβαίνει τις συνεχείς αλλαγές. “O μόνος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και την αιφνίδια αλλαγή, είναι να αλλάζουμε συνεχώς, με ελεγχόμενο τρόπο και πριν μας αναγκάσουν οι συνθήκες”,  έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, προαναγγέλλοντας νέες κινήσεις.

     Πλέον η εταιρεία αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες: Πελάτες, Δίκτυα και Λειτουργίες.
    Ο ΟΤΕ, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των πελατών του, ιδιώτες και επαγγελματίες, βιομηχανίες και Δημόσιο, πλέον δεν προσφέρει μόνο μια σειρά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αλλά και ψηφιακές υπηρεσίες προσαρμόζοντας το τεχνολογικό οικοσύστημα  στις απαιτήσεις των πελατών του.

    Οδηγεί τις εξελίξεις

     Όραμά του Μιχάλη Τσαμάζ για την επόμενη δεκαετία, είναι να παγιώσει τον ΟΤΕ στη θέση του κορυφαίου παρόχου ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα κάνοντας τις απαραίτητες επενδύσεις που θα διαμορφώσουν ολόκληρη την αγορά τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

    Γι αυτό και στο επίκεντρο της στρατηγικής του παραμένουν οι επενδύσεις στα δίκτυα.  Ο όμιλος ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα και δεσμεύεται για επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024, το οποίο αναμένεται και να αυξηθεί.

    Ο όμιλος έχει δεσμευτεί για πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021, καθώς και για περαιτέρω επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home-FTTH), φτάνοντας σε παραπάνω από 550 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του 2021 και στο 1 εκατ. στο τέλος του 2022.

    Τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών ICT δημιουργούν τη μεγαλύτερη προοπτική για την εταιρεία καθώς στοχεύει να αναλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτά  που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. “Στόχος μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, έχει αναφέρει ο κ.Τσαμάζ.

    Παρατείνεται η θητεία του στο τιμόνι του ΟΤΕ

    H ανανέωση της θητείας του κ. Μιχάλη Τσαμάζ στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας χθες, κατά τη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου 2021 και γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

    Σημειώνεται ότι από το 2001, ο κ. Τσαμάζ κατείχε σειρά θέσεων ευθύνης στον ΟΤΕ, επιβλέποντας την πορεία των θυγατρικών του ομίλου εκτός Ελλάδος και συνεισφέροντας στην εξυγίανση των διεθνών δραστηριοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών του ΟΤΕ και της Cosmote στο εξωτερικό και μέλος του ΔΣ της ΕΕ, στην Βρετανία.

    Πριν την ένταξή του στον ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ είχε αναλάβει διαδοχικά υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στους τομείς του marketing και των πωλήσεων, αλλά και γενικής διεύθυνσης σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Vodafone και η Philip Morris.

    Από το 2016, έθεσε ως όραμα για τον όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Από τη θέση του ως επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ και ως μέλος του Athens Digital Council, καθοδηγεί με πολιτικές που θα συμβάλουν στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής.



    ΣΧΟΛΙΑ