• Business

    Μιχάλης Τσαμάζ (Γενική Συνέλευση ΟΤΕ): Μετασχηματιζόμαστε, επενδύουμε και πρωτοστατούμε στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ


    Στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και συνεχίζουμε να αλλάζουμε για να παραμείνουμε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στη χώρα, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ.

    Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ΟΤΕ στα έργα ICT τον καθιστούν συνεργάτη επιλογής για έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να κάνουμε πράξη το όραμά μας να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα πρέπει να συνεχίσουμε να αλλάζουμε, τόνισε.

    “Μετασχηματίζοντας το επιχειρησιακό μας μοντέλο έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο, μετασχηματίζοντας τον όμιλο σε ένα ευέλικτο Οργανισμό, ανοιχτό στις νέες τεχνολογίες, στελεχομένο με νέους ανθρώπους. Οι απαιτήσεις των πελατών μας και του περιβάλλοντος, επιβάλλουν εγρήγορση και συνεχή αλλαγή”, τόνισε.

    Σχετικά με τη σημερινό συγκυρία μεγάλων προκλήσεων σημείωσε: “Τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Και τη χρονιά που πέρασε, ζήσαμε απότομες αλλαγές και αντιμετωπίσαμε νέες προκλήσεις, γεωπολιτικές και μακροοικονομικές, με τον πληθωρισμό να επηρεάζει το κόστος μας, ιδίως για  ενέργεια, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας. Έχοντας επενδύσει την περασμένη δεκαετία στο μετασχηματισμό του Ομίλου σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, και έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις, ο ΟΤΕ είναι σήμερα πιο έτοιμος από ποτέ για να απαντήσει στις νέες προκλήσεις, και να παραμείνει στο δρόμο της ανάπτυξης.  Η ισχυρή ανταγωνιστική μας θέση αποτυπώθηκε στις επιδόσεις μας το 2021. Ανακάμπτοντας από την πανδημία, βελτιώσαμε τρίμηνο με το τρίμηνο τα οικονομικά μας αποτελέσματα. Κλείσαμε τη χρονιά με αύξηση πάνω από 3% στα έσοδα, 6% στη κερδοφορία EBITDA και 17% στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Στην Ελλάδα, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σε όλες τις γραμμές εσόδων, με τα ετήσια έσοδα να αυξάνονται κατά 5%”.

    Συνεχίζουμε να πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη των δικτύων του μέλλοντος

    Για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της χώρας μακροπρόθεσμα χρειάζονται κορυφαίες ψηφιακές υποδομές, τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΤΕ. “Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε να πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη των δικτύων του μέλλοντος φτιάχνοντας το περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας και να συμβάλουμε καταλυτικά στην Ελλάδα 2.0 στην Ελλάδα της νέας εποχής”, σημείωσε.

    Έκανε αναφορά στο σημαντικό έργο του ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία ανταποκρίθηκε  στις ανάγκες των πελατών του για πιο γρήγορες ταχύτητες σταθερής και κινητής αναπτύσσοντας τα δίκτυά του και καταγράφοντας σημαντικές αυξήσεις στη χρήση δεδομένων, κεφαλαιοποιώντας τις επενδύσεις μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

    Τώρα, σημείωσε,  ήρθε η ώρα για ένα ακόμη βήμα μπροστά που θα δώσει στη χώρα μας μια θέση ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. “Λάβαμε την στρατηγική απόφαση να φέρουμε την υποδομή FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) στα 2/3 της χώρας. Κλείσαμε το 2021 έχοντας φέρει το FTTH σε περισσότερα από 560.000 σπίτια και επιχειρήσεις. Σκοπεύουμε να φτάσουμε το 1 εκ. ως το τέλος του 2022 και τα 3 δισ. ευρώ ως το 2027.

    Έχουμε δεσμεύσει γι αυτό σημαντικούς πόρους αυξάνοντας τις επενδύσεις μας σε πάνω από 3 δισ. ευρώ για την εξαετία, επενδύσεις που αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία μας, για τις οικονομικές μας επιδόσεις και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδα”.

    “Όμως δε σταματάμε εδώ. Καλύπτουμε τις σημερινές ανάγκες των πελατών μας αξιοποιώντας  την υπάρχουσα τεχνολογική μας υπεροχή. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζουμε εντελώς δωρεάν τις ταχύτητες ιντερνετ στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η υποδομή FTTH, όπου αυτό είναι εφικτό. Στην κινητή η υπεροχή μας είναι αναμφισβήτητη, μέχρι το τέλος της χρονιά θα αυξήσουμε την κάλυψη 5G σε 80% και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε 100%”.

    Ικανοποίηση Πελατών

    Οι υπηρεσίες προστιθεμένης αξίας, η αποτελεσματικότητα των εφαρμογών και η ευελιξία στην εξυπηρέτηση διατηρούν την ικανοποίησης των πελατών σε υψηλά επίπεδα, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ. Όπως τόνισε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι και το τηλεοπτικό περιεχόμενο της εταιρείας στο οποίο συνεχίζει να επενδύει εξασφαλίζοντας δικαιώματα κορυφαίων ομάδων.

    Επίσης, αναφέρθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη που διέπει τη δραστηριότητα της εταιρείας σε όλη την αλυσίδα αξίας. “Το 2021 πέτυχε όλους τους περιβαλλοντικούς στόχους και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αποδοτική χρήση των πόρων και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής”, σημείωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ