• Real Estate

    Μιχάλης και Παύλος Ευμορφίδης: Η Coco-Mat, τα ξενοδοχεία και τα σχέδια για το Χρηματιστήριο


    Στην κατάκτηση ακόμα δύο αγορών, των ξενοδοχείων και των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), στοχεύει η οικογένεια Ευμορφίδη (Μιχάλης και Παύλος) δημιουργός και μέτοχος (με 50% σήμερα) της γνωστής βιομηχανίας προϊόντων ύπνου Coco-Mat. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη δύο νέων ξενοδοχείων της που μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, υλοποιούνται με ίδια κεφάλαια και τα οποία, μαζί με τα άλλα δύο σε λειτουργία, θα αποτελέσουν την «προίκα» της Μπλε Κέδρος, εκτινάσσοντας την αξία του χαρτοφυλακίου της στα 85 εκατ. ευρώ, από περίπου 35 εκατ. σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη ΑΕΕΑΠ με έμφαση στα τουριστικά ακίνητα για την οποία πρόθεση των μετόχων και της διοίκησής της είναι να προχωρήσει η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε ένα περίπου χρόνο.

    Όπως επισημαίνει στο mononews.gr ο αντιπρόεδρος της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ Χρήστος Μπομπόλιας, «θεωρούμε ότι η πορεία του τουρισμού δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων πολύ περισσότερο για μονάδες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δίνουμε εμείς και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα πολύ καλό προϊόν για ΑΕΕΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό η Μπλε Κέδρος θα είναι η πρώτη ΑΕΕΑΠ με προσανατολισμό στα τουριστικά ακίνητα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επόμενος ένας χρόνος είναι «κρίσιμος σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς των ακινήτων. Πιστεύουμε ότι για τα ποιοτικά επαγγελματικά ακίνητα και τα ξενοδοχεία, κατηγορίες για τις οποίες σημειώνεται ζήτηση, μπορεί να υπάρξει οριακή αύξηση τιμών. Ωστόσο, συνολικά η κτηματαγορά δύσκολα θα αλλάξει πρόσημο αν δεν βελτιωθούν οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας.»

    Η Μπλε Κέδρος έλαβε την αναγκαία άδεια πέρσι τον Μάρτιο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον Μάιο ολοκληρώθηκε η μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ. Ανήκει κατά 100% στην οικογένεια Ευμορφίδη.

    Στο χαρτοφυλάκιο των 23 ακινήτων της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα 9 καταστήματα της Coco-Μat, ακίνητο (7.000 τ.μ.) στην Κηφισιά στο οποίο στεγάζεται η υπηρεσία πλυντηρίων εξυπηρέτησης ξενοδοχείων και το ακίνητο (1.300 τ.μ.) στη Λυκόβρυση που στεγάζεται η βιοτεχνία των ξύλινων ποδηλάτων (και οι δύο προαναφερόμενες επιχειρήσεις ανήκουν στην εν λόγω οικογένεια).

    Το επόμενο διάστημα θα προστεθούν τα 2 σε λειτουργία ξενοδοχεία της οικογένειας, Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά και Coco-Mat Hotel Athens στο Κολωνάκι και θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των 2 υπό κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ.

    Coco-Mat Hotel Nafsika
    Coco-Mat Hotel Nafsika
    Coco-Mat Hotel Athens
    Coco-Mat Hotel Athens

    Το πρώτο υπό κατασκευή ξενοδοχείο βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη, πλησίον της Ακρόπολης, όπου η ΑΕΕΑΠ διαθέτει το οικόπεδο. Η νέα 5άστερη μονάδα, 93 δωματίων  θα τεθεί σε λειτουργία τον Φλεβάρη του 2019 και πρόκειται για επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο υπό κατασκευή ξενοδοχείο στο Κολωνάκι (4άστερο) θα προκύψει από την ανακατασκευή υφιστάμενου οκταωρόφου κτιρίου με υπόγειο και όμορου τετραώροφου διατηρητέου κτιρίου. Το συνολικό ύψος επένδυσης είναι 3 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.

    Η οικογένεια Ευμορφίδη ασχολείται με την τουριστική αγορά από το 2011. Στη δημιουργία της ΑΕΕΑΠ προχώρησε παρά την αλλαγή του καθεστώτος φορολογίας τους, θέμα για το οποίο ο κ. Μπομπόλιας επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Πρόσφατα καταβάλαμε το φόρο που αναλογούσε για την ΑΕΕΑΠ το 2017 ο οποίος αν δεν είχε αλλάξει το καθεστώς θα ήταν πολύ μειωμένος.

    Γεγονός είναι ότι με το προηγούμενο καθεστώς φορολογίας, οι εταιρείες του είδους θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πολύ περισσότερες επενδύσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη περισσότερων κλάδων της οικονομίας. Ανεξάρτητα από τη φορολογία όμως εκτιμούμε ότι το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ισχυρών χαρτοφυλακίων σε συνθήκες διαφάνειας, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς επενδυτές να τοποθετήσουν με ασφάλεια τα κεφάλαιά τους, κερδίζοντας ένα ικανοποιητικό μέρισμα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Reds: Η εκτίναξη των επισκεπτών του Smart Park και τα σχέδια για το The Cambas Project



    ΣΧΟΛΙΑ