• Business

    Μιχ. Μποδούρογλου: Πλοίο δεκαετίας της Box Ships πωλήθηκε προς διάλυση

    Μιχάλης Μποδούρογλου

    Μιχάλης Μποδούρογλου, εφοπλιστής Allseas Marine


    Για πρώτη φορά μετά από περίπου 35 χρόνια (!), σύμφωνα με τον αναλυτή της Stiefel, Ben Nolan, ένα πλοίο ηλικίας 10 ετών πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο προς διάλυση, οδεύοντας πρόωρα και άδοξα στο τέλος του. Ο λόγος για το χωρητικότητας 4.546 teu Viktoria Wulff, ιδιοκτησίας της Erste RHW Schiffahrts και με σημαία Λιβερίας.

    Μόλις έναν και κάτι μήνα αργότερα, ένα ακόμα πλοίο δεκαετίας οδηγείται σε διάλυση, και αυτή τη φορά το πλοίο ανήκει σε Έλληνα εφοπλιστή!

    Πρόκειται για το χωρητικότητας 4.546 teu panamax Box Queen, κατασκευής 2006, το οποίο ανήκε στην ναυτιλιακή εταιρεία Box Ships, συμφερόντων του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου. Το πλοίο, όπως έγινε γνωστό, πωλήθηκε προς διάλυση, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

    Όπως σχολιάζουν πηγές της αγοράς, το γεγονός ότι δύο πλοία τύπου panamax πωλούνται τόσο πρόωρα προς διάλυση δείχνει τις δυσκολίες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στον συγκεκριμένο τομέα.

    Υπενθυμίζεται ότι μία άλλη εταιρεία συμφερόντων του Μιχάλη Μποδούρογλου, η Paragon Shipping, βρίσκεται σε διαδικασία διευθέτησης του χρέους της, στο πλαίσιο της οποίας τον περασμένο Μάρτιο πούλησε ολόκληρο τον στόλο της, που αποτελούνταν από έξι πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, κατόπιν συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες.

    Τον ίδιο μήνα, η εταιρεία είχε κάνει την πρώτη της απόπειρα για ανταλλαγή χρέους με μετοχές, όμως τότε μόνο το ένα πέμπτο των μετόχων είχε εκδηλώσει το ανάλογο ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια, μόλις το 18,8% του συνόλου του χρέους που εκκρεμεί είχε ανταλλαγεί για 4 μετοχές/γραμμάτιο.

    Εξάλλου, οι κοινές μετοχές της Paragon από τις 6 Ιουνίου έχουν μεταφερθεί στις εξωχρηματιστηριακές αγορές OTCQB Venture Market, μετά από επιθυμία της διοίκησης της εταιρίας να φύγει από το χρηματιστήριο Nasdaq όπου διαπραγματεύονταν. Σύμφωνα με το ΔΣ της Paragon, η ναυτιλιακή είναι αδύνατο πλέον να συμμορφωθεί με τις αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτεί το Nasdaq να πληρούν οι εισηγμένες σε αυτό εταιρίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Προκοπίου: Συμφωνία της Dynagas Partners με την Gazprom αξίας 133 εκατ. δολ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ