• Business

    Μελέτη-κόλαφος: 83.000 θέσεις εργασίας στο City του Λονδίνου θα χαθούν αν γίνει «σκληρό» Brexit


    Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στο City του Λονδίνου σε περίπτωση που η Βρετανία προχωρήσει σε «σκληρό» Brexit, (αν δηλαδή η Βρετανία αποτύχει να αποκτήσει ισοδύναμα δικαιώματα δραστηριοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμψηφισμού σε ευρώ), σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Ernst & Young την οποία επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

    Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εξετάζει το χειρότερο δυνατό σενάριο του «σκληρού» Brexit, εκτιμάται ότι σε αυτό το άσχημο σενάριο μπορεί να χαθούν 31.000 θέσεις εργασίας σε πωλήσεις και χρηματιστηριακά στις τράπεζες, και ακόμα 18.000 σε νομικές υπηρεσίες και λογιστήρια, καθώς επίσης και 15.000 ακόμα θέσεις εργασίας στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και 12.000 θέσεις εργασίας σε εταιρείες που παρέχουν τεχνολογία σε χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μελέτη ζητήθηκε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και είναι σε γνώση κυβερνητικών αξιωματούχων και βουλευτών.

    Οι οίκοι συμψηφισμών στο Λονδίνο διαχειρίζονται τον πιστωτικό κίνδυνο, δρώντας ως μεσάζοντες σε αγοραπωλησίες swaps και παραγώγων, ώστε να εγγυηθούν το συμβόμαιο σε περίπτωση που μία από  τις εμπλεκόμενες πλευρές κηρύξει πτώχευση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Λονδίνο αποτελεί σήμερα ένα παγκόσμιο κέντρο συμψηφισμού, ελέγχοντας το 70% των συμψηφισμών που σχετίζονται με συμφωνίες βασισμένες σε ευρώ, με το Παρίσι να ακολουθεί με μόλις 11%.

    Για να γίνει αυτό, οι βρετανικές αυτές εταιρείες λειτουργούν υπό τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τους δίνουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια των 28 κρατών-μελών της ΕΕ με τη χρηματοπιστωτική άδεια της χώρας τους, αντί να υπόκεινται στους κανονισμούς της κάθε αγοράς ξεχωριστά. Όμως με ένα «σκληρό» Brexit το δικαίωμα αυτό θα χαθεί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις βρετανικές εταιρείες.

    Μάλιστα, φαίνεται πως κάτι τέτοιο περιμένει πώς και πώς η Γαλλία, ώστε να επωφεληθεί και να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κέντρο συμψηφισμών – είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin: «Ένα είναι σίγουρο, κανείς στην Ευρωζώνη δεν θα αποδεχθεί να βρίσκεται το κεντρικό σημείο συμψηφισμών έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί το δολάριο οδηγείται σε νέο ράλι. Ανησυχία για τα ομόλογα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι μεγάλοι σύμμαχοι της WIND

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Πετρογιάννης: Ο ιδιοκτήτης του Athens Tiare Hotel στο Mononews.gr – «Έτσι θα κερδίσουμε και πάλι την Ομόνοια»



    ΣΧΟΛΙΑ