• Business

    Μαζαράκης (ΟΤΕ): Η επόμενη ημέρα στην Telekom Romania

    Μπάμπης Μαζαράκης


    Καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στην Telekom Romania αναλαμβάνει ο κ. Μπάμπης Μαζαράκης, έμπειρο στέλεχος του ΟΤΕ, με μακρά θητεία σε νευραλγικά πόστα του ομίλου, όπως αυτό του CFO.

    Όπως έγινε γνωστό μόλις χθες από τον όμιλο ΟΤΕ, ο κ. Μαζαράκης θα αντικαταστήσει την μέχρι πρότινος CEO της Telekom Romania κα. Dina Tsybulskaya, η οποία για αδιευκρίνιστους προς το παρόν λόγους, υπέβαλλε την παραίτησή της στις 30 Απριλίου του 2023.

    Ο κ. Μαζαράκης, ο οποίος θα διατηρήσει τα καθήκοντά του ως CFO του ΟΤΕ, κρίνεται από τους κόλπους της αγοράς ως ο πλέον κατάλληλος για να ηγηθεί της Romania Telekom, καθώς γνωρίζει πολύ καλά την ρουμανική αγορά αλλά και την ίδια την εταιρεία, της οποίας είναι και πρόεδρος του ΔΣ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές, ο ρόλος του ήταν καταλυτικός στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και εν τέλει της συμφωνίας εξαγοράς του 54% των μετοχών της Telekom Romania Communications που κατείχε ο ΟΤΕ, από την Orange Romania.

    Η πρώην CEO της Telekom Romania κα. Tsybulskaya, μέσω ανάρτησή της στο LinkedIn ευχήθηκε στον κ. Μαζαράκη για την νέα του θέση, λέγοντας ότι έρχονται συναρπαστικές προκλήσεις μπροστά και εκπληκτικοί νέοι στόχοι.

    Τα μεγέθη της Telekom Romania και η…κρίσιμη επόμενη ημέρα

    Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, τα έσοδα της Telekom Romania από τη κινητή τηλεφωνία παρουσίασαν πτώση το 2022 σε σχέση με το 2021. Στη κινητή Ρουμανίας, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν 306,4 εκατ. ευρώ το 2022, μειωμένα κατά 2,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εμφάνισε μηδενικό EBITDA στο τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο κέρδισε συνδρομητές.

    Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 8,5% και ανήλθαν σε 203 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των περικοπών στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, τα οποία μειώθηκαν κατά 8% την 1 Ιουλίου 2021 και επιπλέον 21% στις αρχές του 2022, καθώς και των προνομιακών προσφορών για τη διατήρηση των πελατών.

    Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, κατά τη διάρκεια του call για ενημέρωση των αναλυτών, σε ερώτηση για ενδεχόμενη πώληση της Telekom Romania η διοίκηση απάντησε ότι «παρακολουθούμε την αγορά για οποιαδήποτε στρατηγική κίνηση που θα είχε νόημα», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

    Στόχος του κ. Μαζαράκη σύμφωνα με πληροφορίες είναι να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην Ρουμανία, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για την στρατηγική που θα ακολουθήσει αναμένεται να δοθούν και στο προσεχές call με τους αναλυτές την Παρασκευή, για τα αποτελέσματα τριμήνου του ομίλου.

    Ποιος είναι ο Μπάμπης Μαζαράκης

    Ο κ. Μαζαράκης διαθέτει επαγγελματική εμπειρία 27 και πλέον ετών, κυρίως σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πριν την ένταξή του στον Όμιλο ΟΤΕ, τον Ιούλιο του 2012, ως Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ από το 2008 έως το 2010 ήταν Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ.

    Κατείχε, επίσης, επιτελικές θέσεις στον Όμιλο Vodafone ως Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου και μέλος Δ.Σ. στην Ελλάδα (1999-2006), Διευθύνων Σύμβουλος στην Ουγγαρία (2006-2007), Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. (2007-2008). Έχει διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. στην Georgia Pacific-Delica στην Ελλάδα (1997-1999), ενώ νωρίτερα εργάστηκε στην Procter & Gamble, αρχικά ως Financial Analysis Manager στην Ελλάδα και μετέπειτα ως Financial Analysis Group Manager στην έδρα της εταιρείας στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Μαζαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά (με άριστα) και MBA από το Ohio State University, The Fischer School of Business (υποτροφία Wielder), όπου και διετέλεσε Βοηθός Καθηγητή στη Χρηματοοικονομική. Έχει συμπεριληφθεί στους 30 πιο διακεκριμένους Οικονομικούς Διευθυντές στην Ευρώπη, κάτω των 40 ετών (περιοδικό CFO Europe, 2002).

    Διαβάστε επίσης:

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) : Παίρνει έργο 10 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Μετανάστευσης

    OTE-Nova-Vodafone: Υπηρεσίες και τηλεόραση έδωσαν ώθηση στις τηλεπικοινωνίες το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ