• Business

    OTE-Nova-Vodafone: Υπηρεσίες και τηλεόραση έδωσαν ώθηση στις τηλεπικοινωνίες το 2022

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) - Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) – Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)


    Αυξημένα έσοδα, κυρίως με ώθηση από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και τη συνδρομητική τηλεόραση εμφάνισαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έβγαλε πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κατέγραψαν συνολική αύξηση τζίρου κατά 3,14%, στα 2,54 δισ. ευρώ. «Νικητής» σε αυτή τη μάχη των εσόδων αναδείχθηκε ο ΟΤΕ ενώ ακολούθησε η Vodafone, η Wind και η Nova (τότε ακόμα οι δύο τελευταίες δεν είχαν προχωρήσει στην ένωση).

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία, σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τζίρου έπαιξε η αύξηση σε υποδομές και υπηρεσίες αλλά και η τηλεόραση, η οποία «ανεβαίνει επίπεδο» χρόνο με τον χρόνο.

    Ειδικότερα, σε εξαμηνιαία βάση τα έσοδα που προκύπτουν από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και την εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών υποδομών, είναι ο υψηλότερος που έχει εμφανίσει ο κλάδος εδώ και πέντε χρόνια.

    Η…μεγάλη απογοήτευση ήρθε στα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία, τα οποία σημείωσαν αισθητή μείωση σε σχέση με το 2021, η οποία αποδίδεται και στην πτώση των τιμών από τους παρόχους.

    Τα μερίδια αγοράς των παρόχων

    Τον Ιανουάριο του 2023, Nova και Wind ένωσαν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα της United Group και της BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, αποτελώντας πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο στις τηλεπικοινωνίες.

    Μέχρι πέρυσι ωστόσο, τα μερίδια αγοράς ήταν διαφορετικά, κάτι που βάσει των στοιχείων που παρέθεσε η ΕΕΤΤ, δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη, πίσω από τον ΟΤΕ ήταν η Vodafone.

    Συγκεκριμένα, πρώτος στη λίστα κατετάγη ο ΟΤΕ, ο οποίος σημείωσε έσοδα στην Ελλάδα περί του 1,5 δισ. ευρώ. Δεύτερη έρχεται η Vodafone, η οποία κατέγραψε κύκλο εργασιών στα 487 εκατ. ευρώ ενώ τρίτη έρχεται η Nova με έσοδα 401 εκατ. ευρώ. Ωστόσο επειδή στο εξεταζόμενο διάστημα Nova και Wind δεν είχαν ενωθεί ακόμα, τα πραγματικά νούμερα είναι διαφορετικά. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, τρίτος πάροχος ήταν η Wind με έσοδα 282,5 εκατ. ευρώ και τέταρτη «τερμάτισε» η Nova με τζίρο 118,9 εκατ. ευρώ.

    Έσοδα από υπηρεσίες, υποδομές και τηλεόραση

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών από την εκμετάλλευση υποδομών και υπηρεσιών, ανήλθαν κατά 3,5% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, στα 2,21 δις. ευρώ.

    Το τηλεοπτικό περιεχόμενο είναι ένα κομμάτι που οι πάροχοι έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, ανεβάζοντας τον πήχη χρόνο με τον χρόνο, με τον ανταγωνισμό πλέον να έχει… φουντώσει.

    Έτσι  τα έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση διαμορφώθηκαν στα 122 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022 έναντι 116 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο και 115 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2021.

    Πως κινήθηκε η σταθερή και η…απογοήτευση της κινητής

    Ο ανταγωνισμός στην κινητή τηλεφωνία μεταξύ των παρόχων ήταν ανέκαθεν σφοδρός. Άλλωστε, ένας από τους βασικούς λόγους που η νέα Nova έριξε σε πρωτόγνωρα επίπεδα τις τιμές στα συμβόλαια κινητής ήταν επειδή ήθελε να χτυπήσει άμεσα τη Vodafone, που υπερτερούσε σε αυτό το κομμάτι, αλλά να χτυπήσει και τη Cosmote, που ανέκαθεν τα συμβόλαιά της ήταν αρκετά υψηλότερα.

    Ωστόσο σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία δεν είδαν την αύξηση που εκτιμούσαν και περίμεναν οι πάροχοι, αντιθέτως σημειώθηκε σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ο τζίρος από κινητή μειώθηκε κατά 4% στα 854 εκατ. ευρώ.

    Με τον ανταγωνισμό να έχει φουντώσει και ο πόλεμος τιμών να έχει ξεκινήσει για τα καλά, δεν θεωρείται απίθανο ότι λόγω μείωσης τιμών, τα έσοδα στην κινητή αναμένεται να πέσουν ακόμα περισσότερο το 2023.

    Όσο για την σταθερή, υπηρεσίες λιανικής τηλεφωνίας και Διαδικτύου, οι πάροχοι φαίνεται να ισχυροποιήθηκαν, αυξάνοντας τα έσοδά τους κατά 5,8%, το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του διάστημα του αμέσως προηγούμενου έτους. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου έφτασαν τα 798,1 εκατ. ευρώ από τα 754 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκινάει το ελεύθερο WiFi – Έπεσαν οι τελικές υπογραφές από ΟΤΕ-Nova-Vodafone

    Νίκος Σταθόπουλος: Η στρατηγική που βάζει ξανά στο κόλπο τη Nova



    ΣΧΟΛΙΑ