• Business

    Mars: Εξαγοράζει τη βρετανική Hotel Chocolat έναντι $662 εκατ. – Εκτοξεύτηκε η μετοχή

    • NewsRoom

    Andrew Clarke, CEO Mars, Πηγή:mars.com


    Σε συμφωνία εξαγοράς της βρετανικής Hotel Chocolat Group για 662 εκατομμύρια δολάρια (534 εκατομμύρια λίρες), προχώρησε η Mars, με την δέσμευση να βοηθήσει τον κορυφαίο παραγωγό σοκολάτας και κακάο να επεκταθεί στο εξωτερικό.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατέγραψε μικτή επιτυχία με την επέκταση διεθνώς και πέρσι αναγκάστηκε να κλείσει τα πέντε καταστήματά της στις ΗΠΑ.

    «Γνωρίζουμε ότι η επωνυμία μας έχει απήχηση στους καταναλωτές στο εξωτερικό, ωστόσο, οι επιχειρησιακές προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας μας κράτησαν πίσω», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hotel Chocolat, Angus Thirlwell.

    Η Mars πρόσφερε 375 πένες ανά μετοχή σε μια συμφωνία που πρότεινε το διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής εταιρείας, προσφέροντας ένα premium 170% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Hotel Chocolat την Τετάρτη, το μεγαλύτερο premium που έχει παρατηρηθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τα τελευταία 25 χρόνια.

    Μετά την ανακοίνωση της είδησης, οι μετοχές της Hotel Chocolat εκτοξεύτηκαν 162,59% στις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου. 

    Επί του παρόντος, υπάρχει περίπου 70% υποστήριξη μετόχων για την εξαγορά, η οποία απαιτεί νομικά ένα όριο έγκρισης 75% για να περάσει.

    Φωτογράφος: Chris Ratcliffe/Bloomberg

    “Ιστορική” συγχώνευση

    Η Mars ανέφερε ότι ήταν έτοιμη να πληρώσει για τη Hotel Chocolat, καθώς τα προϊόντα υψηλής ποιότητας της μάρκας “μπουτίκ” προσφέρουν μια διαφορετική αίγλη σε μια εταιρεία που πουλά περισσότερο προϊόντα μαζικής αγοράς.

    Από την άλλη, η Hotel Chocolat ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια, έχοντας ως στόχο να δώσει καινούργιο ενδιαφέρον στον κόσμο της σοκολάτας, φέρνοντας την προσιτή πολυτέλεια, στους κεντρικούς δρόμους της Βρετανίας, με τον συνιδρυτή Angus Thirlwell, ο οποίος εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να ακολουθήσει μια καριέρα στην επιχείρηση και παραμένει διευθύνων σύμβουλος μέχρι σήμερα.

    Διαθέτει μία φάρμα στην Saint Lucia όπου παράγει οργανικό κακάο και λειτουργεί το πολυτελές ξενοδοχείο Rabot Hotel.

    Επίσης, κυκλοφορεί βιβλία συνταγών σοκολάτας και παράγει εφευρετικές γεύσεις που αντικαθιστούν την ζάχαρη. 

    Η φιλοσοφία της εταιρείας ταυτίστηκε από την αρχή με τις προτιμήσεις των καταναλωτών στην Βρετανία και πλέον μετρά 130 καταστήματα στη χώρα.

    ‘Εχει επίσης δυναμική παρουσία στην Ιαπωνία μέσω εταιρικής συμφωνίας.

    Τα σχέδια αναδιάρθρωσης

    Η Mars προσέγγισε για πρώτη φορά το Hotel Chocolat πριν από λίγους μήνες και έκτοτε οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις.

    Όπως δήλωσε ο Andrew Clarke, παγκόσμιος πρόεδρος της Mars Snacking, η Mars έχει εδώ και καιρό το βλέμμα της στη μάρκα λόγω της μοναδικότητας της.

    Η Hotel Chocolat όπως πολλές εταιρείες, δέχτηκε πληθωριστικές πιέσεις που επηρέασαν τη ζήτηση των καταναλωτών και οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10% τις 52 εβδομάδες έως τις 2 Ιουλίου.

    Χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος των εισροών, ιδιαίτερα τις υψηλότερες τιμές του κακάο και της ζάχαρης που διαπραγματεύονται σε υψηλά ρεκόρ πρόσφατα.

    Angus Thirlwell (Φωτογράφος: Chris Ratcliffe/Bloomberg)

    Τα απογοητευτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την εταιρεία, σηματοδότησαν την ανάγκη «εντατικής αναδιάρθρωσης» και άντλησης κεφαλαίων για να επεκταθεί.

    Η προσφορά από την Mars είναι επίσης ένα σημάδι ότι η κρίση κόστους ζωής δεν έχει σταματήσει τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών που επικεντρώνονται στην πώληση των ακριβότερων εμπορικών σημάτων.

    Σημειώνεται ότι η Mars έχει αγοράσει στο παρελθόν μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες όπως την KIND, την Nature’s Bakery και την Tru Fru.

    Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ από το 1932 και απασχολεί περίπου 10.000 άτομα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Cisco: Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις ετήσιων εσόδων-κερδών

    Burberry: Επιβραδύνθηκαν οι πωλήσεις στο γ’ τρίμηνο – Βουτιά 11% στη μετοχή

    O Έλληνας Frank Sarakakis και άλλοι 5 μεγιστάνες τζογαδόροι με τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία των καζίνο



    ΣΧΟΛΙΑ