Κρίσιμης σημασίας για τις σοκολατοβιομηχανίες είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης κακάο, καθώς η αγορά πλήττεται από τη μείωση των προμηθειών στoυς σημαντικότερους παραγωγούς Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και χρόνιων προβλημάτων που προκαλούν οι αρρώστιες στις καλλιέργειες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Mars σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος η οποία ουσιαστικά παρεμβαίνει στο DNA ενός οργανισμού, προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών κακαόδεντρων.

1

Ειδικότερα, υπέγραψε συμφωνία με την Pairwise με έδρα την Βόρεια Καρολίνα, μια εταιρεία που αναπτύσσει την συγκεκριμένη τεχνολογία στον αγροτικό τομέα, για να επιταχύνει την ανάπτυξη φυτών με συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Μετά την ολοκλήρωση του deal, η Mars θα αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία CRISPR της Pairwise, που επιτρέπει τη γονιδιακή τροποποίηση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τεχνολογία CRISPR αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας, παρόμοιο με το GPS, που βρίσκει την καλύτερη και συμφέρουσα διαδρομή.

Η τεχνολογία CRISPR, επιτρέπει στους ερευνητές να προσαρμόζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των φυτών, σε αντίθεση με την παραδοσιακή αναπαραγωγή, που απαιτεί τη δημιουργία πολλών διαφορετικών ποικιλιών.

Ρεκόρ υψηλών τιμών

Είναι γεγονός ότι, ειδικά το τελευταίο διάστημα, η έλλειψη κακάο οδήγησε τις τιμές της σοκολάτας σε ιστορικά υψηλά.

Στόχος της Pairwise, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι η αντιμετώπιση των πιέσεων που αντιμετωπίζει το κακάο παγκοσμίως, λόγω κλιματικής μεταβλητότητας, ασθενειών των φυτών και περιβαλλοντικών πιέσεων.

Η επεξεργασία γονιδιώματος «έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις καλλιέργειες με τρόπους που υποστηρίζουν και ενισχύουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», επισημαίνει ο διευθυντής στον τμήμα «plant sciences» της Mars, Κάρλ Τζόουνς (Carl Jones).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία, πριν από επτά χρόνια περίπου, ανακοίνωσε μια επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε βάθος μιας δεκαετίας, για την υποστήριξη της αλυσίδας εφοδιασμού κακάο.

Η επένδυση περιλαμβάνει μια συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, για τη χρήση CRISPR στην ανάπτυξη κακαόδεντρων ανθεκτικών στις ασθένειες.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pairwise, Τομ Άνταμς (Tom Adams), «η παραδοσιακή μέθοδος καλλιέργειας μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, ενώ υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να πετύχoυμε ακριβώς αυτό που θέλουμε. Η μέθοδος CRISPR, αντιθέτως, επιτρέπει στους ερευνητές να περιορίσουν τη διαδικασία ώστε να συμπεριλάβουν μόνο συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά».

Αντοχή στις ασθένειες

Παράλληλα, ο CEO ανέφερε ότι η επεξεργασία γονιδίων έχει σημειώσει επιτυχία σε άλλα είδη καλλιεργειών, όσον αφορά την αντοχή στις ασθένειες και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Η Pairwise, έχει επίσης καταφέρει να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται ένα δέντρο για να ωριμάσει, ένα δυνητικά χρήσιμο χαρακτηριστικό για τα κακαόδεντρα, που συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν καρπούς.

Να σημειωθεί επίσης ότι αυτή η εναλλακτική μέθοδος ταχείας παραγωγής, δεν έμεινε απαρατήρητη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, σχεδιάζει τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, οι οποίες επί του παρόντος δεν έχουν σχεδόν καθόλου εμπορική αξία στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η Ελβετία – κόμβος επεξεργασίας κακάο – εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το νόμο της, ώστε να επιτρέψει τη χρήση της μεθόδου CRISPR.

Διαβάστε επίσης: 

Generali: Κέρδη 2,2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο – Στα 50,5 δισ. τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα

Glencore: Εγκαταλείπει τα σχέδια μεταφοράς στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – Ανάσα για το Λονδίνο

McDonald’s: Τα Big Mac ώθησαν σε αυξημένα κέρδη και έσοδα πάνω απο τις προβλέψεις