• Business

    Μαρία Ιωαννίδου: Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ από τα ΚΑΕ

    • Άννα Διανά
    Μαρία Ιωαννίδου, Γενική Διευθύντρια της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ (Duty Free)

    Μαρία Ιωαννίδου, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ (Duty Free)


    Επενδύσεις άνω των  35 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ (Duty Free), σχεδιάζοντας παράλληλα μια πολυεπίπεδη παρουσία στο καινούργιο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

    Το επενδυτικό πλάνο της εν Ελλάδι θυγατρικής της ελβετικής Dufry, με καταστήματα στα αεροδρόμια της χώρας, στα λιμάνια, αλλά και στους διασυνοριακούς σταθμούς Τουρκίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, είναι σε συνέχεια επενδύσεων που ξεπερνούν τα 44 εκατ. ευρώ από το 2013.

    Αυτό έκανε γνωστό η γενική διευθύντρια της εταιρείας κ. Μαρία Ιωαννίδου, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Athens Investment Forum.

    Ο σχεδιασμός για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

    «Για το επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματισμένες επενδύσεις πάνω από 35 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο της σύμβασής μας με τη Fraport και για τις ανακαινίσεις των καταστημάτων μας», όπως είπε.

    Η εταιρεία, που διαγράφει μια δυναμική αναπτυξιακή χρονιά με καταλύτη την εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό, πρόσφατα υπέγραψε την παράταση για άλλα 10+2 χρόνια της στρατηγικής συνεργασίας με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με τον οποίο συνεργάζεται από το 2001 όταν άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

    Στο πλαίσιο αυτό ανακαινίζονται και εκσυγχρονίζονται οι χώροι στο Ελ. Βενιζέλος, ενώ σχεδιάζεται και η νέα εγκατάσταση στο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου όταν αυτό ολοκληρωθεί.

    «Υπάρχει ένα αισιόδοξο πλάνο που έχουμε για το καινούργιο αεροδρόμιο στο Καστέλι και που πλέον σαν όμιλος Avolta που έχει γίνει η Dufry με την προσθήκη της Autogrill, ευελπιστούμε να έχουμε όχι μόνο καταστήματα ταξιδιωτικού εμπορίου αλλά και καταστήματα  F&Β και υβριδικά concepts, που επεξεργάζεται η μητρική εταιρεία», επεσήμανε η κ. Ιωαννίδου.

    Θετική για τον όμιλο Dufry η επένδυση στα ΚΑΕ

    Αναφερόμενη στην εξαγορά της ΚΑΕ από τη Dufry μεσούσης της οικονομικής κρίσης το 2012 και το 2013 όπου απέκτησε το 100%, η κ. Ιωαννίδου είπε ότι ήταν ψήφος εμπιστοσύνης και για την εταιρεία και για τη χώρα.

    «Η επένδυση ήταν σημείο σταθμός για την ιστορία της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών αλλά και μια επένδυση που έχει φανεί θετική και για τον όμιλο της Dufry», σημείωσε η επικεφαλής της εταιρείας.

    «Οι πελάτες έρχονται μόνοι τους σε εμάς»

    Η χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της ΚΑΕ.

    «Είμαστε τυχεροί γιατί λειτουργούμε σε μια χώρα που ο πελάτης έρχεται μόνος του. Δεν χρειάζεται να κάνουμε προσπάθεια εμείς», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιωαννίδου.

    Συμπλήρωσε ότι η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη, η οποία στο τρίτο τρίμηνο του 2023 έχει μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων από το 2019.

    «Είναι ένας κλάδος που παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική, επενδύσαμε και συνεχίζουμε να επενδύουμε και σε συνεργασία με τους στρατηγικούς μας συνεργάτες θα φέρουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε η γενική διευθύντρια της εταιρείας.

    Εκτίναξη τζίρου και κερδοφορίας

    Σημειώνεται ότι το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν στα 311,3 εκατ. ευρώ από 161,1 εκατ. ευρώ το 2021.

    Από τα 311,3 εκατ. ευρώ πωλήσεις οι αφορολόγητες ήταν πέρυσι 171,262 εκατ. ευρώ, οι φορολογημένες 133,538 εκατ. ευρώ και οι χονδρικές πωλήσεις 6,514 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τα EBIT αυτά υπερτριπλασιάστηκαν στα 52,2 εκατ. ευρώ έναντι 14,5 εκατ. ευρώ, τα EBT ανήλθαν στα 49,7 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ το 2021, τα καθαρά κέρδη «πέταξαν» στα 38,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 72,8 εκατ. ευρώ από 34,4 εκατ. ευρώ.

    Οι πωλήσεις στον λειτουργικό τομέα λιμάνια ανήλθαν πέρυσι στα 9,9 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ το 2021 καταγράφοντας αύξηση 342%.

    Ενώ ανάπτυξη 95% σημείωσαν οι πωλήσεις στα σύνορα οι οποίες ανήλθαν στα 56,2 εκατ. ευρώ από 28,8 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίθεση Σκρέκα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Να κάνει ελέγχους για τις τιμές, δεν έχει επιβάλλει ένα πρόστιμο

    Χρήστος Αργυρού: Με άρωμα τσαγιού το άλμα της Β.Σ. Καρούλιας

    Γαλακτοβιομηχανία: Ποιοι διασώθηκαν και ποιοι βούλιαξαν στην κρίση του γάλακτος



    ΣΧΟΛΙΑ