• Business

    Γαλακτοβιομηχανία: Ποιοι διασώθηκαν και ποιοι βούλιαξαν στην κρίση του γάλακτος

    Τάκης Σαράντης, (Όλυμπος) - Αθανάσιος – Κύρος Φιλίππου, (ΦΑΓΕ) - Παναγιώτης Τσινάβος (Κρι Κρι) - Χρήστος Τσόλκας, (ΔΕΛΤΑ) - Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ)

    Τάκης Σαράντης, (Όλυμπος) – Αθανάσιος – Κύρος Φιλίππου, (ΦΑΓΕ) – Παναγιώτης Τσινάβος (Κρι Κρι) – Χρήστος Τσόλκας, (ΔΕΛΤΑ) – Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ)


    Για τη γαλακτοβιομηχανία η περσινή χρονιά ήταν μια από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών. Βρέθηκαν σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων με ιστορικά υψηλά στις τιμές γάλακτος και το ενεργειακό κόστος σε δυσθεώρητα επίπεδα.

    Σε κλοιό πληθωρισμού όμως βρέθηκαν οι καταναλωτές με τα γαλακτοκομικά προϊόντα να πρωταγωνιστούν στους δείκτες τιμών  της ΕΛΣΤΑΤ με διψήφια αύξηση τιμών σε ετήσια βάση.

    Ακόμη και σήμερα που ο πληθωρισμός κινείται καθοδικά, τα γαλακτοκομικά που έχουν ήδη κατοχυρώσει υψηλά επίπεδα τιμών συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 6,7% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια σύγκριση (ΕΣΛΤΑΤ).

    Αυτό είναι ως αποτέλεσμα πέρυσι να υποχωρήσει η  αγορά γάλακτος σε όγκο κατά 4,7%, η αγορά γιαουρτιού κατά 5,2% και η κατηγορία των τυποποιημένων τυροκομικών κατά 11,4% (IRI).

    Σε αυτό το περιβάλλον οι ισχυροί παίκτες της γαλακτοβιομηχανίας δοκιμάστηκαν με κάποιους να θυσιάζουν την κερδοφορία τους για να κρατήσουν μερίδια αγοράς και κάποιους άλλους να εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις.

    Όλυμπος: Στους κερδισμένους του κλάδου

    Η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) της οικογένειας Σαράντη συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της χρονιάς. Πέρυσι ο κύκλος εργασιών έφτασε στο κατώφλι των 500 εκατ. ευρώ ενώ πέτυχε κέρδη ρεκόρ. Ο όμιλος με μεγάλη εξωστρέφεια και θυγατρικές στο εξωτερικό, όπου το 55% του τζίρου του και των EBITDA προέρχεται από τις διεθνείς αγορές είδε τα μικτά κέρδη να αυξάνονται κατά 31,5%, τα  κέρδη προ φόρων να εκτοξεύονται κατά 223,22%.

    Η τελική γραμμή του ισολογισμού έγραψε καθαρό αποτέλεσμα 26,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 196,76% με το καθαρό περιθώριο κέρδους να εκτοξεύεται από 1,99% το 2021 σε 5,17%.

    Η διοίκηση αποδίδει τα αποτελέσματα της χρήσης στο γεγονός ότι κατάφερε μέσα να ανακτήσει ένα μέρος της κερδοφορίας της που επλήγη σημαντικά στο Β’ εξάμηνο του 2021 λόγω του ενεργειακού κόστους, στις συνεχείς επενδύσεις  -πάνω από 65,9 εκατ. ευρώ στις θυγατρικές- και στον εξαγωγικό προσανατολισμό που έχει οδηγήσει στη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το 55% τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του συνολικού EBITDA να προέρχεται πλέον από τις αγορές του εξωτερικού, με συνεχώς διευρυμένη συμμετοχή έναντι των πωλήσεων στην Ελλάδα.

    ΦΑΓΕ: Έχασε όγκο, διπλασίασε κέρδη

    Η γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου το 2022 πέτυχε αύξηση 3,1% στις πωλήσεις της, που ανήλθαν στα 552,3 εκατ. δολ. χάνοντας ωστόσο όγκο πωλήσεων ενώ κατέγραψε ρεκόρ καθαρών κερδών.

    Η εταιρεία στην περσινή χρονιά προχώρησε σε αύξηση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 19,9%, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των πωλήσεων σε όγκο κατά 12% και την αρνητική επίδραση 4,8% στις πωλήσεις σε αξία λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

    Το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 10,3% και ως ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 31,1%, από 35,7% το 2021, αλλά τα  λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,1% και ως ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκαν στο 10,2% από 8,3%.

    Τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν στα 35,9 εκατ. δολ. λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών και των χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων ενώ τα καθαρά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 29,3 εκατ. δολ. από 15,8 εκατ. δολ. που ήταν το 2021.

    ΚΡΙ ΚΡΙ: Διεύρυνση μεριδίων, συμπίεση κερδοφορίας

    Στον αντίποδα η εισηγμένη ΚΡΙ ΚΡΙ, υπό τον Παναγιώτη Τσινάβο, κινήθηκε ανοδικά ως προς τον τζίρο που έφτασε στα 171,8 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 27,7% . Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ωστόσο επέλεξε να απορροφήσει μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγής προκειμένου να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς, τα οποία μάλιστα στην κατηγορία του γιαουρτιού αυξήθηκαν σε όγκο κατά 17,1% με τις αγορές του εξωτερικού να κλείνουν με ισχυρή διψήφια ανάπτυξη (+32,7%) φτάνοντας σε ποσοστό το 53,8% επί των συνολικών πωλήσεων γαλακτοκομικού.

    Η απόφαση της διοίκησης να συγκρατήσει τις τιμές πώλησης  και παγωτού, παρά την εκτίναξη στις τιμές πρώτων υλών, μεταφορών και ενέργειας οδήγησε σε σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους.

    Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε€31,46 εκατ. ευρώ έναντι 41,17 εκατ. ευρώ το 2021, τα EBITDA ανήλθαν σε 8,86 εκατ. ευρώ έναντι 20,96 εκατ. ευρώ  το 2021.

    Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,83 εκατ. ευρώ έναντι 16,53 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,18 εκατ. ευρώ έναντι 13,21 εκατ. ευρώ  το 2021.

    ΔΕΛΤΑ: Θυσία η κερδοφορία

    Σε κερδοφορία κόστισε η απόφαση της διοίκησης  της ΔΕΛΤΑ να μην περάσει στις τελικές τιμές καταναλωτή το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις δυσθεώρητες αυξήσεις της ενέργειας και των τιμών των πρώτων υλών.

    Η γαλακτοβιομηχανία, μέλος του ομίλου Vivartia, πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 15,8% ανεβάζοντας τον τζίρο στα  263 εκατ. ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης προχώρησε σε μεσοσταθμικές αυξήσεις 14% παρότι το κόστος παραγωγής και λειτουργίας αυξήθηκε δραματικά με την πρώτη ύλη αυξημένη κατά 40%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 38% και του φυσικού αερίου κατά 470%.

    Αυτό, σε συνδυασμό με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων το 2022 και κινήσεων αναδιάρθρωσης που αναμένεται να αποδώσουν φέτος σημαντικά, οδήγησε σε συρρίκνωση της κερδοφορίας και ζημιογόνο τελικό αποτέλεσμα.

    Ειδικότερα τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν  σε 0,47 εκατ. ευρώ  το 2022 έναντι 11,4 εκατ. ευρώ το 2021, τα μικτά κέρδη σε 61,2 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 64,6 εκατ. ευρώ το 2021 ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 23,3% μειωμένο κατά περίπου 5,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

    ΜΕΒΓΑΛ: Κέρδισε μερίδια, συρρίκνωσε κέρδη

    Με ρυθμό τριπλάσιο από την αγορά αναπτύχθηκε πέρυσι η ΜΕΒΓΑΛ με τον τζίρο της να φτάνει στα 153,8 εκατ. ευρώ (+18,6%).

    Ωστόσο, η βορειοελλαδίτικη εταιρεία της οικογένειας Χατζάκου, στην οποία έχει επενδύσει και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, είδε το ποσοστό του μικτού της κέρδους να υποχωρεί κυρίως λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας και αναλωθέντων αποθεμάτων, από το 21,67% στο 17,38% το 2022.

    Αντίστοιχα τα ΕΒΙΤDΑ μειώθηκαν στα 7,629 εκατ. ευρώ από 8,090 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων συρρικνώθηκαν στις 289 χιλ. ευρώ από 1,575 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 89 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,411 εκατ. ευρώ (αναπροσαρμοσμένο) το 2021.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΛΤΑ: Αύξηση τζίρου κατά 15,8% και οριακά θετικά λειτουργικά αποτελέσματα το 2022

    Δωδώνη: Η εξαγορά που δεν έγινε ποτέ και το σχέδιο του CVC για τη γαλακτοβιομηχανία

    Καράλης: Από το εξωτερικό 1 στα 2 ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας



    ΣΧΟΛΙΑ