• Business

    «Μάχη της Κρήτης» για επενδύσεις 1 δισ. από Έλληνες ξενοδόχους και ξένους παίκτες

    Κωνστάντζα Σμπώκου (Phaea Resorts), Ανδρέας Ανδρεάδης (Sani/Ikos), Μαρίτα Καράτζη (ΜΚ Hotels Collection)

    Κωνστάντζα Σμπώκου (Phaea Resorts), Ανδρέας Ανδρεάδης (Sani/Ikos), Μαρίτα Καράτζη (ΜΚ Hotels Collection)


    Πεδίο δόξης λαμπρό αποδεικνύεται για Έλληνες ξενοδόχους και παίκτες της διεθνούς αγοράς η Κρήτη, καθώς μέχρι το 2027 δρομολογούνται έργα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Τη μερίδα του λέοντος σε αυτή την πίτα κατέχει το Elounda Hills του Βιτάλι Μπορίσοφ, που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια του πολυτελούς τουρισμού στην Ελούντα.

    To έργο εκτείνεται σε πάνω από 900 στρέμματα με πανοραμική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου.

    Το Elounda Hills περιλαμβάνει μια σύνθετη τουριστική επένδυση, συμπεριλαμβανομένων δύο ξενοδοχείων, μιας μαρίνας, εστιατορίων, χώρων διασκέδασης και καταστημάτων. Ο προϋπολογισμός για το συνολικό έργο είναι περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε πέντε φάσεις.

    Η πρώτη φάση, με αφετηρία την κατασκευή μαρίνας έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2026. Η μαρίνα θα έχει δυναμικότητα 202 θέσεις ελλιμενισμού για μια σειρά πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των super yachts έως 100 μέτρων.

    Αυτή η φάση περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή του Hill Top, που διαθέτει 137 πολυτελή δωμάτια που διαχειρίζεται η αμερικανική 1Hotels και ένα boutique hotel με 14 δωμάτια δίπλα σε μια πλατεία που φιλοξενεί καταστήματα μόδας, εστιατόρια και μπαρ. Επιπλέον, θα είναι διαθέσιμες προς αγορά 257 βίλες που κατασκευάζονται.

    Το Rosewood Blue Palace στην Ελούντα της Κρήτης αντιπροσωπεύει την είσοδο της αμερικανικής Rosewood στην ελληνική αγορά, με αιχμή του δόρατος το Phaea Hotels & Resorts των Σμπώκου – Βασιλάκη.

    Το θέρετρο ανακαινίζεται μέσω επένδυσης τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ και θα διαθέτει 154 δωμάτια και σουίτες, εκ των οποίων τα 85 με ιδιωτικές πισίνες, ενώ το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει το Rosewood Asaya Spa και τρεις εξωτερικές πισίνες. Τα εγκαίνια αναμένονται το 2025.

    Οι κινήσεις των Ελλήνων παικτών

    Το ντεμπούτο της στην Κρήτη θα κάνει το 2024 η Intercontintal με το InterContinental Resort Crete.

    Το project βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο και είναι μια συνεργασία των Hines και Henderson Park, που λειτουργεί από τη Knossians/Y&T Daskalantonakis. Σηματοδοτεί τη μεταμόρφωση του ιστορικού ξενοδοχείου Ερμής στο δεύτερο Intercontinental ξενοδοχείο στην Ελλάδα, μετά το Intercontinental της Αθήνας.

    Το θέρετρο θα διαθέτει 205 δωμάτια και μια σειρά από premium εγκαταστάσεις, όπως εστιατόρια εκλεκτής εστίασης, μπαρ, πισίνα, πολυτελές spa και αίθουσες συνεδρίων. Αυτό το έργο αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία των Hines, Henderson Park, και Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη στην Κρήτη, μετά το NIKO Seaside Resort – MGallery, που άνοιξε το 2022.

    Το Elios Hill είναι η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο MK Hotels Collection της Μαρίτας Καράτζη και πρόκειται να ανοίξει στη Χερσόνησο της Κρήτης, τον Ιούλιο του 2024.

    Αυτό το νέο εγχείρημα ξεκίνησε με την απόκτηση και πλήρη ανακαίνιση του The Village Resort & Waterpark, που μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο οικογενειακό με 275 δωμάτια και σουίτες.

    Με επένδυση συνολικού ύψους 42,5 εκατομμυρίων ευρώ, το Elios Hill έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια ποικιλία γκάμα εμπειριών, με δραστηριότητες φιλικές προς την οικογένεια και χώρους μόνο για ενήλικες, καθώς και εγκαταστάσεις υδάτινων πάρκων.

    Επένδυση 125 εκατομμυρίων δρομολογεί στα Χανιά και η Sani/Ikos.

    To 2025 θα ανοίξει το Ikos Kissamos Resort, που σηματοδοτεί την άφιξη του ομίλου με το ελληνικό DNA στο νησί. Το θέρετρο θα διαθέτει 414 δωμάτια, bungalows και βίλες σε έκταση 200 στρεμμάτων και παραλία 600 μέτρων.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Intrakat ανέλαβε την κατασκευή των νέων Δικαστηρίων Πειραιά, έργο 80,9 εκατ.

    Noval Property: Κοντά στο Πάσχα η ΙΡΟ – Επενδύσεις 340 εκατ. έως το 2030

    Μαντωνανάκης κατηγορεί για συμπαιγνία δημόσιο και τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ