• Business

    Μάχη Σκλαβενίτη-Δήμου Χαλανδρίου για το σούπερ μάρκετ στη Ρεματιά

    • Άννα Διανά
    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, CEO του Ομίλου Σκλαβενίτης

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, CEO του Ομίλου Σκλαβενίτης


    Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών θα βρεθούν σήμερα οι εκπρόσωποι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και του Δήμου Χαλανδρίου.

    Αιτία για τη δικαστική διαμάχη το κατάστημα της εταιρείας της οικογένειας Σκλαβενίτη στην περιοχή της Ρεματιάς Χαλανδρίου και το αν θα ανακληθεί ή όχι η άδεια λειτουργίας του.

    Πρόκειται για ένα πρόβλημα που «κληρονόμησε» η Σκλαβενίτης με την εξαγορά και διάσωση του ομίλου Μαρινόπουλος με τη δικαστική διελκυστίνδα να χρονολογείται από το 2017.

    Όταν η  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Χαλανδρίου είχε εισηγηθεί την ανάκληση της άδειας λειτουργίας που είχε δοθεί το 2012 στη Μαρινόπουλος Α.Ε. για το κατάστημα επί της οδού Γυφτοπούλου λόγω μη συμβατότητας χρήσεων στο οικοδοµικό τετράγωνο, όπου βρίσκεται το ακίνητο, το οποίο εµπίπτει στη ζώνη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του ρέµατος Πεντέλης – Χαλανδρίου.

    Ειδικότερα, το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι «η χορηγηθείσα άδεια αντιβαίνει στους όρους του Π.∆. 659/1995 και δεδοµένου ότι συντρέχουν λόγοι δηµοσίου συµφέροντος και ειδικότερα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του ρέµατος Πεντέλης – Χαλανδρίου καθώς το οικοδοµικό τετράγωνο Ο.Τ. 215, όπου βρίσκεται το ακίνητο, εµπίπτει κατά τα ανωτέρω στη ζώνη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του ρέµατος Πεντέλης – Χαλανδρίου».

    Είχε προηγηθεί αίτημα αντικατάστασης της συγκεκριμένης άδειας από τη Σκλαβενίτης μετά τη συμφωνία εξυγίανσης με το τμήμα Αδειών Εμπορικών Δραστηριοτήτων να αποφαίνεται ότι δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση της άδειας λόγω του Π.Δ.

    Μετά την άρνηση του Δημάρχου για την αντικατάσταση της άδειας του καταστήματος η Σκλαβενίτης προσέφυγε στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επισημαίνοντας  ότι η άρνηση αντικατάστασης της άδειας δεν ήταν νόμιμη, καθώς δεν λάμβανε υπόψη της την απόφαση του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που επικύρωσε την από 28.9.2016 συμφωνία των πιστωτών της Μαρινόπουλος και τη µεταβίβαση της επιχειρήσεως στη Σκλαβενίτης.

    Ακολούθησε δεύτερη προσφυγή ενώπιον της ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006  της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού και Βόρειου Τοµέα Αθηνών, που ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Δημάρχου, η οποία και έγινε δεκτή.

    Στις δικαστικές αίθουσες η διαφορά

    Το γαϊτανάκι των προσφυγών μεταξύ των δύο πλευρών άλλαξε επίπεδο και πέρασε στις δικαστικές αίθουσες όταν ο Δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε την άσκηση ένδικων μέσω κατά της απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που έκανε δεκτό το αίτημα της Σκλαβενίτης.

    Ετσι, ο Δήμος Χαλανδρίου άσκησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2018 αίτηση ακύρωσης της απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης  με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη με αριθμό 188/2018 απόφασή του έκρινε εαυτόν αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση προς εκδίκαση ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Στην αντεπίθεση η Σκλαβενίτης

    Επί της άνω αιτήσεως ακυρώσεως από την πλευρά της Σκλαβενίτης ασκήθηκαν  τον Απρίλιο του 2021 πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης οι οποίες συνεκδικάστηκαν με την άνω αίτηση ακύρωσης/ προσφυγή στις 9/12/2021 ενώπιον του 29ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Με την απόφαση 12258/2022 έγινε δεκτή η υπό κρίση προσφυγή και ακύρωσε την από 10.10.2017 απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και απέρριψε τις παρεμβάσεις.

    Τον Ιανουάριο του 2023 κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης του 29ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, υπόθεση η οποία αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα ενώπιον του 4ου τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Μασούτης στον δρόμο που άνοιξε η Σκλαβενίτης

    Σούπερ μάρκετ: Πόσο τελικά πέφτουν οι τιμές στο ράφι

    Μάρτιν Μπραντεμπούργκερ: Γιατί η Lidl αλλάζει ωράριο από τη Δευτέρα

    Σούπερ μάρκετ: Μειωμένοι τιμοκατάλογοι για 3.000 προϊόντα – Σε ποια brands πέφτουν οι τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ