• Business

    Μ. Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ): «Ρισκάραμε πολύ, αλλά τώρα τα μεγέθη μας δικαιώνουν»


    Δικαιωμένη για την απόφασή της να αναλάβει τη διάσωση της ΜΕΒΓΑΛ αισθάνεται τρία χρόνια μετά η Μαίρη Χατζάκου, τονίζοντας πως δεν έχει μετανιώσει στιγμή. Η κα. Χατζάκου μιλώντας στο mononews.gr υπογραμμίζει πως πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, γιατί πίστευε στις δυνατότητες της εταιρείας και προσθέτει πως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι έπραξε σωστά. Αναγνωρίζει βέβαια πως πέρα από τη δική της συμμετοχή, καθοριστική ήταν και η συμβολή των τραπεζών, οι οποίες όπως λέει προσέφεραν την «κατάλληλη στήριξη, την κατάλληλη στιγμή».

    Σύμφωνα με την κα. Χατζάκου, η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία «έκλεισε» την περσινή χρονιά με πωλήσεις 112 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4-5% και EBITDA στα επίπεδα των 9,6 εκατ. ευρώ από 8,1 εκατ. ευρώ το 2017 (+18,5%) ενώ και ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα 57,5 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ προηγουμένως. Οι επιδόσεις αυτές, επισημαίνει η ίδια, είναι αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης δουλειάς όλων των ανθρώπων της εταιρείας, οι οποίοι προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στην όλη προσπάθεια.

    Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ και τέταρτη γενιά των ιδρυτών της επιχείρησης τονίζει πως η προσπάθεια ανάκαμψης συνεχίζεται με την ίδια προσήλωση και πίστη. Όπως λέει, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεκτικών ενώ παράλληλα αναζητούνται νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    «Ψάχνουμε πολύ την αγορά και τις προοπτικές που υπάρχουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Εξίσου ψηλά τίθεται ο πήχης και για τη φετινή χρονιά. Στόχος είναι η αύξηση των πωλήσεων κατά 7%-8% και η περαιτέρω βελτίωση των EBITDA στα 10 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την κα. Χατζάκου, οι εξαγωγές αποτελούν ένα από τα ισχυρά χαρτιά της ΜΕΒΓΑΛ, καθώς συνεισφέρουν περίπου το 35% των συνολικών πωλήσεων με αιχμή του δόρατος το στραγγιστό γιαούρτι. Μάλιστα, πέρυσι προστέθηκαν δυο ακόμη χώρες στις εξαγωγές, εκ των οποίων η μια ήταν το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, προς οριστική επίλυση οδεύει και η εκκρεμότητα με την Bartons, η οποία είχε ενεχυριάσει τα σήματά της εταιρείας. Η ΜΕΒΓΑΛ, έχει αποπληρώσει το δάνειο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ που έλαβε από τον αγγλικό όμιλο, και μένει να βρεθεί λύση για μια διαφορά της τάξης των περίπου 400 χιλ. ευρώ που αφορούν διάφορα έξοδα.

    Όσον αφορά στην σχέση με την ΔΕΛΤΑ, η κα. Χατζάκου αναφέρει πως δεν μπορούσε να έχει καλύτερο συνεργάτη και τονίζει πως εφ’ όσον τεθεί θέμα πώλησης του ποσοστού που κατέχει στην ΜΕΒΓΑΛ, θα «ζυγίσει» την πρόταση και ανάλογα θα αποφασίσει. Να σημειωθεί πως η ΔΕΛΤΑ κατέχει το 43% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ και σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της κας Χατζάκου το ελάχιστο τίμημα για την πώλησή του έχει ορισθεί στα 7 εκατ. Ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ. Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ): “Έχουμε τον πρώτο λόγο για το ποσοστό της ΔΕΛΤΑ”

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Χατζάκου: Η επιστροφή στη ΜΕΒΓΑΛ, ο Βγενόπουλος και η αγγλική Bartons

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΜΕΒΓΑΛ: Πώς διαμορφώνεται η μετοχική σύνθεση μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΛΤΑ



    ΣΧΟΛΙΑ