• Business

    Μ. Χατζάκου: Η επιστροφή στη ΜΕΒΓΑΛ, ο Βγενόπουλος και η αγγλική Bartons

    Μαίρη Χατζάκου

    Μαίρη Χατζάκου


    Μόλις δέκα λεπτά χρειάστηκε η Μαίρη Χατζάκου για να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στη ΜΕΒΓΑΛ πριν από δυο χρόνια και να τη βγάλει από την δύσκολη θέση. Και μέχρι στιγμής δεν το έχει μετανιώσει παρά τη σκληρή δουλειά που απαιτούν οι περιστάσεις, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά «χτυπάμε 12ωρα σε καθημερινή βάση». Βέβαια, όπως παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια σημαντικό ρόλο παίζουν και τα νούμερα της εταιρείας, τα οποία πάνε πολύ καλά.

    Η απόφαση να εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια διάσωσης της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, ελήφθη όπως λέει για λόγους ηθικής. Βλέποντας την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η επιχείρηση που με τόσο κόπο και θυσίες είχαν φτιάξει οι παππούδες και ο πατέρας της δεν μπορούσε να μένει άλλο άπραγη, παρότι, δεν την ενδιέφερε να επενδύσει και να επιστρέψει στην «ενεργό δράση». Εξάλλου είχαν περάσει και δέκα χρόνια από τότε που είχε αποσυρθεί.

    Επιπλέον, δεν της άρεσε καθόλου η συμπεριφορά της Bartons, η οποία είχε ενδιαφερθεί για την ΜΕΒΓΑΛ και μάλιστα την είχε χρηματοδοτήσει. Τότε, ήταν που κάτι γύρισε μέσα της. Έβαλε κάτω τα νούμερα και άρχισε να κάνει τους υπολογισμούς. Μετά από ένα ολόκληρο βράδυ έντονης σκέψης και προβληματισμού, αποφασίζει να πως δεν πρόκειται να πουλήσει την εταιρεία. Την επόμενη μέρα καταστρώνει το business plan, και χτυπάει την πόρτα του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος κατέχει ποσοστό στην εταιρεία μέσα από την ΔΕΛΤΑ. Ο αείμνηστος επιχειρηματίας και τότε ισχυρός άνδρας της MIG βλέπει θετικά την προσπάθεια και δηλώνει πως θα την βοηθήσει. Της ξεκαθαρίζει ωστόσο πως στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες θα είναι μόνη της.

    Χωρίς να χάσει στιγμή, απευθύνεται στις πιστώτριες τράπεζες που ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της. Οι τράπεζες πείθονται από τα επιχειρήματα, την εμπειρία και την γνώση του τρόπου λειτουργίας της ΜΕΒΓΑΛ αλλά και τον πρότερο έντιμο βίο της κας. Χατζάκου και δίνουν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει το εγχείρημα διάσωσης της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανία της Βορείου Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες της χώρας.

    Μέσα σε μόλις δυο χρόνια από τότε που η οικογένεια Χατζάκου επέστρεψε στα διοίκηση, η εταιρεία έχει ορθοποδήσει και αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς, τη στιγμή που η κατανάλωση στην αγορά υποχωρεί. Εξυπηρετεί κανονικά τα δάνεια της, και δρομολογεί νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής και την κυκλοφορία νέων προϊόντων (8 Γυναίκες, Chocojoy, παιδικά γιαούρτια με παιδικούς ήρωες κα.) Επιπλέον, έχει καταφέρει μέσα σε αυτό το διάστημα να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε από την Bartons, καταβάλλοντας 2,8 εκατ. ευρώ και παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό για την επαναγορά των σημάτων από την Bartons. Πιθανολογείται ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2018, και το τίμημα δεν θα ξεπεράσει τις 500 χιλ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα επένδυση 5,3 εκατ. ευρώ από τη ΜΕΒΓΑΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ο Βασίλης Γληνός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Vivartia: Τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα ηνία σε ΔΕΛΤΑ και Μπάρμπα Στάθη



    ΣΧΟΛΙΑ