• Business

    ΛΑΡΚΟ: Την Παρασκευή η πρώτη κινητοποίηση εργαζομένων-Σήμερα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με τον Χρ. Σταϊκούρα


    Την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση αποφάσισε χθες η σύσκεψη των σωματείων της ΛΑΡΚΟ η οποία και προγραμμάτισε για την Παρασκευή την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στη Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων που θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

    Σήμερα εξάλλου πρόκειται να εκδικαστούν στο Πρωτοδικείο στην Ευελπίδων τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι ζητώντας επανάληψη της διαβούλευσης, που αν και ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τους εργαζόμενους ουσιαστικά δεν έγινε. Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Πολίτης Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, δε δόθηκαν τα έγγραφα που ζητήθηκαν ούτε απαντήσεις και οι ίδιοι δεν έχουν υπογράψει το σχετικό πρακτικό.

    Ειδικότερα ο κ. Πολίτης αναφέρει: “η κυβέρνηση σταμάτησε τη λειτουργία μιας ακόμη υψικαμίνου της ΛΑΡΚΟ και μέχρι τέλος του Μάρτη έχει προγραμματίσει την απόλυση όλων των εργαζομένων και θα σβήσει και την τελευταία (υψικάμινο), σταματώντας οριστικά τη λειτουργία της μοναδικής επιχείρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει νικέλιο.

    Αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις 31 Μαρτίου

    Τις επόμενες 15 ημέρες η κυβέρνηση πραγματοποιεί ένα αγώνα δρόμου για να προχωρήσουν οι δύο σοβαρές εκκρεμότητες, η τροποποιημένη ΑΕΠΟ και τα εργασιακά δηλαδή οι απολύσεις όλων των εργαζομένων μέχρι τις 31 Μαρτίου που θα πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές των επενδυτών.

    Πριν την κατάθεση των προσφορών οι επενδυτές αναμένουν το Σχέδιο Συμμόρφωσης, μαζί με την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2012, που ολοκληρώνονται από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΔΙ.Π.Α.) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Το Σχέδιο Συμμόρφωσης θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και όρους περιβαλλοντικής αναβάθμισης, που θα είναι υποχρεωμένος να τηρήσει ο νέος ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ, σε έναν ορίζοντα πέντε ετών.

    Στο διαγωνισμό παραμένουν και οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές, ήτοι, η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG, και η ιρλανδική εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd,  οι οποίοι ακόμη αναμένουν την επίλυση των δύο μεγάλων προβλημάτων του περιβαλλοντικού και του εργασιακού, για να κάνουν τις προσφορές τους.  Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών πήρε ολιγοήμερη παράταση αφού κανονικά έληγε στις 14 Μαρτίου.

    Η ανακοίνωση των Σωματείων

    Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση τα Σωματεία εργαζομένων αποφάσισαν  να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση την Παρασκευή για να προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεών τους:

    Στην ανακοίνωση αναφέρουν: “Στον άτιμο πόλεμο που ήδη μας έχει κηρύξει η κυβέρνηση, κηρύσσουμε και από την πλευρά μας πόλεμο.  Με ενότητα και ανυποχώρητο αγώνα θα φτάσουμε μέχρι τη νίκη, μέχρι την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, την καταβολή του μόχθου που μας χρωστούν και πάνε να μας κλέψουν.

    Σε αυτή τη βάση:

    ü  Αύριο Τετάρτη στις 10:00 το πρωί στην Ευελπίδων θα δώσουμε τη μάχη  των ασφαλιστικών μέτρων που έχουμε καταθέσει ενάντια στην παράτυπη και μη ουσιαστική διαβούλευση.

    ü  Την Παρασκευή 18 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουμε κοινή Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων, από όλους τους χώρους που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ θα αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση, μπροστά στα γραφεία της διεύθυνσης του εργοστασίου της Λάρυμνας  παρουσία των γυναικών μας, των παιδιών μας, των φίλων, των συγγενών, των κατοίκων  από τις περιοχές μας,  των Σωματείων που μας συμπαραστέκονται σε αυτό το δίκαιο και τίμιο αγώνα.

    Αποφασισμένοι να τα βάλουμε με την κυβέρνηση και τους επενδυτές που προωθεί, δηλώνουμε ότι δεν θα μας βγάλει κανένας από τις εργασίες μας και από τα σπίτια μας. Δεν θα περάσει η διάσπαση που επιδιώκουν”.



    ΣΧΟΛΙΑ