• Business

    ΛΑΡΚΟ: Αντίστροφη μέτρηση για το ενδιαφέρον των επενδυτών


    Αύριο Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διπλό διαγωνισμό πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, που διενεργείται ο ένας από το ΤΑΙΠΕΔ και ο άλλος τον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας καθώς και στα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου, ενώ  ο διαγωνισμός που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή αφορά στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ. Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης), τα μεταλλεία της Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.

    Από τους συμμετέχοντες αύριο στην πρόσκληση ενδιαφέροντος θα δούμε ποια θα είναι τελικά ή στάση των μέχρι  στιγμής φερόμενων ως ενδιαφερομένων που είναι η  Euronickel (GSOL) που το 2018 απέκτησε τη βιομηχανία νικελίου FENI στη Βόρεια Μακεδονία, η ρωσικών συμφερόντων TELF AGELF με έδρα την Ελβετία, και από ελληνικής πλευράς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Πρόβλημα το ενεργειακό κόστος

    Η σημερινή συγκυρία είναι αντιφατική, αφού στο θετικό κλίμα και την ανοδική ζήτηση που επικρατεί διεθνώς για το νικέλιο  αυξάνοντας το ενδιαφέρον για την εταιρεία, προστίθενται τα προβλήματα με το ενεργειακό κόστος που δεν φαίνεται να λύνονται και δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

    Η ΛΑΡΚΟ, όπως είναι ήδη γνωστό, χρωστάει στη ΔΕΗ περί τα 340 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει να τροφοδοτείται με ρεύμα βάσει συμφωνίας που προβλέπει την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών, στην οποία η ΛΑΡΚΟ ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής.

    Όμως πλέον η ΛΑΡΚΟ έχει λάβει από τη ΔΕΗ νέα πρόταση για την ανανέωση της σύμβασή της  με αυξήσεις που κυμαίνονται από 40% έως και 50%.

    Είναι φανερό ότι το πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος της ΛΑΡΚΟ πρέπει να λυθεί και όχι απλά να αναβληθεί αφού το κόστος ρεύματος αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% του λειτουργικού κόστους της ΛΑΡΚΟ σήμερα και αποτελεί ένα βασικό ζήτημα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές για να ενδιαφερθούν να επενδύσουν.

    Διευκόλυνση από ΤΑΙΠΕΔ

    Προχθές το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, δίνει τη δυνατότητα στα μέρη να εκδηλώσουν ενδιαφέρον επιλέγοντας να υποβάλουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα μόνο αποστολή ηλεκτρονικών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί και τα hard copies των εγγράφων.

    Επιπλέον το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή, σχετικά με την αποτίμηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων αλλά και των παγίων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα ο εκτιμητής προβλέπεται να υποβάλει ανεξάρτητη έκθεση αποτίμησης των παγίων που παραχωρούνται μέσω του διαγωνισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ