• Business

    Αυξάνονται οι επενδύσεις στην τεχνολογία το 2023

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners) – Αλέξανδρος Μάνος, (Intrasoft) – Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix)


    Χρονιά με αυξημένες επενδύσεις στην Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας προβλέπεται το 2023, με την Ελλάδα να προσπαθεί να ακολουθήσει από κοντά τις υπόλοιπες χώρες, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα, με στόχο η χώρα να εξελιχθεί σε κόμβο τα επόμενα χρόνια.

    Ήδη μεγάλοι ξένοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν «ρίξει τα δίχτυα τους» στην χώρα μας. Η Google, η Amazon, η Microsoft αλλά και η Digital Realty (μέσω της ελληνικής Lamda Hellix) έχουν δρομολογήσει -ή έχουν ήδη ξεκινήσει- έργα πολλών δισεκατομμυρίων, πρωτοστατώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Αλλά και οι εγχώριες εταιρείες έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι, με τον ΟΤΕ, τη Nova, την Intrasoft κ.α. να έχουν στα σκαριά επενδύσεις στον δρόμο προς την ψηφιακή εποχή.

    Το επενδυτικό του πλάνο για το 2023 αλλά και τα επόμενα χρόνια έχει ανακοινώσει ο ΟΤΕ, ο οποίος ως «δυναμικός παίχτης» στη ψηφιακή μετάβαση της χώρας, έχει δρομολογήσει επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με το Fibre-to-the-Home (FTTH) να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Αντιστοίχως και η Nova τον Σεπτέμβριο, παρουσία του Νίκου Σταθόπουλου, Προέδρου Ευρώπης της BC Partners, ανακοίνωσε επενδύσεις 2 δις ευρώ έως το 2027, στις οποίες ξεχωρίζει η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας.

    Τον επενδυτικό «Αρμαγεδδώνα» επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε τη Δευτέρα, καθώς έδειξε την αισιοδοξία του για μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων αρχής γενομένης από το έτος που έρχεται, με τη συμβολή φυσικά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εκτίμησε, ακόμη, πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023, θα φέρει κύμα επενδύσεων «που θα το βιώσουμε σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και θα επηρεάσει κάθε μεγέθους και είδους επιχείρηση. Θα έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, από ό,τι είχε συμβεί στις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή τη φορά η αλλαγή μπορεί να είναι διαρκείας, καθώς θα έχει ωςβάση ένα στέρεο παραγωγικό μοντέλο».

    Άλλωστε πρόσφατη έρευνα για το ελληνικό επιχειρείν, έδειξε ότι το 60% των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξήσει τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία το 2023, γεγονός που αναδεικνύει το γενικότερα θετικό κλίμα που επικρατεί ως προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αυξάνονται οι ρυθμοί στην Ευρώπη το 2023

    Με ήπιο ρυθμό θα κινηθούν οι επενδύσεις σε τεχνολογία στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) το 2022, πριν εκτοξευτούν ξανά το 2023, σύμφωνα με έρευνα της Gartner Inc, στην οποία αναφέρεται ότι οι δαπάνες σε τεχνολογία υποχωρούν κατά 3,8% το 2022 και διαμορφώνονται στα επίπεδα του 1,25 τρις. δολαρίων, ενώ το 2023 αναμένεται να αυξηθούν στα 1,3 τρις. δολάρια.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις και η γεωπολιτική αστάθεια κυρίως λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, απομακρύνουν τους CIOs των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών να υπογράψουν νέα συμβόλαια ή να συνάψουν νέες εταιρικές συμφωνίες. «Οι επιχειρηματικοί προϋπολογισμοί τεχνολογίας δεν αποτελούν κεντρικό ζητούμενο για το 2022. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις στην EMEA αναμένεται να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς για το ΙΤ το 2023», αναφέρει η Gartner σε σχετική ανάλυσή της.

    Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner, Inc., μεταξύ των πιο ώριμων αγορών στη Δυτική Ευρώπη, δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι βρετανικές δαπάνες για την τεχνολογία είναι αυτές που θα σημειώσουν την υψηλότερη ανάπτυξη το 2023, επιτυγχάνοντας ρυθμό 5,2% σε ετήσια βάση, για να διαμορφωθούν στα 218,7 δισ. δολάρια.

    Οι δαπάνες για τεχνολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και κατά το τρέχον έτος, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 8% (σε βρετανικές λίρες), ενώ, αν οι δαπάνες εκφραστούν σε δολάρια, το ποσοστό αυτό θα είναι αρνητικό κατά 2,5%.

    Τι γίνεται με τα Data Centers

    Οι επενδύσεις σε data centers θα κινηθούν ανοδικά τόσο το 2022, όσο και το 2023 και παγκοσμίως, αναμένεται να επενδυθούν 189 δισ. δολάρια σε data centers φέτος, ποσό αυξημένο κατά 6,1% φέτος, ενώ για το επόμενο έτος οι αναλυτές προβλέπουν ότι στην αγορά των κέντρων δεδομένων θα κατευθυνθούν 216 δισ. δολαρίων, που συνιστά αύξηση κατά 3,4%.

    Αυτά αναφέρει σχετική έρευνα της Gartner, σύμφωνα με την οποία οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία αναμένεται να ανέλθουν σε 4,6 τρισ. δολάρια το 2023 καθώς η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας το 2023 αναμένεται να είναι ισχυρή. Από αυτές τα 216 δισ. δολάρια θα αφορούν το cloud που αυξάνει κάθε χρόνο το μερίδιό του στις δαπάνες τεχνολογίας των επιχειρήσεων.

    Στην Ελλάδα η δημιουργία Data Centers βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με εταιρείες κολοσσούς να να έχουν ανακοινώσει επενδύσεις που θα αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνικό οικονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ανακοινώσεις εταιρειών όπως Amazon, η Microsoft, η Google και η Digital Realty, μέσω της Lamda Hellix.

    Συγκεκριμένα η Lamda Hellix λειτουργεί ήδη δύο Data Center στην Αττική, ενώ περιμένει το Athens 3 αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στον επόμενο μήνα. Το Athens 4, μια επένδυση περίπου 100 εκατ. ευρώ, απομένουν οι αδειοδοτήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα, ενώ το κέντρο των 6,5 MW στο Ηράκλειο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    Προκήρυξη διαγωνισμού ΣΔΙΤ Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας

    HELLENIQ Energy: Παράταση της έκπτωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης



    ΣΧΟΛΙΑ