• Business

    Κολλέγιο Αθηνών: Δυσαρέσκεια για τις νέες αυξήσεις στα δίδακτρα

    • NewsRoom
    Καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης, Διευθυντής/President Κολλεγίου Αθηνών

    Καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης, Διευθυντής/President Κολλεγίου Αθηνών


    Προς νέες αυξήσεις φέρεται να κινούνται κορυφαία ιδιωτικά σχολεία της χώρας, τα οποία ετοιμάζουν αναμορφώσεις στα δίδακτρα λόγω «αυξημένων εξόδων». Την περασμένη Παρασκευή, οι γονείς, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στο Κολλέγιο Αθηνών έλαβαν μία επιστολή από τον Διευθυντή/President κ. Σπύρο Πολλάλη στην οποία τους ενημέρωνε ότι θα γίνει αύξηση διδάκτρων κατά 4% μεσοσταθμικά για το επόμενο σχολικό έτος.

    Η επιστολή προκάλεσε δυσαρέσκεια σε κάποιους γονείς, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή αύξηση, με την συνολική επιβάρυνση για τους ίδιους σε κάποιες τάξεις να φτάνει το 21%.

    Αντίστοιχα, πέρσι η Σχολή Μωραΐτη ανακοίνωσε αυξήσεις της τάξης του 2,9% μεσοσταθμικά στα δίδακτρα, το Pierce αναμόρφωσε τα δίδακτρα με αυξήσεις που σε κάποιες τάξεις έφτασαν  το 4% ενώ η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ήδη από το σχολικό έτος 2022-2023 είχε υποστηρίξει την ανάγκη για αυξήσεις στα δίδακτρα, ύστερα από 12 χρόνια χωρίς καμία μεταβολή κι ενώ είχε παγώσει απόφαση για αύξηση κατά 10% από το 2020.

    Οι αυξημένες υποχρεώσεις

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία, τα προηγούμενα «δύσκολα» χρόνια, της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια της πανδημίας, τα εκπαιδευτήρια είχαν «παγώσει» τα δίδακτρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το 2010 ήταν η τελευταία χρονιά που έγιναν μεγάλες αυξήσεις, καθώς τα σχολεία στη συνέχεια απορρόφησαν, όπως σημειώνουν, ένα μεγάλο μέρος των εξόδων.

    Από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ξεκίνησαν οι πρώτες ενημερώσεις στους γονείς για μεταβολές στα δίδακτρα.

    Στην περίπτωση του Κολλεγίου Αθηνών, η πρώτη αύξηση στα δίδακτρα ήρθε για το τρέχον σχολικό έτος 2023-2024. «Είχαν να γίνουν αυξήσεις από το 2009», υπογραμμίζουν στο mononews.gr πηγές από το Κολλέγιο Αθηνών.

    Οι αυξήσεις αυτές συμπίπτουν χρονικά με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, στον οποίο υπήρξαν τρεις αυξητικές μεταβολές από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023.

    Πηγές του Κολλεγίου Αθηνών σημειώνουν ότι το εκπαιδευτήριο, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έχει 1.000 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι.

    Το «ξεπάγωμα» των τριετιών και οι επερχόμενες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που έχουν ανακοινωθεί για τον Απρίλιο έχουν ασκήσει νέες πιέσεις στο ιδιωτικό σχολείο, το οποίο ανακοίνωσε μία ακόμη αύξηση στα δίδακτρα για το επόμενο σχολικό έτος.

    «Το έργο μας αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η εποχή χαρακτηρίζεται από έντονες πληθωριστικές τάσεις, αναγκαστικές αυξήσεις στα έξοδα, όπως επιβάλλονται και πρόκειται να επιβληθούν από την ελληνική Πολιτεία, αλλά και πιεστικό ανταγωνισμό στην αγορά της εκπαίδευσης. Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια το Σχολείο έχει με συνέπεια και αποφασιστικότητα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω αυξήσεων καταγράφοντας σοβαρό έλλειμμα και θα συνεχίσει να απορροφά αυξήσεις, εντατικοποιώντας την προσπάθεια περιστολής δαπανών, στο μέτρο του δυνατού», ανέφερε στην επιστολή του προς τους γονείς ο κ. Πολλάλης.

    Πώς διαμορφώνονται τα δίδακτρα, μετά την αύξηση κατά 4%

    Προβληματισμός και σε άλλα ιδιωτικά σχολεία

    Η περίπτωση του Κολλεγίου Αθηνών δεν είναι η μοναδική. Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο τα ιδιωτικά σχολεία προχώρησαν σε αυξήσεις –ανάλογα με το μέγεθος και το κύρος τους- που κατά μέσο όρο φτάνουν το 2% με 3%.

    Στα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία αυτό το ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι υψηλότερο. Και σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειοψηφία τους τα ιδιωτικά σχολεία θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις για το ερχόμενο σχολικό έτος, αντίστοιχου μεγέθους με αυτές των προηγούμενων χρόνων.

    Η μισθοδοσία του προσωπικού είναι αυτό που προβάλλουν αρκετά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, καθώς απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο αφορά το 75% των εξόδων των ιδρυμάτων, με πηγές από τα ιδιωτικά σχολεία να σημειώνουν ότι διαχρονικά η μισθοδοσία αποτελούσε έναν κύριο –αν και όχι αποκλειστικό- παράγοντα για την αύξηση των διδάκτρων.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΠΑ: ΕΔΕ και αναστολή καθηκόντων σε υπάλληλο για το σαμποτάζ στον σέρβερ

    Ένωση Ποινικολόγων: Πρόχειρο το νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα – Οι 7 επιπτώσεις που φέρνει

    Μάτι: Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και του Νίκου Παναγιωτόπουλου, επικεφαλής της Πυροσβεστικής Αθηνών



    ΣΧΟΛΙΑ