• Business

    Κοινοπραξία ΟΛΘ: «Κανένα πρόβλημα με τη μετοχική σύνθεση –Έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις επενδύσεις»

    ΟΛΘ ναυτιλία


    Στην αντεπίθεση περνούν οι νέοι επενδυτές του ΟΛΘ, με αφορμή πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει πρόβλημα στη μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας.

    Πηγές της κοινοπραξίας που πλειοδότησε στο διαγωνισμό γιο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαψεύδουν την ύπαρξη προβλήματος στη μετοχική της σύνθεση, ενώ χαρακτηρίζουν σενάριο φαντασίας ότι το σχήμα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα Σαββίδη έχει προτεραιότητα στην αγορά του μετοχικού κεφαλαίου (άνω του 40%) το οποίο κατέχει το γερμανικό fund που σήμερα αποτελεί τον κυρίαρχο μέτοχο της κοινοπραξίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το παραπάνω όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, είναι η Terminal Link, η γαλλο-κινέζικη εταιρεία (με πλειοψηφούσα την γαλλική CGM) που έχει το δικαίωμα «first refusal», της πρώτης άρνησης δηλαδή, για την αγορά των μετοχών του γερμανικού fund, όποτε και αν συμβεί κάτι τέτοιο.

    «Με απλά λόγια είναι η Terminal Link εκείνη που, αν θέλει, μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί να ελέγχει την πλειοψηφία του 67% του ΟΛΘ, το οποίο παραχωρείται στην πολυεθνική κοινοπραξία που πλειοδότησε στον πρόσφατο διαγωνισμό», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, υπογραμμίζουν τη βούληση τους να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή το επενδυτικό τους σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, το οποίο όπως λένε σκοπεύουν να ολοκληρώσουμε πολύ ταχύτερα, σε τέσσερα έως πέντε χρόνια, αντί των επτά ετών που προβλέπονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι βάση της συμφωνίας που υπέγραψε η κοινοπραξία με το ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από το τίμημα των 231.926.000 ευρώ προβλέπονται υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία.

    Για να ολοκληρωθεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής και να περάσει και τυπικά ο ΟΛΘ στους νέους ιδιοκτήτες, χρειάζεται η έγκρισή της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμό και η κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης από τη Βουλή. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ναυάγιο Αγία Ζώνη ΙΙ: Ποιοι κατέθεσαν πρώτοι αίτηση αποζημίωσης – Τι περιμένει το IOPC

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αλλάζει στο καταστατικό του ΟΛΘ για να «φιλοξενήσει» τον νέο επενδυτή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στις 25 Ιανουαρίου η ΕΓΣ για την αλλαγή της διοίκησης του ΟΛΘ



    ΣΧΟΛΙΑ