• Business

    Κ.Χατζηδάκης: Τι είπε για τις 40 ημέρες προσπάθειας για τη ΔΕΗ, τις εθελουσίες και τα σκουπίδια

    • NewsRoom
    ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Τις επόμενες 40 ημέρες θα πρέπει να γίνουν στη ΔΕΗ όλες αυτές οι αλλαγές που απαιτούνται ώστε όταν στις 24 Σεπτεμβρίου εκδοθεί η νέα έκθεση της Ernst & Young να είναι θετική ώστε να λήξει ο συναγερμός για την εταιρεία.

    Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης σήμερα σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ “υπάρχουν δύο κρίσιμα σημεία στο χρόνο μπροστά μας. Το ένα είναι η 24η Σεπτεμβρίου και το άλλο είναι η 31η Οκτωβρίου. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η νέα έκθεση της Ernst & Young, που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ, και η οποία θα μιλήσει για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στην προηγούμενη έκθεσή της, η Ernst & Young, όπως αυτά συμβαίνουν με όλες τις εισηγμένες εταιρείες, σημείωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της επιχείρησης ότι υπάρχει ένα πρόβλημα βιωσιμότητας. Επομένως, τώρα πρέπει να υιοθετηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές, που θα επιτρέψουν η νέα έκθεση να είναι θετική και να μην οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές την εταιρεία. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο που σας ανέφερα η 31η Οκτωβρίου είναι το χρονικό ορόσημο που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέτρα για την ενέργεια, στο πλαίσιο της λεγόμενης μεταμνημονιακής εποπτείας. Έφυγε το μνημόνιο, αλλά παραμένει εδώ και παραμένουν και οι πιστωτές και πρέπει να συμφωνήσουμε σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη ΔΕΗ συγκεκριμένα. Έτσι κι αλλιώς εμάς το πρόγραμμά μας, αυτά που παρουσίασα στη Βουλή, οι θέσεις μας σε σχέση με τη ΔΕΗ, έχουν δέκα επιμέρους άξονες. Οι πέντε είναι άξονες που αφορούν στη ρευστότητα, τη σωτηρία- για να το πω απλούστερα- της επιχείρησης και οι [άλλοι] πέντε άξονες είναι άξονες εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού της επιχείρησης για να μπορέσει να σταθεί μέσα στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.”

    Μιλώντας για τις εθελούσιες στη ΔΕΗ σημείωσε: “Η κατεύθυνση είναι να υπάρξουν στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το θέμα της σύνθεσης του στελεχιακού δυναμικού της ΔΕΗ. Διότι υπάρχει ένα προσωπικό το οποίο είναι μιας κάποιας ηλικίας, αλλά επίσης υπάρχουν ειδικότητες που δεν χρειάζονται. Και ειδικότερα για να το εικονογραφήσω, να μην κάνουμε μια τεχνική συζήτηση… Έχουμε πει, για παράδειγμα, ότι θα αποσυρθούν σταδιακά κάποιες λιγνιτικές μονάδες. Είναι μέρος του προγράμματός μας για τη ΔΕΗ. Γιατί το κάνουμε αυτό; Διότι είναι πεπαλαιωμένες και διότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τις ιδιωτικοποιήσει απέτυχε και μάλιστα δύο φορές. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Και γιατί ορισμένες από τις μονάδες αυτές αν είχαν κλείσει και πληρώναμε τους εργαζόμενους κανονικά θα στοίχιζαν λιγότερο στην επιχείρηση πια από ότι τώρα που είναι ανοιχτές”.

    Ειδικά για τα τιμολόγια σημείωσε, ” επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, πραγματικά το έχω πει δεκάδες φορές, ότι ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ, να υπάρξει μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω σε σχέση με τα έσοδα της ΔΕΗ, αλλά την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά να μην επιβαρυνθούν. Και γι’ αυτό το λόγο μιλάμε για τη μείωση του ΦΠΑ, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που θα γίνει με μας, έτσι ώστε για τα νοικοκυριά να έρθει η μία η άλλη. Δηλαδή η όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω της ΔΕΗ να μην φανεί στα σπίτια σας, όταν θα έρθουν οι λογαριασμοί”.

    Εγκαταλείφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδια για την ολοκλήρωση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων

    Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των σκουπιδιών σημειώνοντας ότι ” ειδικά στην Αττική, από όσο με ενημερώνουν οι υπηρεσίες, οι αντοχές της σημερινής εγκατάσταση στη Φυλή πηγαίνουν μέχρι το Μάρτιο του 2020. Και τώρα τρέχουμε με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα εδώ, τον κ. Γραφάκο, και φυσικά με το νέο περιφερειάρχη τον κ. Πατούλη για να δούμε πώς θα βρούμε κάποιες εντωμεταξύ λύσεις για να μην έχουμε θέμα με τα σκουπίδια από την αρχή της επόμενης χρονιάς.

    Δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στην ανακύκλωση, έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση στο 18% με μέσο όρο στην Ευρώπη 46%, είναι ότι είχαν εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδια για την ολοκλήρωση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Τέτοιες μονάδες λειτουργούν ήδη στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν και στην Ήπειρο και θα λειτουργήσουν σύντομα και στις Σέρρες και στην Ηλεία. Για το εργοστάσιο της Ηπείρου η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2014 όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης και έγινε με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Για μια τέτοια μέθοδο είχε υπογραφεί σύμβαση και στην Αττική με περιφερειάρχη τον κ. Σγουρό και με εμένα υπουργό Ανάπτυξης. Εξελέγη η κ. Δούρου και εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο, διότι αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο δικό της. Το ίδιο είχε κάνει και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και έτσι και στην Αττική σήμερα και στην Κέρκυρα έχουμε τεράστια προβλήματα.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ