• Business

    Jumbo: Πού θα βάλει τα 77,1 εκατ. ο Βακάκης; Όλα τα σενάρια και τα «στοιχήματα»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Του Δημήτρη Κόκκορη και του Γιώργου Μανέττα
    Jumbo Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής Jumbo


    Δίνουν και παίρνουν από χθες τα σενάρια για τον τρόπο που θα αξιοποιήσει ο Απόστολος Βακάκης τα 77,1 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από την πώληση του 3,85% της Jumbo, μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής.

    Με τις πληροφορίες του mononews.gr να αποκλείουν την πιθανότητα επένδυσης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, τα περισσότερα «στοιχήματα» γέρνουν υπέρ της τοποθέτησης των χρημάτων στη ναυτιλία. Και συγκεκριμένα στη ναυτιλιακή εταιρεία του γαμπρού του, Πασχάλη Διαμαντίδη, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη μεγαλύτερη κόρη του Mr Jumbo, Σοφία.

    Βέβαια, δεν αποκλείεται ο ταλαντούχος επιχειρηματίας να εξετάζει κάποιου άλλους είδους προοπτική ή «άνοιγμα» που αυτή την στιγμή προτιμά να μην αποκαλύψει, ούτε στους πιο στενούς συνεργάτες του. Ως φύσει και θέση συντηρητικός, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει άμεσα κάποια επενδυτική κίνηση στην Ελλάδα, αλλά να κατευθυνθούν στους κόλπους της οικογένειας.

    Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι μεγάλο καθώς εκτός του ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο ποσό, οι επενδυτικές επιλογές ενός επιχειρηματία τέτοιους βεληνεκούς πάντοτε λαμβάνονται σοβαρά υπόψη καθώς δίνουν τον τόνο στην αγορά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επένδυση που αφορά την προσωπική τους περιουσία και δεν γίνεται για λογαριασμό της εταιρείας.

    Το «οικονομικό θαύμα» Βακάκη

    Το χθεσινό deal συγκαταλέγεται στα πλέον επικερδή που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Συγκεκριμένα, τα 77,1 εκατ. μετρητά που αποκόμισε ο Απόστολος Βακάκης αντιστοιχούν στη χρηματιστηριακή αξία που έχουν εταιρείες όπως η αλλαντοβιομηχανία Νίκας ή η βιομηχανία μαρμάρων «Ικτίνος».

    Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο γνωστός επιχειρηματίας πουλάει μετοχές του. Συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου του 2017 είχε προχωρήσει στη μεταβίβαση μέσω placement του 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Jumbo, έναντι 14,95 ευρώ ανά μετοχή, κερδίζοντας 71,2 εκατ. ευρώ

    Από τότε μέχρι σήμερα, μέσα από οκτώ χρηματικές διανομές εισέπραξε 55,7 εκατ. ευρώ (έγιναν στα 1,764 εύρω ανά μετοχή). Συνολικά, στην τελευταία τετραετία μαζί και με την χθεσινή συναλλαγή έχει εισπράξει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ (!).

    Στο ίδιο διάστημα, αυτός και ανώτερα στελέχη της εταιρείας έλαβαν αμοιβές περίπου 2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ο Απόστολος Βακάκης έλαβε 516 χιλ. ευρώ, τα οποία όμως δεν βγήκαν από τα ταμεία της εταιρείας αλλά έχουν δοθεί μέσω μερισμάτων.  

    Όλα αυτά από μια εταιρεία που είναι συνεχώς κερδοφόρα τα τελευταία έντεκα χρόνια. Από το πρώτο Μνημόνιο του 2010 έως και την χρήση του 2020, κατέγραψε αθροιστικά καθαρά κέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 500 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε μερίσματα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της εταιρείας, πάντως, θεωρείται η τεράστια ρευστότητα που διαθέτει. Με βάση τα στοιχεία του εννεάμηνου του 2020, η διαθέσιμη ρευστότητα του ομίλου Jumbo ανέρχονταν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις δανειακές υποχρεώσεις του.

    Συμμετοχή αξίας 400 εκατ. ευρώ

    Πληροφορίες θέλουν τον Απόστολο Βακάκη να αποφασίζει την πώληση ποσοστού της Jumbo λόγω της ισχυρής ζήτησης που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα από επενδυτές για τις μετοχές της εταιρείας. Με τον αγοραστή πάντως να παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος. Η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να εκτιμά τον τρόπο που διοικεί την εταιρεία του, παρ’ ότι βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Όσον αφορά στο μικρό ποσοστό που διατηρεί στην εταιρεία, κύκλοι που γνωρίζουν επισημαίνουν πως ο ισχυρός άνδρας της Jumbo λειτουργεί ως μάνατζερ της εταιρείας και όχι ως βασικός μέτοχος και τονίζουν πως ακόμη και εάν ο ίδιος αποχωρήσει, η αλλαγή σκυτάλης στα διοικητικά θα είναι ομαλή, υπονοώντας πως η εταιρεία είναι πολύ καλά οργανωμένη. Μετά την χθεσινή συναλλαγή, η συμμετοχή του Απόστολου Βακάκη στην Jumbo έχει διαμορφωθεί σε περίπου 19,37% από 23,22% προηγουμένως. Πάντως, ακόμη και εάν το ποσοστό του έχει υποχωρήσει κάτω από το 20%, εξακολουθεί να αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα περίπου 400 εκατ. ευρώ!

    Διαβάστε επίσης:

    Απόστολoς Βακάκης: Πούλησε JUMΒO και πήρε 77,175 εκατ. ευρώ

    – Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Χτίζει αποθήκη «μαμούθ» στη Ρουμανία – Στόχος η τροφοδοσία εντός 24ώρου

    – Jumbo: Χάθηκε το Τριώδιο – Μειωμένες κατά 34% οι πωλήσεις τον Φεβρουάριο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ