Joe Lewis
Περιεχόμενα
Από υπάλληλος σε εταιρεία catering του Λονδίνου εξελίχθηκε σε έναν μεγιστάνα του real estate, εκτοξεύοντας την περιουσία του στα 6,6 δισ. δολάρια. Πλέον ο 86χρονος Βρετανός επιχειρηματίας, Joe Lewis, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τότεναμ, βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών, καθώς κατηγορείται για inside trading στις ΗΠΑ.
Οι πληροφορίες αυτές ήταν δώρα του δισεκατομμυριούχου σε φίλους αλλά και ερωμένες, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, με τον μεγιστάνα να αντιμετωπίζει πάνω από 12 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης με μετοχές.
Ο ιδιόρρυθμος billionaire
Ο Lewis γεννήθηκε στο East End του Λονδίνου και εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του χρόνια, για να δουλέψει στην επιχείρηση catering των γονιών του. Στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση και κατάφερε να επεκτείνει την επιχείρηση με επίκεντρο την τουριστική αγορά.
Το 1979 πούλησε την οικογενειακή επιχείρηση έναντι 30 εκατ. στερλινών και μετακόμισε στις Μπαχάμες ως φορολογικός εξόριστος. Από εκεί κατάφερε να εκτοξεύσει την περιουσία του και να μπει σταδιακά στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.
Δεν απέβαλλε ποτέ το ριψοκίνδυνο στυλ του και κέρδισε το παρατσούκλι «The Boxer», λόγω των ριψοκίνδυνων επενδύσεών του σε συνάλλαγμα, που του έφεραν τεράστια κέρδη.
Σε αντίθεση με άλλους δισεκατομμυριούχους, ο Lewis αποφεύγει τη δημοσιότητα. Σπάνια πηγαίνει να δει αγώνες της Τότεναμ, της οποίας είναι ο ιδιοκτήτης-φάντασμα.
Επίσης αποφεύγει να μιλάει σε ανθρώπους. Η κόρη του Vivienne, από τον πρώτο του γάμο, δήλωσε κάποτε σε μια εφημερίδα ότι «δεν του αρέσει να μιλάει στους ανθρώπους» επειδή «τον εκνευρίζει».
Πώς μπήκε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις Μπαχάμες, ήταν πολύ επιτυχής για τον μεγιστάνα, η εταιρεία του οποίου έχει μερίδια σε περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, με επενδύσεις σε ακίνητα, ξενοδοχεία και αθλήματα, σε 13 χώρες.
Το μεγάλο παιχνίδι όμως για τον Lewis, αυτό που τον έκανε να μπει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Τάχθηκε με την πλευρά των επενδυτών, μεταξύ αυτών και ο Τζορτζ Σόρος, οι οποίοι στοιχημάτισαν στην υποτίμηση της στερλίνας. Τη γνωστή ως «Μαύρη Τετάρτη», όταν η Βρετανία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) μετά από κατάρρευση του βρετανικού νομίσματος στις 16 Σεπτεμβρίου 1992.
Μέσα σε μία νύχτα λέγεται ότι έγινε δισεκατομμυριούχος. Κέρδισε τεράστια ποσά μαζί με τον Τζορτζ Σόρος, ποντάροντας σε μία εθνική κρίση.
Το 2008 εκτιμάται ότι έχασε το ένα τρίτο της περιουσίας του λόγω της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας Bear Stearns. Ωστόσο, επανέκαμψε την επόμενη δεκαετία, κερδίζοντας όσα έχασε στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
Το πλωτό γραφείο και η αγάπη στον Πικάσο
Ο Lewis απασχόλησε συχνά τα διεθνή μέσα για το το πολυτελές πλωτό παλάτι Aviva III, που είχε στην κατοχή του, Κατασκευάστηκε το 2007 και λέγεται ότι το χρησιμοποιούσε ως το πλωτό του γραφείο. Αξίζει 195 εκατ. στερλίνες και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 16 άτομα.
Διαθέτει γήπεδο τένις μιας και ο Lewis είναι λάτρης των σπορ και κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει πολλούς διάσημους φίλους του μεγιστάνα, όπως τον διάσημο παίκτη γκολφ Τάιγκερ Γουντς.
Τα σπορ δεν είναι η μόνη του αγάπη, καθώς ο Lewis είναι λάτρης και συλλέκτης έργων τέχνης. Η συλλογή του υπολογίζεται ότι αξίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια και σε αυτήν περιλαμβάνονται έργα των μετα-εξπρεσιονιστών ζωγράφων Πάμπρο Πικάσο, Σαγκάλ, Ματίς και Μιρό.
Το 2008 ο Lewis τράβηξε τα βλέμματα όλων στον κόσμο της τέχνης με μια εξωφρενική αγορά: ξόδεψε 26,3 εκατομμύρια λίρες για τον πίνακα Triptych 1974-1977 του Φράνσις Μπέικον.
Φυσικά, τα έργα αυτά κοσμούν τους τοίχους του υπερπολυτελούς σκάφους του.
Οι κατηγορίες για inside trading
Την Τετάρτη ο Lewis παραδόθηκε στις αρχές. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι μετέφερε εμπιστευτικές πληροφορίες επί οκτώ χρόνια, μεταβιβάζοντας ουσιώδεις μη δημόσιες πληροφορίες για αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Solid Biosciences, Australian Agricultural Co. και Mirati Therapeutics.
Σε μια περίπτωση, ο Λιούις φέρεται να δάνεισε στους πιλότους του 500.000 δολάρια στον καθένα, προκειμένου να μπορέσουν να αγοράσουν μετοχές πριν δημοσιοποιηθούν τα νέα για τις κλινικές δοκιμές μίας εταιρείας.
Οι εισαγγελείς κατηγορούν επίσης τον δισεκατομμυριούχο για εξαπάτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και της Mirati Therapeutics, κρύβοντας το γεγονός ότι είχε στην ιδιοκτησία του μετοχές μέσω εταιρειών-κελυφών και ψευδών ενημερώσεων.
Για αρκετά χρόνια, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, ο Λιούις χρησιμοποιούσε την πρόσβασή του σε συσκέψεις Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών για να αντλεί πολύτιμες πληροφορίες και να τις μεταφέρει στους συνεργάτες του προτού αυτές δημοσιοποιηθούν.
Διαβάστε επίσης:
Οι δισεκατομμυριούχοι που κινούν τα νήματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Gap: Νέος CEO o Richard Dickson της Mattel
Rolls-Royce: «Απογείωση» κερδών μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. λιρών αναμένεται φέτος